Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2021

Αναφορά γιατρού «καίει» το νοσοκομείο της Καβάλας

Ανοιχτό το ενδεχόμενο εφαρμογής του Οργανισμού του 2012, αν τον εφαρμόσουμε θα συρρικνωθεί το νοσοκομείο, λέει ο Τάσος Καρασαββόγλου

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Απαντήσεις, σχετικά με το ενδεχόμενο εφαρμογής του Οργανισμού του 2012 για το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, θέμα για το οποίο είχε πρόσφατα μιλήσει στο πλαίσιο κινητοποίησης η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Γ.Ν.Κ. Κατερίνα Πετράκη, έδωσε ο διοικητής του νοσοκομείου Τάσος Καρασαββόγλου, ερωτηθείς σχετικά στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε τη Δευτέρα (18/3).

«Εδώ ισχύει το γνωστό σενάριο της παραπληροφόρησης. Ο Οργανισμός του 2012 είναι μνημονιακός και συρρικνώνει το νοσοκομείο Καβάλας. Είναι ένας αντιαναπτυξιακός Οργανισμός γιατί βάζει φρένο για την ανάπτυξη του Γ.Ν.Κ. κι είναι ένας Οργανισμός, που όπως λέει και η επιστημονική κοινότητα, δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί δεν είναι δόκιμος και δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός», ανέφερε αρχικά στην απάντησή του για το θέμα ο κ. Καρασαββόγλου.

«Εγώ συνεχίζω να θεωρώ ότι ο Οργανισμός του 2012 δεν πρέπει να εφαρμοστεί…»

«Εκείνο που δεν είπε η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων είναι ότι το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί ο Οργανισμός του 2012, που είναι υπαρκτό, οφείλεται όχι στη βούληση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ή στη βούληση της διοίκησης του νοσοκομείου. Εγώ συνεχίζω να θεωρώ ότι ο Οργανισμός του 2012 δεν πρέπει να εφαρμοστεί. Το ενδεχόμενο εφαρμογής του οφείλεται στο γεγονός ότι μέλος της ιατρικής κοινότητας του Γ.Ν.Κ., γιατρός δηλαδή, μετά από συνεχείς αναφορές σε διάφορους θεσμικούς φορείς και κυρίως στον γενικό επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης, έχει προκαλέσει τη διεξαγωγή μιας έρευνας για το ζήτημα αυτό. Η αναφορά του εν λόγω γιατρού είχε ως περιεχόμενο το ότι ο Οργανισμός του 2012 δεν εφαρμόζεται από τις διοικήσεις του νοσοκομείου από 1.1.2013 μέχρι σήμερα», τόνισε στη συνέχεια ο διοικητής του Γ.Ν.Κ.

«Το διατακτικό της έκθεσης λέει ότι πραγματικά υπάρχουν ζητήματα στο νοσοκομείο γιατί δεν εφαρμόζει τον Οργανισμό»

«Ο γενικός επιθεωρητής διερεύνησε το ζήτημα, συνετάχθη μια έκθεση κι αυτή έχει ολοκληρωθεί κι έχει αποσταλεί στον εισαγγελέα πρωτοδικών Καβάλας, όπως και στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Η αναφορά έλεγε με απλά λόγια ότι το νοσοκομείο δεν εφαρμόζει τον Οργανισμό του 2012 κι ότι αυτό είναι παράνομο. Ξέρουμε ότι όσο δεν εφαρμόζουμε έναν κανονισμό, ο οποίος έχει δημοσιευθεί στο Φ.Ε.Κ., αυτό είναι μια πράξη παράτυπη. Ένας Οργανισμός αποτελεί νόμο του κράτους κι εμείς είχαμε ζητήματα μ’ αυτόν, απευθυνθήκαμε αρμοδίως, ρωτούσαμε τι θα γίνει, πως θα γίνει και για αυτό δεν τον εφαρμόζαμε. Αν εφαρμοστεί ή όχι ο Οργανισμός του 2012, ο μνημονιακός αυτός Οργανισμός, δεν είναι γιατί αυτό θα θέλει η διοίκηση του νοσοκομείου, αλλά γιατί αυτό θα είναι αποτέλεσμα μιας αναφοράς ενός γιατρού του Γ.Ν.Κ., η οποία απευθύνθηκε στον γενικό επιθεωρητή, αυτός προκάλεσε τη διενέργεια έρευνας και το διατακτικό της έκθεσης λέει ότι πραγματικά υπάρχουν ζητήματα στο νοσοκομείο γιατί δεν εφαρμόζει τον Οργανισμό», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά στην απάντησή του ο διοικητής του Γ.Ν.Κ.

«Άλλοι πρέπει να απολογηθούν για το ότι φτάσαμε σε αυτό το σημείο και πρέπει να δούμε τι θα συμβεί από εδώ και πέρα. Με προβληματίζει πολύ σοβαρά αυτό το ζήτημα…»

Σύμφωνα πάντα με τον Τάσο Καρασαββόγλου, «άλλοι πρέπει να απολογηθούν για το ότι φτάσαμε σε αυτό το σημείο και πρέπει να δούμε τι θα συμβεί από εδώ και πέρα. Με προβληματίζει πολύ σοβαρά αυτό το ζήτημα. Έχουμε κληθεί ως διοίκηση και οι προηγούμενοι διοικητές να πάμε να καταθέσουμε γιατί δεν εφαρμόζαμε τον Οργανισμό του 2012. Υπάρχουν και διαδικασίες που μάλλον θα δρομολογηθούν από την Υγειονομική Περιφέρεια εναντίον των διοικήσεων του Γ.Ν.Κ., γιατί δεν εφάρμοσαν τον Οργανισμό κι επομένως το αν εφαρμοστεί ή όχι δεν είναι γιατί εμείς το θέλουμε, αλλά γιατί αυτό μάλλον θα επιβληθεί από τον γενικό επιθεωρητή, από τον εισαγγελέα, από την Υ.ΠΕ. Το θέμα είναι ποιος προκάλεσε αυτό το ζήτημα, γιατί πρέπει να ξέρουμε ότι πολλά νοσοκομεία στην Ελλάδα δεν εφαρμόζουν τον Οργανισμό του 2012. Στα άλλα όμως κανένας γιατρός δεν μπήκε σε τέτοια διαδικασία να καταγγείλει ότι δεν εφαρμόζεται ένας μνημονιακός Οργανισμός».

«Εάν τελικά εφαρμόσουμε τον Οργανισμό θα είναι γιατί δεν θέλουμε να πάμε φυλακή»

«Επομένως η κ. πρόεδρος δεν σας ενημέρωσε καλά, αλλά κατά το ήμισυ. Το άλλο ήμισυ είναι ότι εμείς δεν προτιθέμεθα να εφαρμόσουμε αυτόν τον Οργανισμό. Εάν τελικά το κάνουμε θα είναι γιατί δεν θέλουμε να πάμε φυλακή. Αν ο εισαγγελέας πει ότι εδώ διαπράττεται ένα ποινικό αδίκημα, αν δεν εφαρμόσετε τον Οργανισμό, τι θα έκανε ο καθένας; Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους αυτή είναι η κατάσταση, δεν έχω προσθέσει ούτε αφαιρέσει τίποτα στα πραγματικά δεδομένα κι αυτό θα συζητηθεί στο επόμενο ή μεθεπόμενο διοικητικό συμβούλιο του Γ.Ν.Κ. για να δούμε και πως θα αντιδράσουμε. Το σίγουρο είναι ότι κανείς δεν μπορεί σε εισαγγελικές εντολές να κλείσει τα μάτια ή να κάνει τα στραβά μάτια. Εμείς πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη αυτά τα πράγματα κι ότι ο εισαγγελέας και ο γενικός επιθεωρητής μας θέτουν ζητήματα που πρέπει εμείς να δούμε. Θα το κάνουμε και θα αποφασίσουμε σχετικά. Και οι προηγούμενες διοικήσεις και εμείς απευθυνθήκαμε στο υπουργείο και ρωτούσαμε αν και κάτω από ποιες προϋποθέσεις πρέπει να εφαρμόζουμε αυτόν τον Οργανισμό. Η ίδια Υ.ΠΕ. και το υπουργείο μας έλεγαν ότι είναι σε διαβούλευση μια διαδικασία για διαμόρφωση νέων Οργανισμών στα νοσοκομεία και λέγαμε ας το αφήσουμε να περάσει λιγάκι. Σε κάθε περίπτωση εμείς για το καλό του νοσοκομείου και για το δημόσιο καλό εκτιμούσαμε ότι θα μπορούσε να μείνει λίγο πίσω το ζήτημα της εφαρμογής του νέου Οργανισμού», υπογράμμισε καταληκτικά στην απάντησή του ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας.

Διαφημίσεις