Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου, 2025
Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου, 2025

Δημήτρης Γαλάνης: Ένα δυσάρεστο «μάθημα» για όλους τους φορείς η τραγωδία στο Μάτι

Ημέρα:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

«Μάθημα» για όλους, φορείς και πολίτες, χαρακτήρισε την εθνική τραγωδία που εκτυλίχθηκε πριν ακριβώς από ένα χρόνο στο Μάτι Αττικής, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καβάλας, αντιπύραρχος, Δημήτρης Γαλάνης.

«Σίγουρα ήταν ένα μεγάλο χτύπημα η φωτιά που σημειώθηκε πριν ένα χρόνο στο Μάτι με όλα αυτά τα θύματα. Ταρακουνήθηκε πρωτίστως ο κρατικός μηχανισμός. Πλέον έχουμε δει και εμείς διαφορετικά το θέμα αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Γαλάνης.

«Έγιναν τομές πάνω στο πώς πρέπει να ενεργούμε, συγκριτικά πάντα με το τι κάναμε μέχρι πέρυσι…»

«Βελτιώσαμε τα επιχειρησιακά μας σχέδια, έγιναν τομές πάνω στο πώς πρέπει να ενεργούμε, συγκριτικά πάντα με το τι κάναμε μέχρι πέρυσι. Όλα αυτά βέβαια γίνονται προς τη σωστή κατεύθυνση και φαίνεται και από τα αποτελέσματα στις πυρκαγιές που πρόσφατα εκδηλώθηκαν στη νότια Ελλάδα, στην Αττική και στην Εύβοια. Είχαμε αρκετές φωτιές, μεγάλες φωτιές, αλλά η επέμβαση ήταν άμεση με αποτέλεσμα να υπάρχει έλεγχος της πυρκαγιάς σε λίγες ώρες μόλις. Αυτό ήταν απόρροια από τις αλλαγές και τον τρόπο με τον οποίο ενεργούμε συγκριτικά με πέρυσι και τα προηγούμενα χρόνια», τόνισε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καβάλας.

«Φυσικά δεν θα έπρεπε να συμβεί αυτό το τραγικό γεγονός για να γίνουν μερικά πράγματα προς το καλύτερο…»

«Σίγουρα ήταν ένα «μάθημα» για όλους μας η φωτιά στο Μάτι, τους εμπλεκόμενους φορείς, όχι μόνο για την Πυροσβεστική Υπηρεσία και φυσικά και για τους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι πλέον αυτό που λέμε είναι πιο ενεργοποιημένοι, πιο υποψιασμένοι, λαμβάνουν πλέον τα μέτρα τους μόλις εντοπίσουν κάτι και ειδοποιούν αμέσως τις αρχές. Σε κάθε περίπτωση φυσικά δεν θα έπρεπε να συμβεί αυτό το τραγικό γεγονός για να να γίνουν μερικά πράγματα προς το καλύτερο», συμπλήρωσε σχετικά ο αντιπύραρχος Δημήτρης Γαλάνης.

«Υπάρχει ετοιμότητα από το προσωπικό μας και όλων των υπηρεσιών του Νομού Καβάλας, ενώ υπάρχει και ενίσχυση με εποχικό προσωπικό επτά ατόμων στο νησί της Θάσου»

Όσον αφορά την πορεία της αντιπυρικής περιόδου στην Π.Ε. Καβάλας, ο κ. Γαλάνης ανέφερε: «Είμαστε πλέον προς το τέλος Ιουλίου και το θετικό είναι ότι μας βοηθάει πάρα πολύ ο καιρός. Δεν έχουμε υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους, ενώ σε τακτά διαστήματα υπάρχουν βροχοπτώσεις που αυτό ευνοεί την υπηρεσία μας και γενικότερα το θέμα της πρόληψης των πυρκαγιών. Υπάρχει ετοιμότητα από το προσωπικό μας και όλων των υπηρεσιών του Νομού Καβάλας, ενώ υπάρχει και ενίσχυση με εποχικό προσωπικό μόνο στο νησί της Θάσου. Πρόκειται για επτά συνολικά άτομα που είναι ήδη στις θέσεις τους. Μας ικανοποιεί αυτός ο αριθμός γιατί έστω κι ένα άτομο παραπάνω για εμάς είναι πολύ σημαντικό, οπότε τα επτά άτομα είναι ένας πολύ καλός αριθμός για την υπηρεσία μας».

«Οι πολίτες πρέπει να είναι ακόμη πιο ευαισθητοποιημένοι και να μην προβαίνουν σε καμιά περίπτωση στο άναμμα φωτιάς σε συνθήκες με αέρα και καύσωνα…»

«Συνεχίζουμε λοιπόν να είμαστε όλοι σε εγρήγορση και πρέπει να πούμε στους πολίτες να είναι ακόμη πιο ευαισθητοποιημένοι και να μην προβαίνουν σε καμιά περίπτωση στο άναμμα φωτιάς σε συνθήκες με αέρα, με καύσωνα κτλ. Πρέπει λοιπόν να περιορίσουν τις δραστηριότητες και τις εργασίες από τις οποίες μπορεί να προκληθούν προβλήματα από σπινθήρες. Λίγη υπομονή χρειάζεται από όλους για να αποφύγουμε και αυτό το καλοκαίρι τα δυσάρεστα αποτελέσματα και να μην έχουμε άσχημες καταστάσεις», επισήμανε καταληκτικά στις δηλώσεις του στον «Ε» ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καβάλας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Είχε μικρή διάρκεια, αλλά ήταν ιδιαίτερα έντονος ο σεισμός

Σωτήρης Λαζαρίδης: Η σεισμική δόνηση της Τετάρτης καταγράφηκε πάνω...

Αυξημένη 5 έως 6% φέτος η τουριστική κίνηση στη Θάσο

Πάρης Παρασχούδης: Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να βελτιώσουμε «Η...

Τι ισχύει με τα χρώματα των καρτών στάθμευσης στην Παναγία

Έγινε ο έλεγχος στο νέο δημοτικό κυνοκομείο Μετά από πολύμηνη...

Έκλεισε το 18% των καταστημάτων στους κεντρικούς δρόμους της Καβάλας

Θόδωρος Χατζηχρήστος: Πηγαίνουμε ολοταχώς να εφαρμόσουμε το σχέδιο Πισσαρίδη Στο...

Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός της υφιστάμενης ΕΕΛ Παναγίας- Ποταμιάς

Υπογράφηκε την Τετάρτη από τον δήμαρχο Θάσου και τον...

Παρουσίαση του λευκώματος «Βασίλης Βασιλικός: Στιγμές… από τη ζωή και το έργο του»

Μια εκδήλωση υψηλού πολιτιστικού συμβολισμού και ιστορικής σημασίας πραγματοποιήθηκε...

Ατομική μου ενέργεια… (του Παύλου Λεμοντζή)

…κι ανάσα μου στα χείλη την πρώτη ουσία, την αρχή,...

Νέα εποχή για την έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα: η ExxonMobil μπαίνει στο Block 2

Οι εταιρείες ExxonMobil, Energean και HelleniQ Upstream ανακοινώνουν τη...