Ως την καταλληλότερη περίοδο για την έναρξη του αντιγριπικού εμβολιασμού χαρακτήρισε την τρέχουσα, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας Ξενοφών Κροκίδης.
Με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο κ. Κροκίδης επισήμανε με έμφαση ότι πέρα από τις ομάδες υψηλού κινδύνου, εμβόλιο κατά της γρίπης θα πρέπει να κάνουν και οι επαγγελματίες υγείας.
Δυο με τέσσερις εβδομάδες απαιτούνται για να παραχθούν τα κατάλληλα αντισώματα
«Η περίοδος που διανύουμε είναι από τις καταλληλότερες για να αρχίσει ο αντιγριπικός εμβολιασμός των ομάδων υψηλού κινδύνου, δηλαδή οι άνω των 65 ετών και οι χρονίως πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες. Κάθε χρόνο βέβαια ο αντιγριπικός εμβολιασμός κορυφώνεται στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου και τον μήνα Νοέμβριο, ώστε σε διάστημα δυο έως τεσσάρων εβδομάδων να έχουν παραχθεί τα κατάλληλα αντισώματα που θα θωρακίσουν τον πληθυσμό από τη γρίπη, την οποία πιθανολογούμε ότι θα τη δούμε από τον Δεκέμβριο και μετά, ακόμη και μέχρι την άνοιξη. Άρα κάποιος που έχει κάνει το εμβόλιο μέχρι τέλη Νοεμβρίου καλύπτεται πολύ καλά από την γρίπη», επισήμανε σχετικά στις δηλώσεις του ο κ. Κροκίδης.
«Ας ευχηθούμε τα όσα ακούμε για το αντιεμβολιαστικό κίνημα να μην επηρεάσουν όσους πρέπει να εμβολιαστούν»
«Εκτός όμως από τις ομάδες υψηλού κινδύνου, πρέπει να κάνουν το εμβόλιο και οι επαγγελματίες υγείας. Καλώ τους συναδέλφους μου, όλων των ειδικοτήτων, αλλά και τους νοσηλευτές, τους παρασκευαστές, τους τραυματιοφορείς, τους εργαζόμενους στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, να καλυφθούν μέσω του εμβολιασμού. Φαίνεται τα τελευταία χρόνια ότι κάτι καλύτερο γίνεται, τόσο στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όσο και στους επαγγελματίες υγείας. Ας ευχηθούμε τα όσα ακούμε για το αντιεμβολιαστικό κίνημα να μην επηρεάσουν όσους πρέπει να εμβολιαστούν, ώστε η χρονιά 2018 – 2019 να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για την αντιγριπική κάλυψη», συμπλήρωσε καταληκτικά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας.
Τι είναι η γρίπη και ποια τα συμπτώματά της;
Η γρίπη είναι μεταδοτική ασθένεια, ενώ τα συμπτώματά της είναι πυρετός, πόνος στον λαιμό, μυϊκοί πόνοι, έντονος πονοκέφαλος, βήχας, αδυναμία και γενική αδιαθεσία. Σε σοβαρές περιπτώσεις η γρίπη προκαλεί πνευμονία που μπορεί να είναι θανατηφόρα, ειδικά σε μικρά παιδιά και ηλικιωμένους. Μερικές φορές την μπερδεύουμε με το κοινό κρυολόγημα, αλλά η γρίπη είναι πολύ πιο σοβαρή ασθένεια και προκαλείται από διαφορετικό τύπο ιών.
Ο τρόπος με τον οποία μεταδίδεται η γρίπη
Τυπικά η γρίπη μεταδίδεται μέσω του αέρα και του φτερνίσματος, καθώς και από τις ακαθαρσίες των πτηνών. Η γρίπη μπορεί να μεταδοθεί από σάλιο, φτέρνισμα, περιττώματα και αίμα. Οι μολύνσεις επίσης συμβαίνουν με επαφή με αυτά τα σωματικά υγρά ή από επαφή με μολυσμένες επιφάνειες. Οι ιοί της γρίπης μπορούν να παραμείνουν λοιμώδεις για περίπου μια εβδομάδα σε ανθρώπινη θερμοκρασία, πάνω από 20 μέρες σε 0 βαθμούς Κελσίου και για πολύ μεγαλύτερες περιόδους σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.
Η εξάπλωση της γρίπης στον κόσμο και οι πανδημίες
Η γρίπη εξαπλώνεται στον κόσμο με εποχικές πανδημίες, σκοτώνοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε πανδημικά χρόνια και χιλιάδες ανθρώπους σε μη πανδημικά χρόνια. Τρεις πανδημίες γρίπης συνέβησαν τον 20ο αιώνα σκοτώνοντας εκατομμύρια ανθρώπους, με την κάθε μια των πανδημιών να εμφανίζει την γρίπη κάθε φορά ως νέο μικροβιολογικό στέλεχος. Αυτά τα νέα στελέχη εμφανίζονται ως αποτέλεσμα μετάδοσης του ιού από άλλα θηλαστικά σε ανθρώπους.
Θεραπεία της γρίπης
Οι άνθρωποι με γρίπη πρέπει να ξεκουράζονται, να πίνουν πολλά υγρά, να αποφεύγουν την χρήση του αλκοόλ και το κάπνισμα κι αν χρειαστεί να παίρνουν φάρμακα, όπως παρακεταμόλη για να ανακουφίσουν τον πυρετό και τους μυϊκούς πόνους που σχετίζονται με την γρίπη. Παιδιά και έφηβοι με συμπτώματα γρίπης, θα πρέπει να αποφεύγουν την χρήση ασπιρίνης κατά την διάρκεια της μόλυνσης με γρίπη, καθώς μπορεί να προκαλέσει μια σπάνια ασθένεια (Σύνδρομο του Reyes) που πολλές φορές είναι και θανατηφόρα. Αφού η γρίπη προκαλείται από ιό, τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία δράση στην μόλυνση, εκτός και αν έχουν χορηγηθεί για δευτερεύουσες μολύνσεις όπως βακτηριακή πνευμονία.