της Μαρίας Στεργίδου, ψυχολόγου του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του δήμου Καβάλας
Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια για την κατάθλιψη, την ασθένεια που πλήττει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους παγκοσμίως και έχει χαρακτηριστεί, όχι άδικα, ως η μάστιγα της σημερινής εποχής.
Η Μαρία Στεργίδου, ψυχολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του δήμου Καβάλας, με άρθρο της στον «Ενήμερο», μας εξηγεί για το τι ακριβώς είναι η κατάθλιψη, αλλά και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην κατάθλιψη είναι και η οικονομική κρίση
Πρόκειται για μια επίμονη θλίψη, που συχνά συνεπάγεται απομόνωση του ατόμου, απόγνωση, ακόμα και παραίτηση από την ίδια τη ζωή. Η έντονη αυτή μελαγχολία μπορεί να οφείλεται είτε σε αδιευκρίνιστους, είτε σε συγκεκριμένους παράγοντες. Η οικονομική κρίση είναι ένας από τους παράγοντες αυτούς που «χτύπησε» και τη χώρα μας, επηρεάζοντας το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων και τις συναισθηματικές τους σχέσεις. Νέες έννοιες όπως Δ.Ν.Τ., τρόικα, μέτρα λιτότητας εισέβαλαν δυναμικά στην καθημερινότητά μας. Πολλοί ΄Ελληνες ζουν με τον εφιάλτη της ανεργίας, της αβεβαιότητας, της μοναξιάς. Δε σημαίνει ότι όλοι πάσχουν από κατάθλιψη. ΄Ενα σύνολο όμως επιβαρυντικών εξωτερικών παραγόντων, σε συνδυασμό με μια ευάλωτη προσωπικότητα και έλλειψη υποστηρικτικού περιβάλλοντος, μπορεί να οδηγήσουν στη διαταραχή αυτή, που στερεί βαθμιαία την ποιότητα από τη ζωή του ατόμου, αφού προσβάλλει ένα βασικό κομμάτι της ύπαρξης του που καθορίζει τη διάθεσή του, τις σκέψεις. ΄Ετσι λοιπόν βλέπουμε ανθρώπους απελπισμένους, που δε βρίσκουν πια νόημα σε τίποτα, έχουν σταματήσει να ελπίζουν και συχνά εύχονται ακόμα και να φύγουν από τη ζωή . Κάποιες φορές επιλέγουν την αυτοκτονία.
Ποια η συμβολή των ειδικών στην στήριξη των καταθλιπτικών
Η συμβολή των ψυχιάτρων και ψυχολόγων στη στήριξη καταθλιπτικών ασθενών μπορεί να αποβεί σωτήρια. Αν το άτομο που νοσεί έχει επίγνωση της κατάστασης, είναι απαραίτητο, εκτός από την προσωπική του προσπάθεια και τη βοήθεια των δικών του ανθρώπων, να αναζητήσει επιστημονική βοήθεια. Σε περίπτωση που δεν έχει την αυτεπίγνωση, η οικογένειά του είναι κομβικό να τον ωθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Δε σημαίνει ότι είναι τρελός ένας άνθρωπος που απευθύνεται σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Το ταμπού αυτό πρέπει να ξεπεραστεί από την κοινωνία μας, που τείνει να μετατραπεί σε κοινωνία ψυχικώς πασχόντων και δυστυχισμένων ανθρώπων.
Πόσο εύκολα αντιμετωπίζεται η κατάθλιψη;
Η κατάθλιψη είναι η ασθένεια της υπομονής. Απαιτείται χρόνος και μεγάλη προσπάθεια για να καταφέρει το άτομο να ανακτήσει την ψυχική του ισορροπία και την εύρυθμη λειτουργικότητά του. Η συμβουλευτική σε συνδυασμό με τη φαρμακοθεραπεία μπορούν να έχουν θεαματικά αποτελέσματα. Ειδικά στη σημερινή εποχή που έχει σύμβολο το χρήμα και τόσο το χρέος της χώρας μας, όσο και οι ηθικές αξίες τίθενται υπό σκληρή διαπραγμάτευση, η επιτυχής θεραπεία φαντάζει εξίσου δύσκολη με την επιβίωση στη μέση ενός ωκεανού. Δεν είναι όμως ουτοπία. Κάθε νόμισμα έχει, εξάλλου δύο όψεις και οφείλουμε να προσανατολιστούμε στις θετικές όψεις της κρίσης (ναι, υπάρχουν αυτές) και να μην σταματήσουμε ποτέ να ελπίζουμε. ΄Ετσι λοιπόν η οικονομική κρίση μπορεί να μας δώσει αφορμή, να εκτιμήσουμε βαθύτερα τις διαπροσωπικές σχέσεις και να επαναθεωρήσουμε τις προτεραιότητές μας… εξάλλου τα ωραιότερα πράγματα στη ζωή δεν αγοράζονται με χρήματα. Σκεφθείτε το εξής: Κάνοντας μια ανασκόπηση της ζωής σας νιώθατε ευτυχισμένοι μόνο όταν είχατε περισσότερα χρήματα; ΄Η μήπως υπήρχαν και περίοδοι που με λιγότερα χρήματα περνούσατε καλύτερα; Η κατάθλιψη, εξάλλου, δεν πλήττει μόνο τους οικονομικά αδύναμους ανθρώπους.
Ανυπολόγιστη η ανθρώπινη δύναμη…
Να βγούμε από την απομόνωση, να μοιραστούμε τα προβλήματά μας, να δούμε ότι δεν είμαστε μόνοι και να αναζητήσουμε λύσεις αντί να αποδώσουμε τα δεινά στην κρίση μένοντας παθητικοί θεατές της ίδιας μας της ζωής. Να είμαστε περισσότερο ρεαλιστές και ειλικρινείς με τον εαυτό μας και με τους ανθρώπους γύρω μας. Να αντικαταστήσουμε τις άσχημες σκέψεις με θετικές και βοηθητικές. Να ξαναβρούμε τη χαμένη μας ευαισθησία, να θυμηθούμε πώς είναι να χαίρεσαι με απλά, καθημερινά πράγματα. Σε ένα κόσμο που τα πάντα φαίνεται πως καταρρέουν, η μάχη με την κατάθλιψη φαντάζει άνιση. Η ανθρώπινη δύναμη όμως, είναι ανυπολόγιστη και μπορεί να κάνει θαύματα, αρκεί να το πιστέψουμε.
Οι όμορφες στιγμές χάνονται και οφείλουμε να τις ζούμε
Η οικονομική κρίση δεν περνά τόσο εύκολα, σε αντίθεση με τη ζωή μας που τρέχει. Οι όμορφες στιγμές χάνονται και οφείλουμε να τις ζούμε. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας, στις οικογένειες και στους φίλους μας. Η αναισθησία, που κάποιοι ισχυρίζονται πως είναι η λύση είναι, τελικά, η πιο σοβαρή διαταραχή. Το να μη νιώθουμε συναισθήματα. Ας το προσπαθήσουμε λοιπόν να μετατρέψουμε τα αρχικά ΔΝΤ από «Δε Νιώθω Τίποτα» σε «Δε Νιώθω Τρόμο». Πόσο πιο όμορφη εξάλλου θα ήταν η ζωή αν οι άνθρωποι κάθε μέρα αντί για χαμένα χρήματα κυνηγούσαν χαμένα χαμόγελα!