«Το Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δεν πρόκειται να καταντήσει παράρτημα της Θεσσαλονίκης», ξεκαθάρισε με δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο» και στο Kavala Web News, ο πρύτανης του Ιδρύματος, Δημήτρης Μπαντέκας, απαντώντας ουσιαστικά στα όσα ακούγονται τελευταία περί απομάκρυνσης του ενδεχόμενου «συνένωσης» του με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
«Εμείς έχουμε κάνει πολλές διαπραγματεύσεις με το Δ.Π.Θ., έχουμε φτάσει σε πάρα πολύ καλό σημείο, όμως για να προχωρήσουμε επίσημα θα πρέπει να ιδρυθεί μια επιτροπή από το υπουργείο, όπως γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Ζητήσαμε να γίνει αυτή η επιτροπή, είχε πάρει απόφαση για να γίνει το ίδιο και το Δ.Π.Θ., αλλά με ενημέρωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί ο υπουργός να υπογράψει για μια τέτοια επιτροπή, διότι υπάρχουν αυτά τα νομικά θέματα που έχει το Δημοκρίτειο, το οποίο δεν έχει πρύτανη, αλλά πρυτανεύοντα. Έτσι, μας είπαν, καλό είναι να δείτε και την περίπτωση της Θεσσαλονίκης, όπου είναι το Διεθνές Πανεπιστήμιο, το Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, το Τ.Ε.Ι. Σερρών, συν το Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για να γίνουν ένα μεγάλο πανεπιστήμιο», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Μπαντέκας.
«Δεν έχω καμιά πρόθεση να «πουλήσω» το Ίδρυμα στη Θεσσαλονίκη και να μείνουν στην Καβάλα δυο τμηματάκια…»
«Εκεί εμείς πήγαμε διερευνητικά, αφού μας κάλεσαν, δεν μπορούσαμε να αρνηθούμε και από θέμα ευγένειας και συζητήσαμε περισσότερο για να γνωριστούμε. Θέσαμε το θέμα ότι ανήκουμε σε μια άλλη διοικητική περιφέρεια. Το Διεθνές Πανεπιστήμιο, το Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης και το Τ.Ε.Ι. Σερρών ανήκουν στην ίδια περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Σε μια τέτοια περίπτωση συνένωσης, εμείς τι θα κάνουμε; Που θα ανήκουμε; Είναι εύλογα τα ερωτήματά μας. Δεν μπορούμε να πάμε σε μια επιτροπή, χωρίς να ξέρουμε από πριν τι θα κερδίσει το Ίδρυμα μας. Δεν έχω καμιά πρόθεση να «πουλήσω» το Ίδρυμα στη Θεσσαλονίκη και να μείνουν στην Καβάλα δυο τμηματάκια. Θα καταντήσουμε παράρτημα της Θεσσαλονίκης; Οπότε βρισκόμαστε στην περίπτωση όπου συζητάμε ξανά με το Δημοκρίτειο», συμπλήρωσε με έμφαση στις δηλώσεις του ο πρύτανης του Τ.Ε.Ι. – Α.Μ.Θ.
«Όσο είμαι εγώ πρύτανης, δεν μπορώ να το δεχτώ αυτό»
Για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν ο κ. Μπαντέκας ανέφερε: «Θα κάνουμε πρόταση στον υπουργό. Ας μην την υπογράψει, μπορεί να το κάνει μετά, από Σεπτέμβριο, που θα έχει νέα διοίκηση το Δ.Π.Θ. Και χωρίς επιτροπή εμείς θα προχωράμε τις διαδικασίες, τα προκαταρκτικά. Οπότε κάνοντας την επιτροπή όλα θα είναι έτοιμα. Δεν θα «φάμε» χρόνο μετά. Δεν θέλω σε καμιά περίπτωση και δεν μπορώ να το δεχτώ το Τ.Ε.Ι. – Α.Μ.Θ. να καταντήσει παράρτημα της Θεσσαλονίκης. Είναι ξεκάθαρο αυτό που λέω. Από εκεί και πέρα δεν ξέρω. Όσο είμαι εγώ πρύτανης, δεν μπορώ να το δεχτώ αυτό. Αν το δεχτεί η κοινότητα εδώ, το κάνει το υπουργείο, θέλουν οι τοπικοί φορείς να το κάνουν, εντάξει. Εγώ δεν είμαι σε θέση να πω παίρνω το Τ.Ε.Ι. από εδώ με δική μου ευθύνη και το πάω στη Θεσσαλονίκη. Δεν έχω τέτοιο σκοπό».
Συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας ζήτησε για το θέμα ο Δ. Μπαντέκας
Καταληκτικά ο πρύτανης του Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, επισήμανε στις δηλώσεις του στον «Ε» και στο KWN: «Πιστεύω ότι το αρμόδιο υπουργείο έχει δεχθεί μια παραπληροφόρηση από διάφορους που θέλουν να γίνει κάτι τέτοιο. Για προσωπικούς λόγους, για πολιτικούς λόγους, αυτό δεν το ξέρω. Ζήτησα συνάντηση με τον υπουργό για να δω τι λέει κι ο ίδιος. Να ακούω τι λέει κάποιος καθηγητής ή κάποιο κομματικό στέλεχος, εγώ δεν μπορώ να βασιστώ σε αυτό και νομίζω έχω δίκιο πάνω σ’ αυτό».