Δεν έχουν παρατηρηθεί κρούσματα λαθρεμπορίας ή νοθείας στην αγορά του υγραερίου κίνησης στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας, διαβεβαιώνει με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του τοπικού σωματείου βενζινοπωλών, Φώτης Πούλος.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους», επιτήδειοι κλέβουν τους πελάτες τους με πειραγμένες αντλίες και πωλούν νοθευμένο καύσιμο.
Συγκεκριμένα, εξαπατούν τους οδηγούς με δύο τρόπους: Πρώτον, αντί για υγραέριο κίνησης, που έχει κανονική τιμή κοντά στα 0,65 ευρώ, βάζουν στα αυτοκίνητα υγραέριο θέρμανσης, δηλαδή ένα υγραέριο με τιμή κοντά στα 0,50 ευρώ, και έτσι κερδίζουν τη διαφορά. Δεύτερον, με παρέμβαση στην αντλία βάζουν ποσότητες που είναι μειωμένες κατά μέσο όρο κοντά στο 10%. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, κυκλοφορούν στο εμπόριο ακόμη και έτοιμες αντλίες με τον μηχανισμό κλοπής.
Πρέπει να γίνονται πιο εντατικοί έλεγχοι και να τοποθετηθεί και σε αυτό το καύσιμο σύστημα εισροών – εκροών
«Τέτοια κρούσματα στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας δεν έχουν παρατηρηθεί. Υπάρχουν πολλά περιστατικά στην Αττική και στην Θεσσαλονίκη. Δημιουργείται κάποιο πρόβλημα με τις πειραγμένες αντλίες, οι οποίες δίνουν ελλιπείς παραδόσεις και έχει παρατηρηθεί ότι ξεφορτώνουν βυτία που δεν προορίζονται για υγραέριο κίνησης. Αυτό έχει σαν συνέπεια να αγοράζουν πολύ πιο φθηνά, χωρίς να είναι ο αυξημένος Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης που είναι στο υγραέριο κίνησης. Οι ομοσπονδίες έχουν τονίσει κατ’ επανάληψη ότι πρέπει να γίνονται πιο εντατικοί έλεγχοι και να τοποθετηθεί και σε αυτό το καύσιμο το σύστημα εισροών – εκροών, το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει τοποθετηθεί», επισημαίνει στις δηλώσεις του στον «Ε» ο Φώτης Πούλος.
«Δεν πρέπει να ανησυχούμε για τέτοια φαινόμενα στην περιοχή μας…»
Παράλληλα, ο πρόεδρος του σωματείου βενζινοπωλών της περιφερειακής ενότητας Καβάλας τονίζει ότι το υπουργείο και οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι αυτές που πρέπει να αναλάβουν δράση για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.
«Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε ελέγχους, αλλά μπορούμε να επισημάνουμε τα λάθη, να τα εντοπίζουμε, να τα αναδεικνύουμε, αλλά μέχρι εκεί. Το υπουργείο και οι κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους. Περίπου 15 στα 85 πρατήρια της Π.Ε. Καβάλας, διαθέτουν υγραέριο κίνησης. Δεν πρέπει να ανησυχούμε για τέτοια φαινόμενα στην περιοχή μας. Είμαστε πιο κλειστή κοινωνία, οι καταναλωτές μας γνωρίζουν και βλέπουν τα αποτελέσματα στα αυτοκίνητα τους», υπογράμμισε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο Φώτης Πούλος.