Κυριακή, 22 Φεβρουαρίου, 2026
spot_imgspot_img

Τελευταία Θέματα

spot_img

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Ο Πρίνος αποτελεί σημείο αναφοράς για όλη την Μεσόγειο

Σωτήρης Χιωτάκης: Κάποιοι μας αμφισβητούσαν όπως πάντα, όμως είχαμε χαρακτηρίσει ως προσωρινή την αναστολή / Έχουμε λόγους να χαμογελάμε / Είμαστε υπερήφανοι που προχωρούμε το έργο της αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα

Για την επανεκκίνηση της παραγωγής πετρελαίου στον Πρίνο της Καβάλας, στην οποία προχώρησε η Energean Oil & Gas, μίλησε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων και εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας, Σωτήρης Χιωτάκης.
Να σημειωθεί αρχικά ότι η σταδιακή επάνοδος στην παραγωγή των γεωτρήσεων ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα, έπειτα από μια σειρά τεχνικών παρεμβάσεων που κρίθηκαν απαραίτητες και στο πλαίσιο σταδιακής υλοποίησης μια σειράς από οικονομοτεχνικές μεταρρυθμίσεις.

Ο Πρίνος αποτελεί παράδειγμα, ένα σημείο αναφοράς για όλη την Μεσόγειο

”Ήταν πραγματικά ένα χαρμόσυνο νέο, για το οποίο δουλεύαμε από την επομένη, αν όχι την ίδια μέρα, που είχαμε προχωρήσει στην αναστολή της παραγωγής πέρυσι τον Μάιο. Κάποιοι το αμφισβητούσαν αυτό όπως πάντα, όμως είχαμε χαρακτηρίσει ως προσωρινή την αναστολή και δεν το είχαμε κάνει τυχαία αυτό. Ο στόχος μας ήταν καταρχήν να προστατέψουμε την ίδια τη βιομηχανική δραστηριότητα στον κόλπο της Καβάλας και την εξαιρετικά αρνητική συγκυρία εκείνης της περιόδου και παράλληλα να βρούμε τρόπους, ώστε να δρομολογήσουμε, όταν κάπως βελτιωθούν οι συνθήκες, την επανέναρξη της παραγωγής. Ο στόχος μας είναι να έχουμε μία σταθεροποίηση σε μία μέση παραγωγή γύρω στα 1500 βαρέλια ημερησίως, πάντοτε με την υπευθυνότητα, την ασφάλεια και τη φροντίδα για το περιβάλλον και τις τοπικές μας κοινωνίες, που χαρακτηρίζει όχι μόνο εμάς, αλλά και τους προκατόχους μας. Ο Πρίνος αποτελεί παράδειγμα, ένα σημείο αναφοράς για όλη την Μεσόγειο θα έλεγα. Έχουμε λόγους να χαμογελάμε”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Σωτήρης Χιωτάκης.

Ιδιαίτερα περήφανοι που προχωρούμε το έργο της αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα

”Παράλληλα, είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που προχωρούμε το έργο της αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα και νομίζω ότι αυτό θα γίνει κατανοητό σιγά σιγά πόσο σημαντικό είναι και πόσο ενισχύει, όπως είχε συμβεί και πριν 45 χρόνια με την παραγωγή πετρελαίου στον Πρίνο, την στρατηγική σημασία της περιοχής, πέρα από όλα τα αναπτυξιακά οφέλη. Χρειάζεται σίγουρα να υπάρχει τοπική βιομηχανική παραγωγή. Αν κάτι μας έδειξε η κρίση με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και γενικότερα η ενεργειακή κρίση που ακολούθησε, ήταν η σημασία ακριβώς του κάποιος να έχει μία εγχώρια παραγωγή και να μην εξαρτάται, απόλυτα τουλάχιστον, από άλλους, αλλά να μπορεί να καλύπτει ένα μέρος των αναγκών του από εγχώρια κοιτάσματα. Ο Πρίνος βέβαια είναι στο τελευταίο κομμάτι της ιστορίας του, αυτό το γνωρίζουμε, είναι ένα πολύ γερασμένο κοίτασμα και δεν εισφέρει κάτι στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, αλλά δείχνει τον δρόμο για όλη αυτήν την κινητικότητα που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια, τόσο στη δυτική Ελλάδα και στο Ιόνιο όπου είμαστε εμπλεκόμενοι με την ExxonMobil, όσο και νότια της Πελοποννήσου και της Κρήτης. Ο Πρίνος αποτελεί ένα σταθερό σημείο αναφοράς”, υπογράμμισε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων και εκπρόσωπος Τύπου της Energean Oil & Gas.