«Τα όσο το δυνατό λιγότερα περιστατικά πυρκαγιάς, μπορούν να γίνουν πράξη εφόσον γίνουν κοινωνοί των οδηγιών που κατά καιρούς δίνουμε οι ίδιοι οι πολίτες, λαμβάνοντας τα προληπτικά μέτρα που πρέπει, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε, αν όχι να μηδενίσουμε, περιστατικά πυρκαγιών που οφείλονται σε τζάκια, θερμάστρες, λέβητες κλπ.».
Τα παραπάνω υπογράμμισε με δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο», ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καβάλας, Πύραρχος, Κωνσταντίνος Δαδούδης, ο οποίος τόνισε παράλληλα με έμφαση ότι επειδή βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα, η επανάληψη των οδηγιών σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης για την αποτροπή συμβάντων πυρκαγιάς, μόνο καλό μπορεί να κάνει.
Η αναζήτηση άλλων, εκτός του πετρελαίου, θερμαντικών σωμάτων, είναι η σημαντικότερη ίσως αιτία πρόκλησης πυρκαγιών
«Στατιστικά έχει παρατηρηθεί ότι με την έναρξη του χειμώνα υπάρχει αντίστοιχα και έξαρση των πυρκαγιών κυρίως από τζάκια ή όταν έχουμε πολύ κρύες ημέρες. Επίσης, η αναζήτηση άλλων, εκτός του πετρελαίου, θερμαντικών σωμάτων, όπως μαγκάλια, θερμάστρες υγραερίου και κυρίως τα τζάκια, λόγω της οικονομικής κρίσης και της αναζήτησης φθηνού τρόπου θέρμανσης, είναι η σημαντικότερη ίσως αιτία πρόκλησης πυρκαγιών», σημείωσε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καβάλας.
«Απαιτείται μεγάλη προσοχή από τους συμπολίτες μας, οι οποίοι πρέπει να συντηρούν τις καμινάδες και να εφαρμόζουν τους κανόνες του κατασκευαστή για το κάθε μέσο θέρμανσης που χρησιμοποιούν»
«Οι κακοτεχνίες των καμινάδων είναι μια από τις κυριότερες αιτίες για πυρκαγιά, εξαιτίας του ότι τις αφήνουμε σε μη καλούς κατασκευαστές, για λόγους οικονομίας, με αποτέλεσμα αυτές να μην εξασφαλίζουν πυροφραγμό ή να εφάπτονται με ξύλινες επιφάνειες και λόγω υπερθέρμανσης να έχουμε ενάρξεις πυρκαγιών. Επίσης, άλλη μια αιτία είναι η κακή συντήρηση ή η μη συντήρηση κατ’ έτος, που πρέπει να γίνεται για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο. Απαιτείται λοιπόν μεγάλη προσοχή από τους συμπολίτες μας, οι οποίοι πρέπει να συντηρούν τις καμινάδες και να εφαρμόζουν τους κανόνες του κατασκευαστή για το κάθε μέσο θέρμανσης που χρησιμοποιούν», επισήμανε στη συνέχεια ο κ. Δαδούδης.
«Είμαστε εδώ στο 199, για ό,τι χρειαστούν οι πολίτες, είμαστε επί ποδός ανά πάσα στιγμή για να προσφέρουμε όποια βοήθεια χρειαστούν…»
«Η υπηρεσία μας είναι διαρκώς σε εγρήγορση. Αυτή είναι η δουλειά μας άλλωστε, όπως και να επικοινωνούμε με τους πολίτες, μέσω των ΜΜΕ, για να περάσουμε το μήνυμά μας προς αυτούς. Είμαστε εδώ στο 199, για ό,τι χρειαστούν οι πολίτες, είμαστε επί ποδός ανά πάσα στιγμή για να προσφέρουμε όποια βοήθεια χρειαστούν. Είναι γεγονός ότι χρόνο με τον χρόνο η επιμονή μας στο να επικοινωνούμε με τους πολίτες περνώντας τους αυτά τα μηνύματα ότι πιάνουν τόπο και καθημερινά συνειδητοποιούν την ανάγκη και να ακούσουν και να εφαρμόσουν αυτές τις οδηγίες, αναγνωρίζοντας το ότι μέσα από την εφαρμογή αυτών μόνο καλό μπορεί να κάνουν στην περιουσία και τη ζωή τους», τόνισε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο κ. Δαδούδης.
Ανάφλεξη καμινάδας στα τζάκια
Στην πραγματικότητα αυτό που αναφλέγεται και δημιουργεί την πυρκαγιά ή την έκρηξη, δεν είναι το καύσιμο που βρίσκεται στο τζάκι, αλλά το καύσιμο που βρίσκεται στην καπνοδόχο του τζακιού σε υγρή ή ημιστερεή μορφή. Κατά την καύση του ξύλου, δημιουργούνται καυσαέρια, τα οποία περιέχουν σε μεγάλο βαθμό αιθάλη και άλλα υπολείμματα καυσίμου. Τα υπολείμματα αυτά, εξέρχονται από την ζεστή εστία του τζακιού και εισέρχονται στην καπνοδόχο, η οποία τα οδηγεί στο περιβάλλον. Όπως σε όλες τις εγκαταστάσεις θέρμανσης, έτσι και στην θέρμανση με ξύλα, η λειτουργία της καπνοδόχου γίνεται με ελκυσμό, με την φυσική τάση δηλαδή του αέρα να ανεβαίνει προς τα επάνω. Για τον λόγο αυτόν οι καπνοδόχοι σε όλες τις συσκευές θέρμανσης πρέπει να είναι καλά μονωμένες, ώστε το καυσαέριο να μην κρυώνει κατά την διέλευση του από την καπνοδόχο, ώστε να διατηρεί την υψηλή του θερμοκρασία και την τάση του να ανεβαίνει έτσι ώστε να φεύγει από μόνο του από την εστία προς το περιβάλλον. Δυστυχώς όμως, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που το τζάκι (ή σόμπα ή ξυλολέβητας) έχουν εγκατασταθεί με κακής ποιότητας καπνοδόχο, συνήθως αμόνωτης, από λαμαρίνα μονού τοιχώματος ή και αμιαντοτσιμέντο (παλιές εγκαταστάσεις). Η έλλειψη μόνωσης έχει σαν αποτέλεσμα την ψύξη των καυσαερίων πριν αυτά εξέλθουν από την καπνοδόχο, πράγμα που με τη σειρά του έχει σαν συνέπεια την υγροποίηση των υπολειμμάτων της καύσης στα τοιχώματα της καπνοδόχου. Τα υγροποιημένα υπολείμματα της καύσης δημιουργούν μια παχύρευστη μαύρη λιπαρή ουσία που ονομάζεται κρεόζωτο, η οποία είναι εξαιρετικά εύφλεκτη. Η συνεχής συσσώρευση κρεόζωτου, δημιουργεί στην εσωτερική επιφάνεια της καπνοδόχου μια στερεή επίστρωση πολύ σκληρή η οποία είναι πολύ δύσκολο να απομακρυνθεί. Η ουσία αυτή αναφλέγεται σε πολύ υψηλή θερμοκρασία (> 1000οC) και όταν αναφλεγεί αναφλέγεται βίαια, δημιουργώντας έκρηξη. Οι εκρήξεις των τζακιών λοιπόν, οφείλονται στην βίαιη ανάφλεξη του συσσωρευμένου στην καμινάδα κρυόζωτου, και λαμβάνουν χώρα συνήθως όταν ο χρήστης%ρίξει στο τζάκι πολλά ξύλα και δυναμώσει την θερμοκρασία της φωτιάς μέσα στο τζάκι και συνήθως λαμβάνουν χώρα την πρώτη φορά που θα ανάψει το τζάκι στις αρχές του χειμώνα χωρίς να έχει προηγηθεί συντήρηση και καθαρισμός της καπνοδόχου.
Πώς μπορούμε να αποφύγουμε την ανάφλεξη της καπνοδόχου;
Τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε για να αποφύγουμε την συγκέντρωση και ανάφλεξη του κρεόζωτου μέσα στην καπνοδόχο είναι:
1. Ο έλεγχος της σωστής κατασκευής της καπνοδόχου. Η καπνοδόχος θα πρέπει να είναι κατασκευασμένη από άκαυστο υλικό ανθεκτικό στην διάβρωση από τα συμπυκνώματα (ανοξείδωτη λαμαρίνα), πολύ καλά μονωμένη, και η μόνωση να είναι προστατευμένη από την ηλιακή ακτινοβολία και την επίδραση του περιβάλλοντος. %Το καλύτερο υλικό για την χρήση αυτήν είναι η πιστοποιημένη προμονωμένη καπνοδόχος διπλού τοιχώματος
2. Ο τακτικός καθαρισμός της καπνοδόχου, τουλάχιστον μία φορά ανά έτος
3. Ο έλεγχος των ξύλων που αγοράζουμε. Τα ξύλα θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας και στεγνά, ώστε να καίγονται σωστά χωρίς να δημιουργείται αιθάλη, ατμός και κρεόζωτο
4. Δεν ψήνουμε ποτέ στο τζάκι
5. Δεν πετάμε μέσα στο τζάκι χαρτιά, σκουπίδια ή άλλα αντικείμενα
Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που αναφλεγεί η καπνοδόχος;
Σε περίπτωση ανάφλεξης, αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι :
1. Να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας
2. Να κλείσουμε το τάμπερ του τζακιού ώστε να σταματήσουμε την ροή αέρα (οξυγόνου) προς την καπνοδόχο για να διακοπεί η καύση
3. Να καλέσουμε την πυροσβεστική υπηρεσία
Στη συνέχεια πρέπει να προσπαθήσουμε να σβήσουμε την φωτιά στο τζάκι. Για την δουλειά αυτή, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε έναν πυροσβεστήρα εφόσον διαθέτουμε. Αν δεν διαθέτουμε πυροσβεστήρα, μπορούμε να προσπαθήσουμε να σβήσουμε την φωτιά στο τζάκι ρίχνοντας νερό σε μικρές δόσεις πάνω στα ξύλα. Δεν πρέπει να ρίξουμε απότομα πολύ νερό, γιατί η απότομη ψύξη μπορεί να επιφέρει διάρρηξη του τζακιού.