Τρίτη, 26 Αυγούστου, 2025
Τρίτη, 26 Αυγούστου, 2025

Με λαμπρότητα τιμήθηκε η μνήμη της ισαποστόλου Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας

Ημέρα:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μέσα στην δύσκολη συγκυρία των περιοριστικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγιείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας, πραγματοποιήθηκε ο  εφετινός εορτασμός της επετείου μνήμης της ισαποστόλου Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας στον ιερό Προσκυνηματικό Ναό-Βαπτιστήριο της Αγίας, πλάϊ στους αρχαίους Φιλίππους, της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, κατά το διήμερο 19 και 20 Μαΐου.


Εφέτος, λόγω των εκτάκτων περιοριστικών υγιειονομικών συνθηκών, οι πανηγυρικές ιερές Ακολουθίες πραγματοποιήθηκαν υπαιθρίως και επί των προπύλων του ιερού Ναού.
Το απόγευμα της Τετάρτης 19.05.2021 εψάλη ο Πανηγυρικός Εσπερινός και η αρτοκλασία στο υπαίθριο Βαπτιστήριο, ενώ το πρωΐ της Πέμπτης 20.05.2021 η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Στις ιερές Ακολουθίες, οι οποίες  τελέσθηκαν μετά λιτότητος και απλότητος, σύμφωνα με της σχετικές υποδείξεις της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, και σύμφωνα με το ήθος και την παράδοση της Ορθοδόξου Ἐκκλησίας της, και με ιδιαίτερη μέριμνα για την αποφυγή πολυώρου συγχρωτισμού των πιστών, προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Φ.Ν.Θ. κ.Στέφανος.

Η τοπική Εκκλησία των Φιλίππων, της Νεαπόλεως και της Θάσου, συναισθανόμενη άπειρη ευγνωμοσύνη προς τους φυτουργούς της πίστεώς μας, καυχάται εν Κυρίω για το γεγονός του βαπτίσματος στα νερά του ποταμού Ζυγάκτη της πρώτης σε Ελλάδα και Ευρώπη χριστιανής γυναίκας, της ισαποστόλου Αγίας Λυδίας, της οποίας ο Κύριος, δια των λόγων και των έργων του ουρανοδρόμου αγίου Παύλου, διήνοιξε την καρδία, ώστε να αφιερωθή στο έργο του ευαγγελισμού όλης της οικουμένης.

Ώστε δικαίως η Νεάπολη (σημερινή Καβάλα) και η περιώνυμη αρχαία πόλη των Φιλίππων, από της πρώτης και δια της Νεαπόλεως ελεύσεως του Αποστόλου Παύλου την άνοιξη του 50 μ.Χ. στην τότε γνωστή Ελλάδα, να αποτελούν εν τοις πράγμασι την ωραία πύλη της εισόδου του ευαγγελικού μηνύματος της χριστιανικής πίστεως στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως
Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου.-

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

«Τονωτική ένεση» η πρόσληψη επικουρικού προσωπικού στο ΓΝΚ

Κατερίνα Πετράκη: Έγινε μεγάλος αγώνας  και τελικά τα καταφέραμε «Τονωτική...

Όλα είναι έτοιμα για το Summer Shopping Night

Κάλεσμα στους καβαλιώτες να στηρίξουν την εκδήλωση Πραγματοποιήθηκε το πρωί...

Η πολιτική δύο ταχυτήτων στις αποδοχές και οι συνέπειές της!

του Γιώργου Δημητρακάκη Η πολιτεία εξακολουθεί να ακολουθεί μια πολιτική...

Επίσκεψη κλιμακίου της ΝΔ στην Π.Ε. Καβάλας

Η Νέα Δημοκρατία, εν όψει της 89ης ΔΕΘ διοργανώνει...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Το Κέντρο Υγείας Χρυσούπολης αναβαθμίζεται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος – Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας...

«Έφυγε» από την ζωή ο καθηγητής Γιάννης Μόνιος

«Έφυγε» από την ζωή, σε ηλικία 79 ετών, ο...

ΝΤΕΛΟΥΛΟΥ! (του Παύλου Λεμοντζή)

Η δεύτερη περίοδος Τραμπ στην Προεδρία των ΗΠΑ αποκαλύπτει ένα παγκόσμιο στερέωμα όπου...

Έλεγχοι σε δεσποζόμενα ζώα χωρίς να βεβαιωθούν παραβάσεις

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας – Ανακύκλωσης – Ακτών και Προστασίας...