Παρακολουθήσαμε από το κανάλι της Βουλής τη συζήτηση της ερώτησης που κατάθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Καβάλα κ. Τάνια Ελευθεριάδου για τις τελευταίες εξελίξεις στα Πετρέλαια. Καμία έκπληξη από τα όσα υποστήριξε η βουλευτής και αναμενόμενες οι απαντήσεις του Υπουργού περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, προς τον οποίο απευθυνόταν η ερώτηση.
Ωστόσο, οι δευτερολογίες έκρυβαν μάλλον το μεγαλύτερο ενδιαφέρον! Η κα. Ελευθεριάδου ρώτησε τον Υπουργό, αν η κυβέρνηση θα εγγυηθεί «για ένα δάνειο 100 εκατ. ευρώ σε μια εταιρεία που κρατά κλειστό το εργοστάσιο». Για να εισπράξει από τον κ. Σκρέκα μια προφανώς αποστομωτική απάντηση: «Θα ήθελα να είστε απόλυτα ειλικρινής και να εξηγήσετε στο Σώμα και στους συναδέλφους, για ποιο λόγο δεν δύναται να προχωρήσει σε παραγωγή η εν λόγω εταιρεία: γιατί, αυτή τη στιγμή απαγορεύεται από εκπροσώπους του Σωματείου η είσοδος στις εγκαταστάσεις της εταιρείας των στελεχών εκείνων που είναι
απαραίτητα για να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της παραγωγής. Δηλαδή τί συμβαίνει για να καταλάβουν οι κυρίες και κύριοι βουλευτές; Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που δεν θέλουν, που παρεμποδίζουν τη συνέχιση αυτής της δραστηριότητας για λόγους που δεν μπορώ να καταλάβω. Εκείνο όμως που οφείλω να σας πω είναι ότι έχω δώσει ξεκάθαρες κατευθύνσεις στην ΕΔΕΥ, όπου ζητώ να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την ασφάλεια, φυσικά των εγκαταστάσεων και την συνέχεια της παραγωγής».
Μια… λεπτομέρεια, λοιπόν, που «ξέχασε» να αναφέρει προς τους συναδέλφους της η κα. Ελευθεριάδου. Και μια δεύτερη είναι ότι η ίδια είναι δικηγόρος αυτών που εμποδίζουν τα αρμόδια στελέχη να μπουν και να διοικήσουν τον Πρίνο…
Τι υποστηρίζει η κα Ελευθεριάδου
Σχετικά με την απάντηση του κ. Σκρέκα, η κα Τάνια Ελευθεριάδου αναφέρει σε δελτίο τύπου που εξέδωσε:
Χωρίς ξεκάθαρες απαντήσεις και με διαστρέβλωση της πραγματικότητας προσπάθησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, να τοποθετηθεί επί της επίκαιρης ερώτησής μου, σχετικά με τη δανειοδότηση της Energean Oil&Gas με εγγύηση ελληνικού δημοσίου.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκα στην απάντηση του επιτρόπου για την Απασχόληση και Κοινωνικά Δικαιώματα Νικολά Σμιτ (μετά από σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Κώστα Αρβανίτη), στην οποία σημειώνεται ότι «οι επενδύσεις που αναλαμβάνουν τα κράτη μέλη, μεταξύ άλλων μέσω χρηματοδοτικών μέσων, οι οποίες μπορούν τελικά να ωφελήσουν τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα […] πρέπει πάντα να συμμορφώνονται με την αρχή της «μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης», βάσει της οποίας αποκλείεται η στήριξη δραστηριοτήτων που σχετίζονται με ορυκτά καύσιμα.
Έθεσα υπόψιν του Υπουργού τις σοβαρότατες δημόσιες καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων σε σχέση με τη μη ασφαλή λειτουργία του εργοστασίου, τις εσφαλμένες επιλογές της διοίκησης όπως τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις των Πετρελαίων η οποία έθεσε σε κίνδυνο το εργοστάσιο, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Καβάλας.
Επίσης, ενημέρωσα τον Υπουργό για τις πρόσφατες απολύσεις και το καθεστώς διαθεσιμοτήτων που επιβάλλει η διοίκηση της εταιρείας και το οποίο παραβιάζει το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών. Εξάλλου, υπενθύμισα στον Υπουργό ότι σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης του ελληνικού δημοσίου προς την εταιρεία, υπάρχει ρητή αναφορά σχετικά με τη συνεχή παραγωγή πετρελαίου προς όφελος των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας, όρος ο οποίος δεν ικανοποιείται.
Αντί απάντησης, ο κ. Σκρέκας αναλώθηκε στο να διαβάζει το σχετικό νόμο, κατηγορώντας παράλληλα ευθέως το Σωματείο Εργαζομένων ως υπαίτιο του κλίματος ανασφάλειας που επικρατεί στην κοινωνία της Καβάλας και της διακοπής της παραγωγικής διαδικασίας. Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι δεν προκύπτουν λόγοι ανησυχίας μετά την απάντηση του κ. Σμιτ, διότι, όπως ισχυρίζεται, η αναφορά του σε επιχειρήσεις που δεν προκαλούν σημαντική βλάβη, δεν είναι επιλέξιμες για τη νέα προγραμματική περίοδο. Όμως, στην απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου δεν προκύπτει το ίδιο συμπέρασμα, καθώς η αναφορά εξαίρεσης γίνεται για τον «μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (ΜΑΑ) για την επανεκκίνηση της οικονομίας της μετά την κρίση της νόσου COVID-19».
O κ. Σκρέκας ή δεν γνωρίζει την απάντηση του κ. Σμιτ, ή την ερμηνεύει κατά το δοκούν καλύπτοντας την προχειρότητα ή/και την αδιαφορία της κυβέρνησης για την ουσία των ερωτημάτων που προκύπτουν από την απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου. Επίσης, η τοποθέτησή του κατά του Σωματείου των Εργαζομένων αποτυπώνει ξεκάθαρα τη θέση της κυβέρνησης της ΝΔ σε ό,τι αφορά τους αγώνες των εργαζομένων για τα αυτονόητα.
Θα συνεχίσουν οι κυβερνητικοί βουλευτές της Καβάλας να σιωπούν μπροστά στην κατασυκοφάντηση εργαζόμενων συμπολιτών μας ως υπαίτιους της κατάστασης που επικρατεί στο εργοστάσιο, οι οποίοι μάχονται όχι μόνο για τη διατήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων τους, αλλά και για την ασφάλεια όλων μας;
Συμφωνούν με την κατηγορία που εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο κ. Υπουργός κατά του Σωματείου των Εργαζομένων;
Οφείλουν να πάρουν ξεκάθαρη θέση, πριν να είναι πολύ αργά.