Στα αποτελέσματα των επαφών που είχε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα με την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, αναφέρθηκε με δηλώσεις που έκανε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης το μεσημέρι της Δευτέρας (21/1), ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας Γιώργος Γραμμένος.
«Θέλω να είμαι δίκαιος και να πω ότι τύχαμε μιας πολύ καλής αντιμετώπισης, αισθανθήκαμε σαν στο σπίτι μας κι είχαμε όλο τον χρόνο που απαιτούνταν με τους υπηρεσιακούς παράγοντες για να συζητήσουμε όλα τα θέματα που θίξαμε στη διάρκεια της συνάντησής μας», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Γραμμένος.
Το θέμα του Ειρηνοδικείου Θάσου στην κορυφή της ατζέντας
«Ένα από αυτά ήταν το ζήτημα της μεταστέγασης του Ειρηνοδικείου Θάσου, που για εμάς είναι ζωτικής σημασίας. Οι συνθήκες που επικρατούν στο συγκεκριμένο κτήριο είναι απαράδεκτες. Δεν μπορούν να θεωρηθούν συνθήκες απονομής δικαιοσύνης του 2019. Είναι ντροπή για όλους μας αυτό το κτήριο. Έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, έχουμε κάνει πολλά βήματα στην κατεύθυνση της μεταστέγασης. Από το υπουργείο μας υποσχέθηκαν ότι θα αποδεσμεύσουν την πίστωση που απαιτείται, γιατί θα συναφθεί μια σύμβαση μίσθωσης από την ΕΤ.Α.Δ. που ανήκει το κτήριο της παλιάς Δ.Ο.Υ. Θάσου με το υπουργείο», ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος του Δ.Σ.Κ.
Υπόσχεση από την ηγεσία του υπουργείου για καθυστέρηση μεταφοράς του Υποθηκοφυλακείου και του Κτηματολογικού γραφείου Θάσου στην Καβάλα
«Θέσαμε επίσης το ζήτημα της μεταφοράς του Υποθηκοφυλακείου και του Κτηματολογικού γραφείου Θάσου στην Καβάλα, καθώς έχει προβλεφθεί η συγχώνευση όλων των Κτηματολογικών γραφείων σε ένα στην έδρα του νομού. Αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα στη μετακίνηση των Θασίων πολιτών, καθώς για ένα πιστοποιητικό θα χρειάζεται να έρχονται στην Καβάλα. Πήραμε την υπόσχεση ότι αυτό θα καθυστερήσει αρκετό χρονικό διάστημα για να γίνει», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο Γιώργος Γραμμένος.
«Επίσης, θέσαμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στο κτήριο του Δικαστηρίου, όπου στεγάζονται το πρωτοδικείο και η εισαγγελία κι έχουν να κάνουν με τη συντήρηση του κτηρίου, με τις βλάβες που υπάρχουν και μένουν χωρίς επιδιόρθωση καιρό. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου μας υπέδειξαν τον τρόπο κι εγώ την επόμενη Πέμπτη θα έχω συνάντηση με τον πρόεδρο Πρωτοδικών, προκειμένου να λύσουμε το ζήτημα. Είναι εύκολο να απαλλαγούμε από αυτό το πρόβλημα», υπογράμμισε στη συνέχεια των δηλώσεών του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος του Δ.Σ.Κ.
Κίνδυνος να βρεθεί χωρίς Υποθηκοφυλακείο και Κτηματολογικό γραφείο η Καβάλα
«Ένα σοβαρό ζήτημα που θα μας απασχολήσει μελλοντικά, αν δεν πάρουμε τώρα τα απαιτούμενα μέτρα, είναι η μεταστέγαση του Υποθηκοφυλακείου και του Κτηματολογικού γραφείου Καβάλας. Το κτήριο έχει αγοραστεί από επενδυτή που προτίθεται να το κάνει ξενοδοχείο ή διαμερίσματα. Έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες και θα προχωρήσει αναγκαστικά σε έξωση του Υποθηκοφυλακείου και του Κτηματολογικού γραφείου. Υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθούμε κάποια στιγμή χωρίς Υποθηκοφυλακείο στην Καβάλα. Μας είπαν τι πρέπει να γίνει, συνεννοηθήκαμε με το υπουργείο κι αν η υποθηκοφύλαξ Καβάλας που είναι αναπληρώτρια αυτή τη στιγμή (συμβολαιογράφος), δεν προχωρήσει τις ενέργειες που απαιτούνται, μπορεί ο πρόεδρος Πρωτοδικών και θα του το ζητήσω να προβεί στην άμεση αντικατάσταση της υποθηκοφύλακος Καβάλας», σημείωσε σχετικά ο κ. Γραμμένος.
Με θετικό μάτι είδε το υπουργείο το θέμα του αυτεπάγγελτου ορισμού δικηγόρων και από άλλες περιφερειακές ενότητες εκτός Ροδόπης για τους κατηγορούμενους που δεν έχουν συνήγορο
Καταληκτικά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας δήλωσε: «Ένα γενικότερο ζήτημα που μας απασχολεί ως Δικηγορικούς Συλλόγους της περιφέρειας είναι το εξής: Όταν οι κατηγορούμενοι στα κακουργήματα δεν έχουν συνήγορο, αυτός διορίζεται αυτεπάγγελτα από το δικαστήριο. Μέχρι τώρα διορίζονται δικηγόροι, οι οποίοι είναι από το πρωτοδικείο Κομοτηνής από την έδρα του Εφετείου δηλαδή. Όλοι οι σύλλογοι όμως της περιοχής ζητήσαμε σχετική τροποποίηση και το είδε θετικά το υπουργείο κι αυτό το θέμα, στο να μπορούν δηλαδή να διορίζονται αυτεπάγγελτα και οι δικηγόροι από τους υπόλοιπους Δικηγορικούς Συλλόγους, γιατί είναι ένα εισόδημα, για νέους ειδικά συναδέλφους, που μπορεί να τους βοηθήσει στην αντιμετώπιση δυσκολιών που αντιμετωπίζουν».