«Δώρο» από το ΣτΕ η επιστροφή των αναδρομικών στο Δημόσιο

Γ. Πάιδας: «Οι δημόσιοι υπάλληλοι έδωσαν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του εισοδήματός τους για την κάλυψη των αναγκών του κράτους»

0
295

Ευχάριστη έκπληξη, χαρακτήρισε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Γιάννης Πάιδας, την απόφαση του ΣΤ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα δώρα στο Δημόσιο, που ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για αναδρομικά χιλιάδων ευρώ.

Απαραίτητη προϋπόθεση ωστόσο για να συμβεί αυτό, είναι να κριθεί και από την Ολομέλεια του ΣτΕ ότι πρέπει να καταβληθούν τα ποσά. Η απόφαση αφορά τουλάχιστον 470.000 άτομα και για ποσά που μετράνε από την 1/1/2013 ως και σήμερα. Πρόκειται για ποσά που φτάνουν ως και τις 6.000 ευρώ για κάθε υπάλληλο.

«Πιστεύω ότι θα παρθεί μια οριστική απόφαση για να μπει ένα τέλος πλέον, στην τεράστια απώλεια του μισθολογικού κόστους που είχαμε στα χρόνια των μνημονίων…»

«Ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη και εξέλιξη για εμάς τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους, γιατί με το σκεπτικό του το ΣΤ’ Τμήμα του ΣτΕ, με μεγάλη πλειοψηφία μάλιστα, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για να πάρουμε πίσω τον 13ο και 14ο μισθό, δηλαδή τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας, που είχαν καταργηθεί με τον νόμο 4093. Με την παραπομπή στην Ολομέλεια του ΣτΕ πιστεύω ότι θα παρθεί μια οριστική απόφαση για να μπει ένα τέλος πλέον, στην τεράστια απώλεια του μισθολογικού κόστους που είχαμε στα χρόνια των μνημονίων», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του στον «Ε» ο κ. Πάιδας.

«Οι δημόσιοι υπάλληλοι έδωσαν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του εισοδήματός τους για την κάλυψη των αναγκών του κράτους που βρισκόταν σε οικτρή οικονομική κατάσταση, ενώ αντίστοιχη συνδρομή δεν είχαν άλλες κοινωνικές ομάδες»

«Οι πρώτες εκτιμήσεις των αρμόδιων εργατολόγων που ασχολούνται με το θέμα,  είναι ότι θα κριθεί θετικά από την Ολομέλεια του ΣτΕ. Το σκεπτικό των ανώτατων δικαστών είναι ότι δεν μπορούν αυτές οι μειώσεις που εφαρμόστηκαν από το 2013 να συνεχιστούν, γιατί αντίκεινται στα άρθρα 4 και 25 του συντάγματος κι όπως επισημαίνεται από αυτά δεν ισχύει η αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας. Μ’ αυτές τις περικοπές οι δημόσιοι υπάλληλοι έδωσαν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του εισοδήματός τους για την κάλυψη των αναγκών του κράτους που βρισκόταν σε οικτρή οικονομική κατάσταση, ενώ αντίστοιχη συνδρομή δεν είχαν άλλες κοινωνικές ομάδες», τόνισε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο πρόεδρος της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

«Θέλω να πιστεύω ότι όλα βαίνουν σε έναν καλό δρόμο, έχουν πάρει μια πολύ καλή εξέλιξη κι όταν βγει η οριστική απόφαση, μετά από μερικούς μήνες, θα μας δικαιώσει…»

Ερωτηθείς για το αν είναι αισιόδοξος ή όχι για την εξέλιξη του θέματος, ο Γιάννης Πάιδας απάντησε: «Έχω αισιοδοξία, γιατί είναι και συντριπτική η απόφαση του ΣΤ’ Τμήματος και είναι το σκεπτικό που είναι ανεπτυγμένο έτσι που δείχνει την πλήρη δικαίωση και τη δικαιολογία ότι αυτό πρέπει να γίνει δεκτό από την Ολομέλεια του ΣτΕ. Η αιτιολογία λέει όχι άλλες μειώσεις στους μισθούς που οδηγούν σε ανεπίτρεπτη μείωση του επιπέδου ζωής των υπαλλήλων κάτω από αυτό της αξιοπρεπούς διαβίωσης. Άρα, θέλω να πιστεύω ότι όλα βαίνουν σε έναν καλό δρόμο, έχουν πάρει μια πολύ καλή εξέλιξη κι όταν βγει η οριστική απόφαση, μετά από μερικούς μήνες, θα μας δικαιώσει και κατά κάποιο τρόπο θα εξορθολογήσουμε τις μεγάλες απώλειες που είχαμε υποστεί όλο το προηγούμενο διάστημα».

Ποιους υπαλλήλους αφορά η απόφαση του ΣτΕ

-Όλοι οι μόνινοι και δόκιμοι υπάλληλοι του δημοσίου με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου

-Υπάλληλοι ΑΔΑ με νομική προσωπικότητα

-Υπάλληλοι ΟΚΑ

-Υπάλληλοι ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού

-Υπάλληλοι ΝΠΔΔ

-Υπάλληλοι ΝΠΙΔ που ανήκουν στο κράτος ή ΝΠΔΔ που ανήκουν σε ΟΤΑ

-Υπάλληλοι επιχειρήσεων, οργανισμών και ανώνυμων εταιριών του δημοσίου

-Εκπαιδευτικοί

–Ιατροί

-Υπάλληλοι γραμματείας δικαστηρίων, εισαγγελιών, υποθηκοφυλακείων, κτηματολογικων γραφείων

-Υπάλληλο ΤΕΔΚ, ΠΕΔ, ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ

-Ιερείς

Να υπενθυμίσουμε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που είχαν ακαθάριστες αποδοχές (μισθός, επιδόματα) ως 3.000 ευρώ, έπαιρναν ως την 1/1/2013 δώρο Χριστουγέννων 500 ευρώ, δώρο Πάσχα 250 ευρώ και επίδομα καλοκαιρινής άδειας 250 ευρώ.

Τα ποσά αυτά, που στο σύνολό τους ήταν 1.000 ευρώ τον χρόνο, καταργήθηκαν και είναι αυτά τα ποσά που έρχεται η απόφαση του ΣΤ’ Τμήματος του ΣτΕ να πει ότι πρέπει να επιστραφούν.