Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Δεν απαιτείται ασφαλιστική ενημερότητα από τους Μηχανικούς για έκδοση οικοδομικών αδειών

Ημέρα:

spot_img

Θετική εξέλιξη είχε η ερώτηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου για την άρση απαίτησης ασφαλιστικής ενημερότητας των Διπλωματούχων Μηχανικών κατά την έκδοση άδειας δόμησης. Πρόκειται για περίπτωση που η άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, κατά το κοινώς λεγόμενο, έπιασε τόπο και γι’ αυτό αξίζει να επισημανθεί.

Συγκεκριμένα τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά από πολλές διαμαρτυρίες Διπλωματούχων Μηχανικών, πρώην μετόχων του ΤΣΜΕΔΕ, για την άνιση μεταχείρισή τους έναντι των Μηχανικών μη μελών του ΤΕΕ από τις Υπηρεσίες Δόμησης με την απαίτηση προσκόμισης ασφαλιστικής ενημερότητας για την έκδοση άδειας δόμησης, ο Βουλευτής Ν. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή, προς τα συναρμόδια Υπουργεία, ζητώντας την αποκατάσταση της ίσης μεταχείρισης των ασφαλισμένων στον ενιαίο πλέον φορέα ασφάλισης ΕΦΚΑ.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή στις 18 Οκτωβρίου, με θέμα «Έλεγχος και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις», ορίζει στο άρθρο 40, τα δικαιολογητικά που προβλέπονται για τη χορήγηση της οικοδομικής άδειας. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει: «… ιζ) αποδεικτικά κατάθεσης των απαιτούμενων εισφορών του ιδιοκτήτη του έργου υπέρ του Δημοσίου, ΕΦΚΑ και δήμου, ιη) αντίγραφο απόδειξης παροχής υπηρεσιών ή τιμολόγιο που αφορά την καταβολή της συμφωνηθείσας αμοιβής των μελετητών μηχανικών, καθώς και το ΦΕΜ αυτής». Η Νέα Δημοκρατία ψήφισε Ναι στο προαναφερθέν άρθρο 40, όπως και επί της αρχής του συνόλου του νομοσχεδίου, το οποίο έγινε νόμος του κράτους (Ν.4495) και δημοσιεύτηκε στις 3 Νοεμβρίου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ167Α).

Στις 22 Δεκεμβρίου, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης κοινοποίησε στον κ. Παναγιωτόπουλο την απάντηση στην ερώτησή του, στην οποία επισημαίνει τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 40 που ρυθμίζουν το ζήτημα της απαίτησης προσκόμισης ασφαλιστικής ενημερότητας των μηχανικών, πρώην μετόχων ΤΣΜΕΔΕ, κατά την υποβολή φακέλου για την έκδοση άδειας δόμησης από τις Υπηρεσίες Δόμησης.

Τέλος, την περασμένη εβδομάδα, η Γενική Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ειρήνη Κλαμπατσέα απέστειλε σχετική Πολεοδομική Εγκύκλιο σε όλες τις Υπηρεσίες Δόμησης, με την οποία διευκρινίζεται ρητά πως για την έκδοση της οικοδομικής άδειας και την εφαρμογή των πολεοδομικών διατάξεων του Ν. 4495/­2017, δεν απαιτείται η προσκόμιση ασφαλιστικής ενημερότητας του μηχανικού.

Η διευκρινιστική εγκύκλιος του Υπουργείου Περιβάλλοντος

Αναλυτικά η εγκύκλιος της Γ. Γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ειρήνης Κλαμπατσέα αναφέρει:

Μετά από ερωτήματα πολεοδομικών υπηρεσιών, σχετικά με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά του άρθρου 40 του ν.4495/2017 για τη χορήγηση της οικοδομικής άδειας, διευκρινίζουμε για την ενιαία εφαρμογή αυτού από τις Υπηρεσίες Δόμησης τα παρακάτω:

Στο άρθρο 40 του ν.4495/2017 που φέρει τίτλο «Δικαιολογητικά για τη χορήγηση της οικοδομικής άδειας» ορίζονται ρητά τα σχετικά δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έκδοση της οικοδομικής αδείας, στα οποία δεν περιλαμβάνεται η βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας του μηχανικού. Συνεπώς, για την εφαρμογή των πολεοδομικών διατάξεων του ν.4495/2017 και για την έκδοση οικοδομικής αδείας, δεν απαιτείται η προσκόμιση ασφαλιστικής ενημερότητας του μηχανικού, αλλά μόνο τα αποδεικτικά κατάθεσης των απαιτούμενων εισφορών του ιδιοκτήτη του έργου υπέρ του Δημοσίου, ΕΦΚΑ και δήμου.

Επίσης, σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 2/47676/0026/13-10-2017 έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών, Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, Διεύθυνση Συντονισμού και ελέγχου εφαρμογής Δημοσιολογιστικών Διατάξεων, στο οποίο αναφέρεται επί λέξει ότι: «λόγω της κατάργησης των κρατήσεων υπέρ ΤΣΜΕΔΕ η κράτηση υπέρ Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) ως παρακολούθημα της προηγούμενης καταργείται ομοίως», διευκρινίζουμε ότι δεν απαιτείται για την χορήγηση της οικοδομικής αδείας, η κράτηση 1% υπέρ Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).

H Γενική Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού

και Αστικού Περιβάλλοντος

ΕΙΡΗΝΗ ΚΛΑΜΠΑΤΣΕΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το ΔΗΠΕΘΕ ΚΑΒΑΛΑΣ στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καβάλας επιδιώκοντας την εξωστρέφεια και τον καλλιτεχνικό...

Αναγκαία η εκβάθυνση του λιμανιού της Καβάλας

Χρήστος Τζανάκος: Το βάθος διαφοροποιείται από τις αφιξοαναχωρήσεις των...

Τουριστικό «κενό» μετά το Πάσχα στη Θάσο

Πάρης Παρασχούδης: Είναι αναμενόμενο, γιατί η αγορά είναι προσανατολισμένη...

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2024» της Καβάλας

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2024", οι οποίες θα...

Energean: Έκτη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτήν την φορά στην Αίγυπτο

Την έκτη της ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Ανατολική...

Με σαράντα εκδηλώσεις η «Λευκή Νύχτα» στην Καβάλα

Συνέντευξη Τύπου προκειμένου να παρουσιάσουν τις εκδηλώσεις που θα...

Τσουχτερά πρόστιμα για όσους ανάβουν φωτιά στην ύπαιθρο

Κυριάκος Μανδρανής: Είναι κλιμακωτά ανάλογα με τον δείκτη επικινδυνότητας...