Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Τηλέφωνο: 2510-831600

Γιώργος Γραμμένος: Η κυβέρνηση αδιαφορεί για τα αιτήματα των δικηγόρων

Ημέρα:

Την δυσαρέσκειά του για τη μη απαλλαγή των δικηγόρων από τον Φ.Π.Α. για τις δικαστηριακές υπηρεσίες και τη μείωση του συντελεστή στη χαμηλή κλίμακα, όπως ζήτησε η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, εξέφρασε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας, Γιώργος Γραμμένος.

«Ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε τη μείωση του Φ.Π.Α. και την μετάπτωση συγκεκριμένων προϊόντων και υπηρεσιών σε κατώτερο συντελεστή. Ξέχασε όμως και πάλι τους δικηγόρους», επισημαίνει η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων.

«Αναμένουμε από τα κοινοβουλευτικά κόμματα να λάβουν ξεκάθαρη θέση επί των θεμάτων και να προωθήσουν σχετικές τροπολογίες, κατά την ψήφιση των σχετικών διατάξεων στη Βουλή», αναφέρει η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων

Επίσης η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων ζητά και την επέκταση του ορίου προαιρετικής απαλλαγής από το καθεστώς Φ.Π.Α. από τα 10.000 ευρώ στα 25.000 ευρώ, σύμφωνα και με την σχετική δέσμευση της Κυβέρνησης στο πλαίσιο του συμπληρωματικού Μνημονίου. Όπως επισημαίνουν οι δικηγόροι «η απαλλαγή από τον Φ.Π.Α. ή η μετάπτωση του συντελεστή σε χαμηλότερη κλίμακα αποτελεί αναγκαιότητα, καθώς μειώνει το κόστος των δικαστηριακών υπηρεσιών και διευκολύνει την πρόσβαση των πολιτών, ιδίως των οικονομικά αδυνάμων, στη Δικαιοσύνη. Περαιτέρω, προτείνεται η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος άλλως να είναι κλιμακούμενο ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια κάθε υποχρέου. Αναμένουμε από τα κοινοβουλευτικά κόμματα να λάβουν ξεκάθαρη θέση επί των άνω θεμάτων και να προωθήσουν σχετικές τροπολογίες, κατά την ψήφιση των σχετικών διατάξεων στη Βουλή».

Η Δικαιοσύνη είναι πάρα πολύ ακριβή ιδίως για τους ανθρώπους που δεν έχουν την οικονομική άνεση να αντεπεξέλθουν στα έξοδα των δικαστηρίων, σύμφωνα με τον Γιώργο Γραμμένο

Στις δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο» ο κ. Γραμμένος, ανέφερε αρχικά: «Περιμέναμε στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, να ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημα του δικηγορικού κόσμου, η μείωση του Φ.Π.Α. σε κάθε περίπτωση, αλλά δυστυχώς δεν έγινε καμιά σχετική εξαγγελία. Το πρόβλημα είναι ότι με τον υψηλό συντελεστή Φ.Π.Α. που ισχύει στις δικαστηριακές υπηρεσίες με 24% η Δικαιοσύνη είναι πάρα πολύ ακριβή ιδίως για τους ανθρώπους που δεν έχουν την οικονομική άνεση να αντεπεξέλθουν στα έξοδα των δικαστηρίων, με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην καταθέτουν αγωγές ή οτιδήποτε άλλο, προκειμένου να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους επειδή ακριβώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά».

«Γενικά ό,τι έχει να κάνει με το επάγγελμα του δικηγόρου στο θέμα του Φ.Π.Α. δεν έχουμε καμιά απολύτως βοήθεια από την πλευρά της κυβέρνησης…»

«Ήταν ένα πάγιο αίτημά μας που όμως δεν έγινε δεκτό, ενώ σε κάθε περίπτωση εκτός της κατάργησης είχαμε πει για τη μείωση στον χαμηλότερο συντελεστή, ούτε όμως κι αυτό μπόρεσε να γίνει και επίσης υπήρξε μια παρατυπία για να μη την πω παρανομία, η οποία αυτή τη στιγμή γίνεται σε βάρος των δικηγόρων, παρόλο ότι υπάρχει ψηφισμένος μνημονιακός νόμος και είναι υποχρέωση της κυβέρνησης δεν έχουμε απαλλαγή Φ.Π.Α. για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ όπως προβλέπει ο νόμος τον οποίο η ίδια η Βουλή έχει ψηφίσει. Το έχουμε ζητήσει κι αυτό επανειλημμένα δεν κατέστη δυνατό κι αυτό να υλοποιηθεί. Γενικά ό,τι έχει να κάνει με το επάγγελμα του δικηγόρου στο θέμα του Φ.Π.Α. δεν έχουμε καμιά απολύτως βοήθεια από την πλευρά της κυβέρνησης», σημείωσε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο Γιώργος Γραμμένος.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Κώστας Πεφάνης: «Αυτή η θητεία του δημοτικού συμβουλίου ήταν ιδιαίτερη»

«Αυτή η θητεία του δημοτικού συμβουλίου ήταν ιδιαίτερη, καθώς...

Η βίλα του Γιάννη Ραγκούση που νοικιάζει προς 14.700 ευρώ την εβδομάδα

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η...

Υποψήφιος στον δήμο Θερμαϊκού ο Βασίλης Καρράς

Υποψήφιος στον δήμο Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης με τον συνδυασμό «ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ-Σύγχρονος...

Ελπίζουν σε αύξηση της κίνησης το Πάσχα οι έμποροι της Καβάλας

Γιάννης Κελγιώργης: Τα έργα για το φυσικό αέριο θα...

Δημοφιλή

ΚΑΒΑΛΑ: Ο Θανάσης Συρόπουλος ζητά τη βοήθεια μας για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει

Ο συμπολίτης μας Θανάσης Συρόπουλος έστειλε μια επιστολή στην...

Τι είναι αυτοδικία κατά το Ποινικό Κώδικα. (του Γιώργου Γιαγκουδάκη)

Το θέμα στο οποίο αναφέρομαι σήμερα προς ενημέρωση σας...

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο σκοτώθηκε σε τροχαίο

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο Καβάλας σκοτώθηκε σε τροχαίο...

Δεν τα κατάφερε τελικά ο Λάκης – Αύριο Δευτέρα η κηδεία του

Ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Λάκης Ανθίμου δεν τα κατάφερε...