Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img

«Βουλιάζουν» την αλιεία με την σύμβαση NATURA

Ημέρα:

Την απόσυρση του νομοσχεδίου που προβλέπει επέκταση του μέτρου απαγόρευσης αλιείας και σε εκτός NATURA περιοχές και την εξέτασή του από μηδενική βάση, ζητά ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος.

Η ανησυχία των αλιέων της περιφερειακής ενότητας Καβάλας, αλλά και του συνόλου της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι ήδη έντονη, καθώς μια τέτοια απόφαση πρόκειται να τους δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, αφού στην ουσία η αλιεία θα απαγορεύεται στις περισσότερες θαλάσσιες περιοχές της Π.Α.Μ.Θ.

Κείμενο εντελώς πρόχειρο, αθηνοκεντρικής λογικής…

«Έρχεται ένα νομοσχέδιο, έχει αρχίσει η διαβούλευση και σαφώς υπάρχει ένα έλλειμμα στην προσπάθεια προετοιμασίας του, για αυτό βλέπουμε ότι έρχεται το κείμενο και δεν υπάρχει συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση για το τι και πως μπορεί να γίνει ή τι πρέπει να αποφευχθεί. Έρχεται ένα κείμενο, το οποίο είναι εντελώς πρόχειρο, αθηνοκεντρικής λογικής, που δεν μας βοηθά στα θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Αυτό είναι πρόβλημα για εμάς», επισημαίνει με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας.

Να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις και να έρθει καλύτερα προετοιμασμένο άλλη στιγμή

«Στον τομέα της αλιείας για παράδειγμα η επέκταση των ζωνών NATURA μας δημιουργεί προβλήματα και ως προς την λειτουργία των αλιέων. Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει κάποιος έλεγχος, να μην καταστρέφονται τα πάντα και να βρούμε μια λύση για να διαχειριζόμαστε φιλικά το θαλάσσιο περιβάλλον. Από την άλλη όμως το να πάμε στην απόλυτη απαγόρευση, τότε θα έχουμε πρόβλημα. Η περιφέρεια έχει κάνει μια παρέμβασή. Συγκεντρώσαμε στοιχεία, στείλαμε συμπληρωματικά, κάναμε παρατηρήσεις εστάλη φάκελος προκειμένου να διορθωθεί το θέμα. Προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να ρυθμιστεί συνολικά, να φύγει πίσω, να γίνουν οι διορθώσεις που απαιτούνται και να έρθει άλλη στιγμή καλύτερα προετοιμασμένο. Οι αλιείς είναι ανήσυχοι, το έχουν καταλάβει έγκαιρα και γι’ αυτό αντιδρούν. Πρέπει να πάμε σε συνολική απόσυρση του νομοσχεδίου και να το δούμε από μηδενική βάση», συμπλήρωσε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο Θόδωρος Μαρκόπουλος.

Ανακοίνωση του συλλόγου Μηχανοτρατών «Η Αγία Ειρήνη»

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση ο σύλλογος Μηχανοτρατών «Η Αγία Ειρήνη». Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Στα πλαίσια των προτεινόμενων νέων θαλασσίων περιοχών προς ένταξη στο δίκτυο NATURA2000 το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέδωσε χάρτη της περιοχής του Νομού Καβάλας ο οποίος περιλαμβάνει προς ένταξη το σύνολο του κόλπου της Καβάλας, από την νοητή γραμμή μεταξύ Πρίνου και παραλίας του Μυρτόφυτου μέχρι την νοητή γραμμή από την Ποταμιά της Θάσου μέχρι τα Άβδηρα της Ξάνθης. Στον ίδιο χάρτη περιλαμβάνεται επίσης και η θαλάσσια περιοχή από το Φανάρι μέχρι την Αλεξανδρούπολη.

Στην περίπτωση που η θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Καβάλας ενταχθεί στο ανωτέρω δίκτυο αυτό συνεπάγεται μεταξύ πολλών άλλων απαγορεύσεων και την απαγόρευση του συνόλου της επαγγελματικής αλιείας με όλα τα αλιευτικά εργαλεία.

Ως εκ τούτου η οικονομία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ειδικότερα της Καβάλας θα πληγεί κατά τρόπο ανεπανόρθωτο, καθώς όπως είναι γνωστό στην θαλάσσια περιοχή της Καβάλας παράγεται το 40% περίπου των αλιευμάτων όλης της Ελλάδας.

Περαιτέρω οι προτεινόμενες θαλάσσιες ζώνες έχουν ως σκοπό την προστασία ειδών κητωδών phocoena phocoena, tursiops truncates, είδη της θαλασσοπανίδας phalacrocorax aristotelis, puffinus yelkoyan και την θαλάσσια χελώνα caretta caretta, χωρίς όμως. να υπάρχει η οποιαδήποτε επιστημονική τεκμηρίωση είτε για την ύπαρξη των ανωτέρω ειδών στις περιγραφόμενες θαλάσσιες περιοχές είτε για την ανάγκη προστασίας τους μέσω απαγόρευσης της αλιείας.

Για το θέμα αυτό έγινε σύσκεψη το Σάββατο 30.7.2016 στο ξενοδοχείο Γαλαξίας στην Καβάλα στην οποία παραβρέθηκαν οι τέσσερεις βουλευτές του Νομού Καβάλας κύριοι Εμμανουηλίδης, Παπαφιλίππου, Μορφίδης, Παπαγιωτόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης κος Μαρκόπουλος, ο Περιφερειακός σύμβουλος κος Γάκης, ο Δ/ντης του ΙΝΑΛΕ κος Καλλιανιώτης, ο Δήμαρχος Μαρώνειας κος Σταυρίδης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας κος Αγανικόλας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γρι-Γρι κος Μανιός, ο Πρόεδρος των παράκτιων αλιέων Μαρώνειας, εκπρόσωπος του Τμήματος Αλιείας της ΠΕ Καβάλας και εκπρόσωπος από την Πανελλήνια ένωση πλοιοκτητών μέσης αλιείας κος Ψαρός.

Ως εκ τούτου επιθυμούμε να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία για το θέμα και να συνταχθεί στο πλευρό των αλιέων της περιοχής μας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΡΑΣΧΟΣ ΑΓΑΝΙΚΟΛΑΣ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Απαγόρευση θαλασσίων δραστηριοτήτων στη Νέα Ηρακλείτσα

Με απόφαση του Λιμενάρχη Καβάλας απαγορεύεται η κυκλοφορία πλοίων,...

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την ποιότητα του νερού στη Θάσο

Κώστας Μανίτσας: «Ο κ. Παπαδόπουλος δεν μας έδωσε στοιχεία...

Οργή των ιδιοκτητών ταξί με τους πειραματισμούς του δημάρχου

Χρήστος Ιωαννίδης: Ο άνθρωπος καταστρέφει την πόλη, δεν το...

Αρκεί η διαφωνία των γονέων για να αποφασίσει το δικαστήριο αποκλειστική επιμέλεια;

Σε περίπτωση που η από κοινού άσκηση της γονικής...

Πεσμένη η καταναλωτική κίνηση στην αγορά της Ελευθερούπολης

Παναγιώτης Παπαευαγγέλου: Δεν υπήρξε η κίνηση που είχαμε άλλες...

Τελειωμό δεν έχουν τα πειράματα στην Πλατεία Καπνεργάτη!!!

Η νέα πρόταση για τη θέση της πιάτσας ταξί...

Ο Ιατρικός κόσμος κρατάει μικρό καλάθι

Ξενοφών Κροκίδης: Δεν περιμένουμε κάτι σημαντικό για την υγεία...

Καβάλα: Βιντεοσκοπούσε ζευγάρι σε κατάστημα

Συνελήφθη την 5-9-2024 το μεσημέρι στην Καβάλα, από αστυνομικούς...