Μεγάλο βήμα προς τα εμπρός χαρακτηρίζει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αλιευτικών Ερευνών της Νέας Περάμου, Αργύρης Καλλιανιώτης, την πρόσληψη έξι νέων ερευνητών σε μόνιμες θέσεις.
«Μετά από δυο χρόνια ολοκληρώθηκε η διαδικασία πρόσληψης έξι νέων ερευνητών, που είναι για εμάς στο ΙΝ.ΑΛ.Ε. μεγάλο νέο. Πρόκειται για μόνιμες θέσεις, που είχαμε μεγάλη ανάγκη, αρκεί να αναλογιστούμε ότι οι προηγούμενες προσλήψεις έγιναν σχεδόν πριν από είκοσι χρόνια, δηλαδή το 1997! Είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, καθώς ανανεώνεται το προσωπικό μας με «νέο αίμα» και έχουμε άλλες δυνατότητες πλέον. Επίσης, έχουμε εντάξει δυο από τους υπάρχοντες διδάκτορες σε ερευνητικές βαθμίδες, οπότε στην ουσία έχουμε οκτώ νέους ερευνητές και πορευόμαστε πια με όλα τα πανιά ανοιχτά», δήλωσε χαρακτηριστικά στον «Ενήμερο» ο διευθυντής του ΙΝ.ΑΛ.Ε.
Τεράστια η έλλειψη στο διοικητικό προσωπικό – Με μια γραμματέα «παλεύει» το ΙΝ.ΑΛ.Ε. να τα βγάλει πέρα
Ο κ. Καλλιανιώτης επισήμανε επίσης ότι πρέπει να υπάρξει ανανέωση και του τεχνικού προσωπικού, ωστόσο υπογράμμισε ότι δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα.
Επίσης, στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός, στο οποίο πάντα έπασχε το ΙΝ.ΑΛ.Ε. και αφορά στο ότι δεν έχει ικανό αριθμό διοικητικού προσωπικού.
«Έχουμε περιορισμούς λόγω μνημονίων. Τα υπόλοιπα ινστιτούτα που είναι παλιότερα από εμάς είχαν μετατάξεις από άλλες υπηρεσίες σε μια εποχή με άφθονο διοικητικό προσωπικό. Εμείς εδώ έχουμε μια γραμματέα και προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα. Πρέπει όμως να είμαστε αισιόδοξοι, καθώς πέρα από αυτό δεν έχουμε σοβαρά προβλήματα», τόνισε σχετικά ο κ. Καλλιανιώτης.
Σε εξέλιξη το εθνικό πρόγραμμα συλλογής αλιευτικών δεδομένων
Αναφορικά με το πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο από το ΙΝ.ΑΛ.Ε. ο διευθυντής του υπογράμμισε: «Σε εξέλιξη βρίσκεται το εθνικό πρόγραμμα συλλογής αλιευτικών δεδομένων, ένα μεγάλο πρόγραμμα που γίνεται κάθε χρόνο και χρηματοδοτείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από την Ε.Ε. και ένα μικρό μέρος από το υπουργείο. Αφορά σε όλες τις δράσεις που έχουν σχέση με την αλιεία. Συλλέγουμε στοιχεία από τη μεταποίηση, τις υδατοκαλλιέργειες, την αλιεία πάνω από όλα, ένα ειδικό σχέδιο για το χέλι που θεωρείται είδος προς εξαφάνιση. Αυτό το πρόγραμμα το συντονίζουμε σε πανελλήνιο επίπεδο, ενώ το 48% το έχει το ΕΛΚΕΘΕ. Εμείς καλύπτουμε από τη Σάμο και βορειότερα μέχρι και το Βόλο».
Στόχος η δημιουργία τεχνητού υφάλου εκπαιδευτικού χαρακτήρα στην Καβάλα μέσω του νέου ΕΣΠΑ
Τέλος, ερωτηθείς σε σχέση με τη νέα προγραμματική περίοδο και τις προτάσεις που πρόκειται να καταθέσει το ΙΝ.ΑΛ.Ε., ο κ. Καλλιανιώτης απάντησε: «Είμαστε στο μέσον δυο προγραμμάτων, το παλιό ΕΣΠΑ που έχει τελειώσει και εν αναμονή του νέου. Δεν έχουν προκηρυχθεί τα μέτρα που μας ενδιαφέρουν, οπότε είμαστε όλοι σε αναμονή, κάνουμε τις προτάσεις μας στα ευρωπαϊκά όργανα και περιμένουμε τις απαντήσεις. Έχω ένα σχέδιο για τη δημιουργία ενός τεχνητού υφάλου στην Καβάλα που θα είναι εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Έχω μιλήσει ήδη με τις υπηρεσίες, ενδιαφέρεται και η περιφέρεια και μόλις μας δοθεί η ευκαιρία και προκηρυχθεί το μέτρο, περιμένουμε το φθινόπωρο ή αρχές του 2017, θα υποβάλουμε τεχνικό δελτίο για το συγκεκριμένο έργο, όπου θα οργανώνουμε τουλάχιστον ένα θερινό σχολείο και θα απευθυνόμαστε και σε φοιτητές του εξωτερικού για να έρχονται και να μαθαίνουν την μέθοδο της οπτικής δειγματοληψίας, χωρίς να σκοτώνουμε τα ψάρια. Αν γίνει πράξη και η σκέψη για ένα καταδυτικό πάρκο ενδεχόμενα εκεί να μπορούν να εκπαιδευτούν και οι ξεναγοί που θα είναι απαραίτητοι για αυτό».








