«Να πανηγυρίζουμε για τα ψίχουλα που δίνουν στους εργαζομένους; Με αυτά τα χρήματα μπορεί κάποιος να ζήσει καλύτερα; Φυσικά και όλο αυτό γίνεται για προεκλογικούς λόγους», επισήμανε με δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καβάλας Κώστας Ποδάρας, αναφορικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού.
«Η πάγια θέση της Γ.Σ.Ε.Ε. είναι ο κατώτατος μισθός να ανέλθει στα 751 ευρώ, όπως ήταν πριν το 2013. Μη ξεχνάμε ότι από το 2020 το αφορολόγητο θα μειωθεί δραματικά, οπότε η αύξηση που δόθηκε τώρα σχεδόν θα εξανεμιστεί», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Κώστας Ποδάρας.
«Στο τέλος τι μένει; Μηδέν, τίποτα!»
«Επίσης, ένα ακόμη ζήτημα είναι η αύξηση της εισφοράς των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία. Άρα, στο τέλος τι μένει; Μηδέν, τίποτα! Ένα μεγάλο ζήτημα για το συνδικαλιστικό κίνημα, είναι ότι δεν θα πρέπει να επεμβαίνει το κράτος με αποφάσεις του κάθε υπουργού ή του πρωθυπουργού για τις αυξήσεις των μισθών, αλλά να εμπλέκονται μόνο οι παραγωγικοί φορείς, δηλαδή εργαζόμενοι και εργοδότες», συμπλήρωσε σχετικά στις δηλώσεις του στον «Ε» ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καβάλας.
Παράλληλα, ο κ. Ποδάρας τόνισε ότι η χώρα μας είναι ουραγός όσον αφορά τις αυξήσεις μισθών στην Ευρώπη, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ισπανία, όπου ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 22%.
«Μένει να δούμε πως θα εφαρμοστούν οι αυξήσεις αυτές και από τους εργοδότες…»
«Δεν είναι αυξήσεις αυτές για να ζήσουν με αξιοπρέπεια οι εργαζόμενοι. Θα δούμε λογικά κι άλλες τέτοιες κινήσεις ενόψει των εκλογών. Όλα αυτά είναι προεκλογικά παιχνίδια. Βέβαια μένει να δούμε πως θα εφαρμοστούν οι αυξήσεις αυτές και από τους εργοδότες. Υπάρχουν περιπτώσεις, δεν έχει αναφερθεί ευτυχώς κάτι στην Καβάλα, να ζητούν οι εργοδότες από τους εργαζόμενους πίσω τα χρήματα που τους βάζουν στις τράπεζες. Θα μπορέσουν να πληρώσουν το προσωπικό τους ή θα έχουμε και απολύσεις; Για παράδειγμα ένας εργοδότης με είκοσι εργαζόμενους μπορεί να πει διώχνω έναν – δυο για να μειώσω το μισθολογικό κόστος. Όλα αυτά πρέπει να τα δούμε στην πράξη», ανέφερε καταληκτικά στις δηλώσεις του στον «Ε» ο Κώστας Ποδάρας.
ΓΣΕΕ: Η αύξηση του κατώτατου μισθού χρησιμοποιείται ως φύλλο συκής
Σε ανακοίνωσή της η Γ.Σ.Ε.Ε. επισημαίνει: «Η αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοινώθηκε, χρησιμοποιείται ως φύλλο συκής για τη μη αποδοχή του κυρίαρχου αιτήματος της Γ.Σ.Ε.Ε., για άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, χωρίς διακρίσεις και με ταυτόχρονη νομοθέτηση της αποκατάστασης της αρμοδιότητας του εφεξής καθορισμού του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, για όλους τους εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας».
Ακόμη η Γ.Σ.Ε.Ε. αναφέρει «Επί της αρχής, η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι επιβεβλημένη και κινείται σε θετική κατεύθυνση, θέτει όμως για μία ακόμα φορά τα ερωτήματα που αναδεικνύουν την πραγματικότητα».
Τα έξι ερωτήματα που απευθύνει η Γ.Σ.Ε.Ε.
– Είναι πραγματική η αύξηση;
– Λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες βιοπορισμού των εργαζομένων
– Η αύξηση αυτή θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα για το 2018;
– Διασφαλίζονται θεμελιώδεις συλλογικές κατακτήσεις των εργαζομένων;
– Ποια είναι η πραγματικότητα για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού σε βάρος των νέων εργαζομένων έως 25 χρονών;
– Η αύξηση αυτή διασφαλίζει συνολικά την έννοια του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου για όλους τους εργαζόμενους;
Το πλήγμα στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας παραμένει καίριο
Τέλος, η Γ.Σ.Ε.Ε. κάνει λόγο για «το πλήγμα στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και στις κατακτήσεις των εργαζομένων που συντελέσθηκε το 2012, παραμένει καίριο παρά την πολυδιαφημιζόμενη έξοδο από τα μνημόνια και την επιστροφή στην κανονικότητα. Είναι πλήγμα σε έναν θεσμό διασφάλισης των ορίων ασφαλείας στην αμοιβή και τους όρους εργασίας όλων των εργαζομένων στην ελληνική επικράτεια, που μέσω αυτού κατορθώθηκε στη δίνη της κρίσης να διατηρηθούν αρχικά τα 751,39 ευρώ (βασικός μισθός) και τα 33,57 ευρώ (βασικό ημερομίσθιο) χωρίς ηλικιακό κριτήριο και υποκατώτατο μισθό, με το επίδομα γάμου και με 3 τριετίες για τους υπαλλήλους και 6 για τους εργατοτεχνίτες», καταλήγει η ανακοίνωση της Γ.Σ.Ε.Ε.