Σύσκεψη για την διαχείριση των υδάτινων πόρων πραγματοποιήθηκε στην Δράμα την περασμένη Τρίτη, παρουσία του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Ιωάννη Σάββα.
Στη σύσκεψη συμμετείχε ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θ. Μαρκόπουλος, ο οποίος έθεσε στον κ. Σάββα το θέμα των υδάτων στα Τενάγη και τις εργασίες που εκτελεί εκεί ο αγωγός ΤΑΡ. Όπως εξήγησε ο κ. Μαρκόπουλος ο υδροφόρος ορίζοντας στα Τενάγη λειτουργεί ως σφουγγάρι και οποιαδήποτε απόπειρα αποστράγγισης δημιουργεί «τριχοειδή φαινόμενα», δηλαδή άνοδο του υδροφόρου ορίζοντα στο συγκεκριμένο σημείο. Ο κ. Μαρκόπουλος πρότεινε να σταματήσουν οι εργασίες αυτής της μορφής στα Τενάγη, μέχρι το τέλος Αυγούστου, οπότε δεν θα υπάρχει πλέον ανάγκη άρδευσης στην περιοχή, ώστε να σταματήσουν τα παραπάνω φαινόμενα.
Όπως πληροφορήθηκε στη συνέχεια ο κ. Μαρκόπουλος, το θέμα τέθηκε στον ΤΑΡ από τον κ. Σάββα και η εταιρεία συμφώνησε με την πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας.
Δήλωση του Θ. Μαρκόπουλου
Σχετικά ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας δήλωσε:
Ήταν μια άνυνδρη χρονιά. Μάλιστα την Τρίτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Δράμα με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Ιωάννη Σάββα και των αντιπεριφερειαρχών Δράμας, Καβάλας και Σερρών. Πιστεύω σε μια τέτοια χρονιά και λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερη φύση των Τεναγών, είναι καλό να απέχουν όλοι από εργασίες που επηρεάζουν τον υδροφόρο ορίζοντα. Οποιαδήποτε άντληση, επειδή τα Τενάγη έχουν έντονα τριχοειδή φαινόμενα δημιουργεί προβλήματα υπάρδευσης στην περιοχή. Γι’ αυτό καλό είναι οποιαδήποτε εργασίες δρομολογεί η κοινοπραξία του ΤΑΡ να μεταφερθούν για το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου, τότε που δεν θα υπάρχει πρόβλημα με τα νερά και δεν θα επηρεαστούν οι καλλιέργειες την φετινή χρονιά. Οι επιπτώσεις σε όλους τους άλλους τομείς είναι κάτι που μπορεί να συζητηθεί αργότερα. Αλλά νομίζω ότι την παρούσα στιγμή καλό είναι να αποφύγουμε όλοι, όχι μόνο ο ΤΑΡ, κάθε ενέργεια που μπορεί να δημιουργήσει τέτοια προβλήματα.