Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img

Αυξημένα τα κρούσματα από τον ιό της γρίπης Η1Ν1

Ημέρα:

Έκκληση για εμβολιασμό κατά της γρίπης ακόμη και τώρα απευθύνει, ειδικά σε όσους ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας Καβάλας, Χρήστος Παπαδόπουλος.

Μιλώντας στον «Ενήμερο», ο κ. Παπαδόπουλος τονίζει ότι απαιτείται εγρήγορση και προσοχή απ’ όλους τους πολίτες, καθώς τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν να μοιάζουν μ’ αυτά που καταγράφηκαν πριν από λίγα χρόνια, όταν και ο αριθμός των κρουσμάτων, αλλά και των θανάτων από τη γρίπη ήταν μεγάλος.

Σχεδόν το 100% των κρουσμάτων προέρχονται από τον Η1Ν1

«Είναι γεγονός ότι η φετινή χρονιά είναι χειρότερη από τις δυο προηγούμενες. Όμως είχαμε κι άλλες χρονιές με πολλούς θανάτους, όπως το 2011 και το 2012 με 200 σχεδόν νεκρούς από τη γρίπη. Πιθανότατα να έχουμε και φέτος υψηλά νούμερα. Ωστόσο δεν μπορούμε να πούμε ότι φέτος υπάρχει μια κατάσταση που δεν την έχουμε αντιμετωπίσει ξανά. Το πρόβλημα είναι ότι σχεδόν το 100% των κρουσμάτων προέρχονται από τον Η1Ν1, ο οποίος γνωρίζουμε ότι κάνει βαρύτερα συμπτώματα από τους άλλους υποτύπους ιού της γρίπης και προσβάλλει σ’ ένα μεγαλύτερο ποσοστό και υγιείς ανθρώπους, δημιουργώντας τους βαρύτερη εικόνα, μ’ επιπλοκές πολλές φορές», σημείωσε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος.

«Λέμε ξανά ότι με την γρίπη δεν παίζουμε»

 Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας Καβάλας υπογράμμισε με έμφαση ότι πρέπει να τηρούνται τα μέτρα ατομικής υγιεινής, να αποφεύγονται χώροι κλειστοί με πολυκοσμία, αλλά και να σπεύσουν να εμβολιαστούν, ακόμη και τώρα, όσοι δεν το έχουν κάνει και ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες.

«Όποιος νοσεί από γρίπη θα πρέπει να κάθεται στο σπίτι του για να μη τη μεταδίδει και σ’ άλλους, ενώ θα πρέπει να αναρρώνει πλήρως πριν επανέλθει στην εργασία του. Αν δούμε τα συμπτώματα να επιμένουν και να είναι έντονα ή αν πρόκειται για άτομο με υποκείμενα νοσήματα, θα πρέπει να επικοινωνεί με το γιατρό του, ώστε να αρχίσει αντιική αγωγή. Δεν είναι ανησυχητικά τα πράγματα, αλλά το σύστημα υγείας πιέζεται και πρέπει να είμαστε σ’ εγρήγορση. Το λέμε ξανά ότι με την γρίπη δεν παίζουμε, δεν πρέπει να την παίρνουμε αψήφιστα», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Παπαδόπουλος.

Άγνωστο το πότε θα γίνει το λεγόμενο «πικ» της γρίπης

Όπως τόνισε καταληκτικά ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας Καβάλας βρισκόμαστε σε φάση στην οποία η γρίπη εξελίσσεται ακόμη.

«Όλος ο Φεβρουάριος έτσι θα πάει. Το πότε θα γίνει το «πικ» της γρίπης δεν μπορούμε να το ξέρουμε ακόμη. Συνήθως το βλέπουμε μέσα στο Φεβρουάριο ή αρχές Μαρτίου. Υπήρξαν ωστόσο και περίοδοι γρίπης χωρίς «πικ» με δραστηριότητα μέτρια μεν, συνεχή δε, που έφτασε μέχρι και τον Απρίλιο! Αντίστοιχα υπήρξαν κι άλλες εποχές που καταγράφηκε μια απότομη άνοδος και μετά κάμψη κρουσμάτων. Τώρα όμως έχουμε ευρεία εξάπλωση της γρίπης στην Ελλάδα κι αυτή εξελίσσεται. Και το νοσοκομείο Καβάλας, αλλά και οι ιδιώτες γιατροί δέχονται αυξημένο αριθμό ατόμων με γριπώδη συνδρομή. Εφιστώ την προσοχή σε όλους τους συναδέλφους να αντιμετωπίζουν γρήγορα και έγκαιρα τα περιστατικά και να διακρίνουν ποια από αυτά πηγαίνουν για επιπλοκή. Το νοσοκομείο Καβάλας μπορεί άνετα ν’ αντιμετωπίσει αυτές τις καταστάσεις. Εκεί που πιέζεται το σύστημα υγείας πανελλαδικά είναι στις κλίνες των Μ.Ε.Θ. Γι’ αυτό λέμε να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής, να γίνονται εμβολιασμοί, ώστε να μην φτάνουμε σε σημείο να έχουμε απότομη αύξηση κρουσμάτων κι αντίστοιχη αύξηση όσων θ’ απαιτηθεί να νοσηλευτούν σε Μ.Ε.Θ.», δήλωσε σχετικά ο κ. Παπαδόπουλος.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι τουρίστες αυξάνονται, αλλά τα έσοδα μειώνονται

Μάρκος Δέμπας: Τα μέχρι σήμερα στοιχεία αποτελούν ένα μήνυμα...

Συζήτηση για το κλείσιμο του Κ.Ε.Π. στο Διοικητήριο

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας που πραγματοποιήθηκε την...

Περί υδατοδεξαμενών και αξιοποίησης τους…

Στη σημαντικότητα ύπαρξης ακόμη περισσότερων υδατοδεξαμενών, οι οποίες πέρα...

Επίδειξη λειτουργίας των απορριμματοφόρων περισυλλογής οργανικών αποβλήτων

Στην επίδειξη του τρόπου περισυλλογής οργανικών αποβλήτων και του...

Ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Παρατείνεται έως τις 2 Αυγούστου η προθεσμία για την...

Μεγάλη πίεση δέχεται το Νοσοκομείο Καβάλας

Γιώργος Τεπελόπουλος: Όσο αυξάνει ο αριθμός των ξένων επισκεπτών...

Αποζημίωση για τις διακοπές ρεύματος θα ζητήσει ο δήμος Παγγαίου

Φίλιππος Αναστασιάδης: Τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο...