Προσπαθούμε να αποφύγουμε το «μοιραίο» για τον Πρίνο, αναφέρει σε συνέντευξή του στο energypress ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Energean, Μαθιός Ρήγας.
Ο κ. Ρήγας τονίζει ότι η Energean αναγκάστηκε να σταματήσει προγραμματισμένες επενδύσεις 80 εκατ. δολαρίων στον Πρίνο για φέτος, ως αποτέλεσμα του κορωνοϊού και της κατάστασης στην πετρελαϊκή αγορά ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων επιχειρήσεων του χώρου ανά τον πλανήτη, υπογραμμίζει ωστόσο, ότι ο όμιλος της Energean είναι δεσμευμένος για την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει, ότι ο Όμιλος είναι και θωρακισμένος, ανεξάρτητα από τον Πρίνο, καθώς με την έναρξη παραγωγής του κοιτάσματος Καρίς από το πρώτο εξάμηνο του 2021 και την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Edison E&P, η παραγωγή και τα αποθέματά του θα είναι σε ποσοστό πάνω από 80% από αέριο.
Να σημειωθεί πάντως, ότι τα οικονομικά επιτελεία της Energean, επεξεργάζονται διάφορα σενάρια με άξονα την βιωσιμότητα των εγκαταστάσεων του Πρίνου. Το κατά πόσο θα έχουν επιτυχή κατάληξη, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες οι οποίοι σχετίζονται με την διεθνή πετρελαϊκή αγορά και όχι μόνο.
Συγκεκριμένα ο κ. Μαθιός Ρήγας μιλώντας στο energypress, σχετικά με το μέλλον του Πρίνου, ανέφερε:
Είναι προφανές ότι η μοναδική παραγωγή υδρογονανθράκων της χώρας, αυτή του Πρίνου στην Καβάλα, μέσα από την οποία έχουμε από το 2008 δημιουργήσει άμεσο και έμμεσο προϊόν της τάξης των 500 εκατ. δολαρίων για την εθνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες, υφίσταται τεράστια πίεση καθώς είναι απολύτως εξαρτημένη από την τιμή του πετρελαίου.
Το brent βρίσκεται αυτές τις ημέρες 50% χαμηλότερα σε σχέση με το ξεκίνημα της χρονιάς, όταν και έγινε γνωστό το πρόβλημα με τον COVID -19 στην Κίνα, ενώ έφτασε να έχει υποχωρήσει ακόμη και κατά 65% στο τέλος Μαρτίου, όταν και βρέθηκε κάτω και από τα 23 δολάρια ανά βαρέλι.
Μόνο το κόστος εξόρυξης στον Πρίνο είναι της τάξης των 21,5 δολαρίων ανά παραγόμενο βαρέλι (όταν, για παράδειγμα, στην Αίγυπτο είναι κάτω από τα 3 δολάρια) ενώ πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν ότι πωλούμε στην BP, με την οποία έχουμε συμφωνία πώλησης του παραγόμενου πετρελαίου, σε discount σε σχέση με το brent, καθώς πρόκειται για ιδιαίτερα βαρύ πετρέλαιο.
Πάνω από 70 εκατ. δολάρια οι λειτουργικές ζημιές το 2019, σταμάτησαν οι προγραμματισμένες για φέτος επενδύσεις 80 εκατ. δολαρίων
Και βεβαίως σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε τόσο το χρηματοοικονομικό κόστος όσο και το κόστος εξυπηρέτησης των επενδύσεων που έχουμε πραγματοποιήσει, προκειμένου να αναβιώσουμε και να ενισχύσουμε την παραγωγή και να αυξήσουμε τα αποθέματα και την απασχόληση. Ως αποτέλεσμα, ο Πρίνος επιβάρυνε την Energean το 2019 με πάνω από 70 εκατ. δολάρια λειτουργικές ζημιές.
Προφανώς, λοιπόν, είναι απολύτως ενδεικτικό του πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση το γεγονός ότι σταματήσαμε προγραμματισμένες για φέτος επενδύσεις 80 εκατ. δολαρίων στον Πρίνο.
Ανάλογες αποφάσεις έχουν ληφθεί από το σύνολο των εταιρειών έρευνας και παραγωγής σε όλο τον κόσμο, ενώ η αγορά προβλέπει το κλείσιμο πετρελαϊκών κοιτασμάτων λόγω υπερπροσφοράς αλλά και λόγω πληρότητας σε αποθηκευτικούς χώρους.
Εμείς προσπαθούμε να αποφύγουμε το μοιραίο για τον Πρίνο ο οποίος, αξίζει να σημειωθεί, πριν από είκοσι χρόνια είχε κλείσει έχοντας μεγαλύτερα έσοδα, καθώς η τιμή του πετρελαίου ήταν μεν χαμηλότερη, ωστόσο η παραγωγή, αφού επρόκειτο για πολύ νεότερο τότε κοίτασμα, ήταν σαφώς μεγαλύτερη και η ανάγκη για επενδύσεις πολύ μικρότερη.
(πηγή: energypress)