Στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές του δήμου Νέστου βρέθηκε την Τρίτη (10/7) ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του Κ.Κ.Ε. Σάκης Βαρδαλής, ο οποίος συνοδευόταν και από τοπικά στελέχη του κόμματος.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, υπογραμμίζοντας αρχικά ότι τα προβλήματα και τα βάσανα των πληγέντων υπάρχουν και θα παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη.

Το Κ.Κ.Ε. θα αναδείξει τα προβλήματα που προέκυψαν από τις πλημμύρες στη Βουλή

«Επισκεφθήκαμε την περιοχή, τώρα που έσβησαν τα φώτα της δημοσιότητας, όχι για να συμπαρασταθούμε στα λόγια στους κατοίκους, αλλά να τονίσουμε ότι αυτή η συμπαράσταση πρέπει να εκφραστεί με συγκεκριμένα έργα. Το Κ.Κ.Ε. θα αναδείξει αυτά τα προβλήματα που προέκυψαν από τις πλημμύρες και μέσα στη Βουλή, ζητώντας και απαιτώντας συγκεκριμένες λύσεις. Υπάρχει ανάγκη να αντιμετωπιστούν προβλήματα άμεσα. Για παράδειγμα οι αγρότες έχουν χάσει την παραγωγή τους. Σε πολλές περιπτώσεις θα έχουν επιπτώσεις στην παραγωγή τα επόμενα χρόνια. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να στηριχθούν άμεσα», ανέφερε σχετικά ο κ. Βαρδαλής.

Να «παγώσουν» οι υποχρεώσεις αγροτών και επαγγελματιών που επλήγησαν

Όπως είπε στη συνέχεια οι υποχρεώσεις που έχουν αυτοί οι άνθρωποι προς το κράτος, τον Ε.Φ.Κ.Α., τις τράπεζες, την εφορία κλπ., θα πρέπει άμεσα να «παγώσουν» για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε αγρότες και επαγγελματίες που επλήγησαν να μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτά τα χρέη.

Μιλώντας για τις αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ ο κ. Βαρδαλής υπογράμμισε ότι πολλοί αγρότες μπορεί να μείνουν εκτός, ενώ για όσους τις πάρουν θα χρειαστεί να περάσουν μέχρι και τρία χρόνια, κάτι που θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους αγρότες.

«Θα απαιτήσουμε οι διαδικασίες να επιταχυνθούν, ώστε οι πληγέντες να αποζημιωθούν άμεσα»

«Εμείς καταθέσαμε ήδη μια ερώτηση, θα την κάνουμε και επίκαιρη να συζητηθεί το θέμα στη Βουλή και θα απαιτήσουμε όλες αυτές οι διαδικασίες να επιταχυνθούν, ώστε οι πληγέντες να αποζημιωθούν άμεσα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρδαλής.

Παράλληλα, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του Κ.Κ.Ε. σημείωσε ότι γενικότερα οι αγρότες λαμβάνουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά αποζημίωσης από τον ΕΛ.Γ.Α. από αυτά που πρέπει, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια κοροϊδία, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός του οργανισμού, αλλά και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Ευθύνες και στον ΤΑΡ για τις πλημμύρες

Ο Σάκης Βαρδαλής είπε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες αιτίες για το κακό που έγινε στον δήμο Νέστου, τονίζοντας ότι δεν έχουν σχεδιαστεί και άρα υλοποιηθεί μια σειρά αντιπλημμυρικών έργων που θα θωράκιζαν την περιοχή, αφού τα υφιστάμενα έχουν να καθαριστούν πολλά χρόνια. Επίσης, επέρριψε ευθύνες και στον αγωγό ΤΑΡ για τις πλημμύρες που σημειώθηκαν, αφού όπως είπε τα ρέματα από τα οποία πέρασε ο αγωγός θα έπρεπε να είχαν επενδυθεί για να προστατέψουν όλη την περιοχή.