Κυριακή, 27 Ιουλίου, 2025
Κυριακή, 27 Ιουλίου, 2025

Energean: Στο β΄ τρίμηνο τα πρώτα αποτελέσματα από τη γεώτρηση «Αθηνά» στο Ισραήλ

Ημέρα:

spot_img
spot_img
spot_img

Στο β’ τρίμηνο του έτους αναμένει η Energean (LSE: ENOG, TASE: אנאג) τα πρώτα αποτελέσματα από τη γεώτρηση «Αθηνά» (Athena) στο θαλάσσιο block 12 στο Ισραήλ. Στην γνωστοποίηση αυτή προχώρησε το πρωί της Πέμπτης η διοίκηση του ομίλου, στο πλαίσιο της αναλυτικής ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της για το 2021 προς τα Χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ.

Η ερευνητική γεώτρηση «Αθηνά» έχει ως στόχο 21 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (συνολικά, 140 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου) και είναι η πρώτη ενός προγράμματος 3+2 γεωτρήσεων, το οποίο είναι το μεγαλύτερο για φέτος στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Όπως σχολίασε σχετικά ο Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου, «η επιτυχία της γεώτρησης θα αποτελέσει καταλύτη για την περαιτέρω ανάπτυξή μας στο Ισραήλ και την ευρύτερη περιοχή, όπου ως βασική προτεραιότητα πλέον αναδεικνύεται η ασφάλεια του εφοδιασμού».

Σημειώνεται ότι, στη διάρκεια του 2021, η παραγωγή διαμορφώθηκε πάνω από τις αρχικές προβλέψεις, στις 41 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως (το 72% σε φυσικό αέριο), ενώ η πρόβλεψη για φέτος αναφέρεται σε παραγωγή μεταξύ 60 και 70 χιλιάδων βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως.

«Το project – ορόσημο για την εταιρεία μας, η ανάπτυξη του κοιτάσματος Karish, πρόκειται να δώσει την πρώτη παραγωγή φυσικού αερίου στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της χρονιάς. Έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου στο δεύτερο εξάμηνο αναμένεται και από τα θαλάσσια κοιτάσματα ΝΕΑ/ΝΙ στην Αίγυπτο, ενώ και τα άλλα προγράμματα ανάπτυξης κοιτασμάτων στο Ισραήλ, στην Ιταλία και στην Ελλάδα (κοίτασμα Έψιλον στον Κόλπο της Καβάλας) προχωρούν με βάση τον προγραμματισμό μας», τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου.

Ο κ. Ρήγας επεσήμανε ότι η εταιρεία παραμένει εστιασμένη στην προσπάθεια μείωσης των εκπομπών άνθρακα και εργάζεται για την επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών ως το 2050. «Στη διάρκεια του 2021, πετύχαμε περαιτέρω μείωση των εκπομπών μας κατά 8% σε ετήσια βάση στα 18,3 κιλά CO2 ανά παραγόμενο βαρέλι ισοδυνάμου πετρελαίου και καταφέραμε να μηδενίσουμε τις εκπομπές του λεγόμενου Scope 2 (ενέργεια που αγοράζεται από τρίτους προς ιδιοκατανάλωση) σε όλες τις εγκαταστάσεις που λειτουργούμε», κατέληξε ο κ. Ρήγας

Τα βασικά σημεία της σημερινής ενημέρωσης:

 

  • Μέση ημερήσια παραγωγή στις 41 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου (72% φυσικό αέριο) πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις και με κόστος παραγωγής στα 17,5 δολάρια ανά παραγόμενο βαρέλι ισοδυνάμου πετρελαίου.
  • Έσοδα 497 εκατ. δολάρια (336 εκατ. pro forma) και κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDAX) 212 εκατ. δολάρια ($108 εκατ. pro forma). Οι κεφαλαιακές δαπάνες ήταν 406 εκατ. δολάρια (565 εκατ. pro forma).
  • Έναρξη της ερευνητικής γεώτρησης «Αθηνά» στην θάλασσα του Ισραήλ, με τα πρώτα αποτελέσματα να αναμένονται στη διάρκεια του β΄ τριμήνου.
  • Συμφωνία πώλησης spot φυσικού αερίου στην Israel Electricity Company, τον μεγαλύτερο καταναλωτή φυσικού αερίου στο Ισραήλ.
  • Υπογραφή του χρηματοδοτικού πακέτου με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον που αναμένεται να ξεκινήσει παραγωγή στο πρώτο εξάμηνο του 2023.
  • Μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 8% σε ετήσια βάση.

Οι προοπτικές του 2022

  • Έναρξη παραγωγής από το κοίτασμα Karish στο Ισραήλ στο τρίτο τρίμηνο.
  • Εκτίμηση για μέση ημερήσια παραγωγή μεταξύ 60 και 70 χιλιάδων βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης και της παραγωγής στο Ισραήλ.
  • Εκτιμώμενες κεφαλαιακές δαπάνες μεταξύ 710 και 760 εκατ. δολαρίων.
  • Έναρξη παραγωγής από την πρώτη γεώτρηση των θαλάσσιων κοιτασμάτων ΝΕΑ/ΝΙ στην Αίγυπτο στο πρώτο εξάμηνο.
  • Ολοκλήρωση της Τεχνικής Προμελέτης Σχεδιασμού και Εφαρμογών (Pre-Front-End Engineering Design –preFEED) για το project Σύλληψης και Αποθήκευσης Άνθρακα στον Πρίνο.
  • Σύναψη επιπλέον συμφωνιών πώλησης φυσικού αερίου στο Ισραήλ και την ευρύτερη περιοχή.

Δείτε εδώ την πλήρη ενημέρωση της Energean προς τα Χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ.

 

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Συντήρηση παλαιών και αγορά νέων αυτόματων απινιδωτών στη Θάσο

Ο Δήμος Θάσου παρέλαβε νέα υλικά τα οποία τοποθετήθηκαν,...

Αντιδράσεις για τον Οδικό χάρτη εξοικονόμησης ενέργειας για τα κτίρια

Την απόσυρσή του και ενδελεχή διαβούλευση ζητά η ΓΣΕΒΕΕ Την...

Με την απληστία της ακρίβειας πυροβολούμε τα πόδια μας…

Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος Έχω ξαναγράψει, πως η ακρίβεια στην...

Πισώπλατο χτύπημα η κατάργηση της πρωινής πτήσης Αθήνας – Καβάλας

Θόδωρος Μουριάδης: Οι κάτοικοι της περιοχής μας νιώθουν ότι...

Όλα είναι έτοιμα για το 34ο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά Open Καβάλας

Όλα είναι έτοιμα για τη διοργάνωση του 34ου Διεθνούς...

Η Ελευθερούπολη «φοράει τα καλά της» σήμερα το βράδυ

«Λευκή Νύχτα» με Πυξ Λαξ, Κάτια Ταραμπάνκο, προσφορές και...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Οι ύβρεις της αντιπολίτευσης θα βρουν μπροστά τους τον απλό Νεοδημοκράτη»

Δριμύ κατηγορώ κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τους...

Μάκης Παπαδόπουλος: «Χρειαζόμαστε μελέτη για τα αεροπορικά δρομολόγια Καβάλας-Αθήνας»

Η διακοπή της πρωϊνής πτήσης του αεροπορικού δρομολογίου προς...