Τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα έχει η περιφερειακή ενότητα Καβάλας, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο αναφοράς του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.
Συνολικά τα κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας είναι 22 και προέρχονται από τους δήμους Νέστου, Καβάλας και Θάσου, ενώ δυο είναι οι καταγεγραμμένοι θάνατοι ασθενών, ηλικίας άνω των 60 ετών, προερχόμενοι και οι δύο από την περιοχή του δήμου Νέστου.
Η συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών προέρχεται από τον δήμο Νέστου
«Πράγματι το φετινό καλοκαίρι είναι ιδιαίτερο για την περιοχή μας, αλλά και για το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, καθώς σύμφωνα με το τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο του του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, που είναι η μετεξέλιξη του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., η Π.Ε. Καβάλας, με 22 περιστατικά ιού του Δυτικού Νείλου, φιγουράρει στην πρώτη θέση πανελλαδικά. Ακολουθούν η γειτονική Π.Ε. Ξάνθης και η Π.Ε. Λάρισας με 21 και 19 περιστατικά αντίστοιχα. Όσον αφορά τα δικά μας περιστατικά η συντριπτική πλειονότητα τους, προέρχεται από τον δήμο Νέστου, προστέθηκαν όμως πλέον και κρούσματα τόσο από τον Δήμο Καβάλας, όσο και από τον δήμο της Θάσου», τόνισε με δηλώσεις του στον «ΕΝΗΜΕΡΟ» για το θέμα ο παθολόγος ιατρός του Γ.Ν.Κ. και τέως πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Ξενοφών Κροκίδης.
«Ο ιός του Δυτικού Νείλου φέτος το καλοκαίρι χτύπησε την πόρτα της Καβάλας με ιδιαίτερη επιθετικότητα…»
«Είχαμε περιστατικά τα οποία χρειάστηκε να νοσηλευτούν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, έχουμε περιστατικά τα οποία μετά τη νοσηλεία τους στο Γενικό νοσοκομείο Καβάλας απαιτήθηκε να παραπεμφθούν σε κέντρο αποκατάστασης της περιοχής μας, προκειμένου να συνεχίσουν την αποκατάστασή τους λόγω νευρολογικής σημειολογίας. Δυστυχώς, είχαμε και δύο απώλειες συνανθρώπων μας από την περιοχή του Νέστου που ήταν ηλικίας άνω των 60 ετών. Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου φέτος το καλοκαίρι χτύπησε την πόρτα της Καβάλας με ιδιαίτερη επιθετικότητα», συμπλήρωσε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο κ. Κροκίδης.
«Αυτές τις εβδομάδες, την τρέχουσα δηλαδή κι αυτήν που ακολουθεί, ενδεχομένως να βρισκόμαστε στο peak της δράσης του ιού του Δυτικού Νείλου»
«Το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων, οι παθολόγοι, οι νευρολόγοι, οι απεικονιστικές, εργαστηριακοί γιατροί, αλλά και οι φυσικοθεραπευτές προσπαθούν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό, ώστε και τα σοβαρά περιστατικά που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο μας, να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Νομίζω ότι είμαστε στην κορύφωση της δράσης του ιού, παρά το γεγονός ότι και ο Σεπτέμβριος θα μας επιφυλάσσει ίσως κάποια λίγα κρούσματα. Θεωρώ όμως ότι αυτές τις εβδομάδες, την τρέχουσα δηλαδή κι αυτήν που ακολουθεί, ενδεχομένως να βρισκόμαστε στο peak της δράσης του ιού του Δυτικού Νείλου», υπογράμμισε σχετικά ο παθολόγος του Γ.Ν.Κ.
Όσοι κατάγονται από τον δήμο Νέστου έχουν αποκλειστεί προσωρινά από τις αιμοδοσίες, ενώ τα αίματα που προέρχονται από αιμοδότες Καβάλας και Θάσου, αποστέλλονται στη Θεσσαλονίκη για μοριακό έλεγχο
Να σημειωθεί ότι το γεγονός ότι η εμφάνιση κρουσμάτων σε τρεις δήμους της Π.Ε. Καβάλας, δημιούργησε και δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην αιμοδοσία του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας. Πιο συγκεκριμένα όσοι κατάγονται από τον δήμο Νέστου έχουν αποκλειστεί προσωρινά από τις αιμοδοσίες, ενώ γίνονται προσπάθειες, ώστε οι προγραμματισμένες το επόμενο διάστημα αιμοδοσίες στη Χρυσούπολη και στον Ξεριά, μέσα στο Σεπτέμβριο, να πραγματοποιηθούν κανονικά. Οι δε αιμοδότες από την Καβάλα και τη Θάσο έχουν μία διαφορετική αντιμετώπιση, με την έννοια ότι τα αίματα που προέρχονται από αιμοδότες Καβάλας και Θάσου, αποστέλλονται στη Θεσσαλονίκη για μοριακό έλεγχο και στη συνέχεια αποδεσμεύονται για να χορηγηθούν στους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.
Απαραίτητη η τήρηση μέτρων αυτοπροστασίας για την αποφυγή τσιμπημάτων από τα κουνούπια
Ο κ. Κροκίδης επισήμανε με έμφαση ότι όλοι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα αυτοπροστασίας από τα τσιμπήματα των κουνουπιών, όσο αυτό είναι δυνατό, απομακρύνοντας λιμνάζοντα ύδατα από τον περίγυρό της κατοικίας μας ή των θερινών μας διακοπών, χρησιμοποιώντας εντομοαπωθητικά και κουνουπιέρες και φορώντας μακρυμάνικα και παντελόνια ακόμη και στα μικρά τα παιδιά. Επίσης, να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή το σούρουπο όπου η δραστηριότητα των κουνουπιών είναι πολύ πιο έντονη, να χρησιμοποιούμε ενδεχομένως φωτισμό που έχουν αποδειχθεί ότι απωθεί τα κουνούπια, όπως είναι ο κίτρινος φωτισμός. Καταληκτικά ο κ. Κροκίδης τόνισε ότι και οι συνάδελφοί του, πρέπει να έχουν αυξημένη ευαισθησία στα εμπύρετα περιστατικά που δεν έχουν άλλη αιτία και να υποψιάζονται ότι ίσως πρόκειται για τον ιό του Δυτικού Νείλου.