Μια σημαντική συμφωνία με σημαντικά οφέλη για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την επιχειρηματική δραστηριότητα και την ανάπτυξη της οικονομίας στον νομό Καβάλας συνήψαν η EnEarth Greece, 100% θυγατρική της εισηγμένης στα χρηματιστήρια του Λονδίνου (FTSE-250) και του Τελ Αβίβ (TASE-35) Energean, και η Kavala Solutions. Οι δύο εταιρείες επέλεξαν την Ημέρα της Γης, που τιμάται διεθνώς στις 22 Απριλίου, για να ανακοινώσουν την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης μη δεσμευτικού χαρακτήρα, με το οποίο προβλέπεται ότι το σύνολο του παραγόμενου διοξειδίου του άνθρακα (CO2) της εδρεύουσας στη Νέα Καρβάλη λιπασματοβιομηχανίας από τη μονάδα παραγωγής Μπλε Αμμωνίας, θα αποθηκεύεται στον Πρίνο.
Η μονάδα παραγωγής Μπλε Αμμωνίας χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη το φυσικό αέριο, που αναμορφώνεται με τη χρήση ατμού προς παραγωγή του χρήσιμου υδρογόνου ενώ παράγεται παράλληλα το αέριο του θερμοκηπίου CO2. Το Μνημόνιο προβλέπει την αποθήκευση του CO2 στον Πρίνο καταρχήν για 15 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας της αποθηκευτικής δραστηριότητας. Το CO2 θα μεταφέρεται μέσω αγωγού σε συμπιεσμένη μορφή στις χερσαίες εγκαταστάσεις που λειτουργεί η Energean στη Νέα Καρβάλη και από εκεί στον αποθηκευτικό χώρο του Πρίνου. Η Kavala Solutions θα επενδύσει στην απομόνωση και μεταφορά του CO2 στον Πρίνο, ενώ η EnEarth αναμένεται να ξεκινήσει τις πρώτες γεωτρήσεις στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης το πρώτο τρίμηνο του 2026, με την προϋπόθεση να έχει λάβει τις απαιτούμενες άδειες.
Η δεσμευτική συμφωνία
Στη συμφωνία προβλέπεται επίσης η υπογραφή δεσμευτικού Μνημονίου που θα περιλαμβάνει τις αρχές υλοποίησης της συνεργασίας και καθορισμού της ταρίφας αποθήκευσης των εκπομπών της μονάδας παραγωγής Μπλε Αμμωνίας. Η υπογραφή του δεσμευτικού Μνημονίου προβλέπεται στο τρίτο τρίμηνο του 2025, ενώ οι λεπτομερείς όροι της τελικής συμφωνίας των δύο πλευρών που θα αναφέρονται στη δέσμευση, στη μεταφορά και στην αποθήκευση CO2 στον Πρίνο καθώς και στην τιμολόγηση της αποθήκευσης προβλέπεται να υπογραφούν εντός του πρώτου τριμήνου του 2026.
Η επένδυση της EnEarth στην αποθήκευση CO2 στον Πρίνο θα υπερβεί το 1 δισεκ. ευρώ. Το έργο, που έχει ενταχθεί στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest – PCI), προβλέπεται να είναι έτοιμο να δεχθεί ποσότητες έως 1 εκατ. τόνων υγροποιημένου/συμπιεσμένου CO2 ετησίως από το 2027 και να λειτουργεί με την πλήρη δυναμικότητα των περίπου 3 εκατ. τόνων ετησίως από το 2030. μειώνοντας κατά περίπου 25% τις βιομηχανικές εκπομπές στην Ελλάδα. Η μονάδα παραγωγής Αμμωνίας της Kavala Solutions θα είναι η πρώτη στην Ελλάδα και την ΕΕ που θα προχωρήσει σε παραγωγή Μπλε Αμμωνίας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Green Deal πρωτοπορώντας για μια ακόμη φορά στον τομέα της Βιώσιμης ανάπτυξης.
Τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες
Τα οφέλη από τη συνεργασία της EnEarth και της Kavala Solutions είναι σημαντικά για την περιοχή της Καβάλας:
- Η επένδυση άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ θα πολλαπλασιάσει το ΑΕΠ της περιοχής ΑΜΘ και θα εξοικονομηθούν πόροι για επιπλέον επενδύσεις στην περιοχή.
- Ένας νέος κύκλος ανάπτυξης θα ανοίξει για την οικονομία και τις επιχειρήσεις με δημιουργία νέας τεχνογνωσίας και θέσεων εργασίας με προστιθέμενη αξία.
- Η νεολαία της περιοχής θα αποκτήσει την ευκαιρία να εργαστεί στη δέσμευση και αποθήκευση CO2 που θεωρείται διεθνώς η πλέον αποτελεσματική λύση στην άμεση αποανθρακοποίηση της βιομηχανίας και στην ελάφρυνση του περιβάλλοντος από τις εκπομπές CO2, που αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Κλίμα.
- Η γεωπολιτική σημασία της Καβάλας και, συνολικά, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης θα ενισχυθεί σημαντικά, καθώς τόσο η μονάδα Μπλέ Αμμωνίας όσο και η αποθήκευση CO2 στον Πρίνο είναι τα πρώτα έργα του είδους στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και θα λειτουργήσουν ως πρότυπα και για άλλα βιομηχανικά συγκροτήματα της ευρύτερης περιοχής.
Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις της Energean και της Kavala Solutions αποτελούν τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς εργοδότες της περιοχής, απασχολώντας άμεσα και έμμεσα περισσότερους από 2.000 εργαζόμενους στην περιοχή της Καβάλας αναδεικνύοντας την Ανατολική Μακεδονία & Θράκη όχι μόνο σε γεωστρατηγικής σημασίας περιοχή αλλά και σε κοιτίδα Τεχνολογικής Πρωτοπορίας σε θέματα αποανθρακοποίησης και ανανεώσιμης ενέργειας.