Αντιμετωπίσιμη είναι προς το παρόν τουλάχιστον, για τη Διεύθυνση Υγείας της Π.Ε. Καβάλας, η κατάσταση με τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο εκθεσιακό κέντρο «Απόστολος Μαρδύρης» στη Νέα Καρβάλη και στο κλειστό γυμναστήριο της Ελευθερούπολης στο δήμο Παγγαίου.
Ωστόσο, όπως τονίζει στον «Ενήμερο» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας Καβάλας, Χρήστος Παπαδόπουλος, το πιο ανησυχητικό για τον ίδιο και την υπηρεσία του είναι το ότι δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το τι θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα, καθώς ήδη η κατάσταση είναι οριακή, αφού οι δυνατότητες είναι συγκεκριμένες.
«Είναι σαν να βρίσκεσαι σε… εμπόλεμη κατάσταση!»
«Η χώρα και η περιοχή μας βρίσκονται εν μέσω ενός προβλήματος πάρα πολύ σοβαρού, εν μέσω μιας ανθρωπιστικής κρίσης που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Δυστυχώς, αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα κι ο αριθμός των προσφύγων που θα φτάνουν κάθε φορά στην περιοχή μας. Οι δυνατότητές μας είναι συγκεκριμένες. Δεν μπορούμε να φιλοξενήσουμε αμέτρητο αριθμό προσφύγων. Τα προβλήματα είναι πολλά, όπως το υγειονομικό κομμάτι, αυτό της διατροφής, του χώρου, των συνθηκών κλπ. Είναι σαν βρίσκεσαι σε… εμπόλεμη κατάσταση! Η περιφέρεια και οι δήμοι Καβάλας και Παγγαίου, βγήκαν μπροστά για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα από κοινού, όμως δεν ξέρουμε πως θα συνεχίσει η κατάσταση τις επόμενες ημέρες. Το να φιλοξενείς τόσα άτομα σε χώρους που δεν είναι κατάλληλα διαμορφωμένοι και να προσπαθούμε να τους κάνουμε κατάλληλους, είναι πολύ δύσκολο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο Χρήστος Παπαδόπουλος.
«Αυτή τη στιγμή η τοπική κοινωνία δεν πρέπει να ανησυχεί καθόλου»
«Σε συνεργασία με εθελοντές, με τους Γιατρούς του Κόσμου, τον Ερυθρό Σταυρό, τον Ιατρικό Σύλλογο, τις διασωστικές ομάδες, το νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας, το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να στήσουμε τα ιατρεία. Έρχονται πρόσφυγες με προβλήματα υγείας. Υπάρχουν πολλά παιδιά που είναι ταλαιπωρημένα, με λοιμώξεις και πυρετό, αρκετές έγκυες γυναίκες, είχαμε και μια γέννα, αλλά και αιμορραγίες εγκύων, κατάγματα, ανάπηρους, νεφροπαθείς διαβητικούς. Είναι μια μικρή κοινωνία, ένα «χωριό» που κουβαλάει τόσα προβλήματα, λόγω του ότι προέρχεται από εμπόλεμη ζώνη. Με ανησυχεί το ότι δεν ξέρουμε τι θα ακολουθήσει. Έχουμε στο μυαλό μας και το θέμα των μεταδοτικών ασθενειών και γι’ αυτό προσπαθούμε να τις προλάβουμε. Αυτή τη στιγμή η τοπική κοινωνία δεν πρέπει να ανησυχεί καθόλου. Οι άνθρωποι αυτοί είναι σε συγκεκριμένο μέρος. Το προσωπικό μας λαμβάνει όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας, καθώς ξέρουμε καλά τη δουλειά μας», συμπλήρωσε στη συνέχεια ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας Καβάλας.
«Μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων δεν μπορούμε να έχουμε στην περιοχή μας»
Μάλιστα ο κ. Παπαδόπουλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα χρειαστούν κι άλλοι πόροι και λύσεις, προκειμένου να αυξηθεί η βοήθεια προς τους πρόσφυγες.
«Με αγώνα γίνονται όλα. Δεν είναι τίποτα εξασφαλισμένο. Στηριζόμαστε στον εθελοντισμό προς το παρόν. Έχουμε κάλυψη στην παρούσα φάση, δεν ξέρουμε όμως πόσο θα συνεχιστεί αυτό. Ό,τι υγειονομικό υλικό είχαμε στην Διεύθυνση Υγείας το δώσαμε, όμως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, που πιθανώς έτσι θα γίνει, θα χρειαστούν κι άλλοι πόροι. Να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης; Δεν ξέρω, αλλά αν παραταθεί η κατάσταση τα έξοδα πρέπει να καλυφθούν. Μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων δεν μπορούμε να έχουμε στην περιοχή μας. Για να κάνουμε κάτι οργανωμένο, όπως αρμόζει σε μια πολιτισμένη χώρα, υπάρχουν και κάποια όρια. Αν θέλουμε να φιλοξενήσουμε παραπάνω πρόσφυγες χρειάζονται υποδομές και προσωπικό. Δεν γίνεται διαφορετικά. Είμαστε στα όρια των δυνατοτήτων μας. Από εκεί και μετά θα πρέπει να βρεθούν άλλες λύσεις, προκειμένου να αυξηθεί η βοήθεια στους πρόσφυγες», κατέληξε σχετικά στις δηλώσεις του στον «Ε» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας Καβάλας.