Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img

Άρχισαν οι ψεκασμοί κατά των κουνουπιών

Ημέρα:

Άρχισαν εδώ και λίγες ημέρες οι ψεκασμοί για την αντιμετώπιση των πληθυσμών των κουνουπιών στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας.

Οι ψεκασμοί εντάσσονται στο τριετές πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών που άρχισε το 2017 και ολοκληρώνεται το 2019, με ένα ποσό της τάξης των 7,2 εκατομμυρίων ευρώ (συν Φ.Π.Α.) και για τις πέντε ενότητες της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Δύσκολη περίοδος η φετινή, καθώς οι θερμοκρασίες ανέβηκαν από νωρίς, υπάρχει υψηλή υγρασία και αρκετό νερό που λιμνάζει

Για το θέμα μίλησε στον «Ενήμερο» ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρης Παπαδόπουλος, ο οποίος επισήμανε αρχικά: «Στη διάρκεια των ημερών του Πάσχα, άρχισαν οι ψεκασμοί, προκειμένου να προλάβουμε τις πρώτες γενεές των κουνουπιών που είναι πιο εύκολο να καταπολεμηθούν, ώστε να μη δημιουργηθούν μεγάλοι πληθυσμοί στις μετέπειτα γενεές. Είναι μια δύσκολη περίοδος η φετινή, καθώς οι θερμοκρασίες ανέβηκαν από νωρίς, έχουμε υψηλή υγρασία και αρκετό νερό που λιμνάζει κι όλα αυτά βοηθούν την ανάπτυξη των κουνουπιών με αποτέλεσμα ν’ αρχίζει η δραστηριότητά τους».

«Με σωστή όμως αντιμετώπιση κι όπως την έχουμε σχεδιάσει και πρέπει να εφαρμοστεί θα έχουμε και καλά αποτελέσματα…»

«Επομένως έπρεπε να ξεκινήσουμε νωρίς για να έχουμε και καλύτερα αποτελέσματα. Έχουμε βέβαια πληθυσμούς κουνουπιών που αρχίζουν κι ενοχλούν τους κατοίκους στην περιοχή κυρίως της Νέας Καρβάλης, όπως ενημερώθηκα. Με σωστή όμως αντιμετώπιση κι όπως την έχουμε σχεδιάσει και πρέπει να εφαρμοστεί θα έχουμε και καλά αποτελέσματα», συμπλήρωσε σχετικά ο Σωτήρης Παπαδόπουλος.

Για άλλη μια χρονιά, όπως είναι αναμενόμενο, το κύριο βάρος των ψεκασμών θα πέσει στα ανατολικά της Π.Ε. Καβάλας (περιοχή Νέστου), γιατί εκεί είναι η μεγάλη «πληγή», οι ορυζώνες, που δέχονται μεγάλη επιφανειακή ποσότητα νερού κι επομένως αποτελούν μεγάλη αναπαραγωγική περιοχή των κουνουπιών.

«Οποτεδήποτε θελήσουμε και σε οποιοδήποτε ρυθμό ή ένταση μπορούμε να κάνουμε τους απαιτούμενους ψεκασμούς»

«Εκτός όμως από τα ανατολικά της Π.Ε. Καβάλας θα πρέπει να γίνει συστηματική καταπολέμησή των κουνουπιών και σε άλλες περιοχές, όπως στην πόλη της Καβάλας σε ρυάκια (Παναγούδα – ΔΕΠΟΣ) όπου υπάρχει βλάστηση και άρα αναπαραγωγή τους ή στη Νέα Πέραμο στα κανάλια, αλλά και στην αλάνα της Νέας Ηρακλείτσας, όπως και στην κεντρική τάφρο στους Φιλίππους, αλλά και πίσω από το αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα. Σε όλες αυτές τις περιοχές πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα, γιατί δεν έχουμε σε αυτές εναέρια αλλά επίγεια καταπολέμηση, επομένως θα πρέπει να δώσουμε κι εκεί βάρος για να αντιμετωπιστούν όλες οι περιοχές ισόρροπα. Το ποσό που έχουμε στη διάθεσή μας είναι επαρκές, καθώς το 2017 δεν ξοδεύτηκε το ποσό που αναλογούσε για τη χρονιά. Είναι εγκεκριμένο, προχωράμε κανονικά, το σύστημα λειτουργεί από μόνο του και οι πληρωμές γίνονται κανονικά, άρα οποτεδήποτε θελήσουμε και σε οποιοδήποτε ρυθμό ή ένταση μπορούμε να κάνουμε τους απαιτούμενους ψεκασμούς», σημείωσε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο Σ. Παπαδόπουλος.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι τουρίστες αυξάνονται, αλλά τα έσοδα μειώνονται

Μάρκος Δέμπας: Τα μέχρι σήμερα στοιχεία αποτελούν ένα μήνυμα...

Συζήτηση για το κλείσιμο του Κ.Ε.Π. στο Διοικητήριο

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας που πραγματοποιήθηκε την...

Περί υδατοδεξαμενών και αξιοποίησης τους…

Στη σημαντικότητα ύπαρξης ακόμη περισσότερων υδατοδεξαμενών, οι οποίες πέρα...

Επίδειξη λειτουργίας των απορριμματοφόρων περισυλλογής οργανικών αποβλήτων

Στην επίδειξη του τρόπου περισυλλογής οργανικών αποβλήτων και του...

Ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Παρατείνεται έως τις 2 Αυγούστου η προθεσμία για την...

Μεγάλη πίεση δέχεται το Νοσοκομείο Καβάλας

Γιώργος Τεπελόπουλος: Όσο αυξάνει ο αριθμός των ξένων επισκεπτών...

Αποζημίωση για τις διακοπές ρεύματος θα ζητήσει ο δήμος Παγγαίου

Φίλιππος Αναστασιάδης: Τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο...