Γιώργος Γραμμένος: Έχουν ξεκινήσει οι εργασίες στο Περιφερειακό Πρωτοδικείο Θάσου / Πληροφορίες για αξιοποίηση των παλιών δικαστηρίων μέσα στο 2025 / Η Δικαιοσύνη είναι «ακριβό σπορ», οι υποθέσεις μειώνονται χρόνο με τον χρόνο
Κομβική χρονιά για τον χώρο της Δικαιοσύνης χαρακτήρισε το 2025, με δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας, Γιώργος Γραμμένος.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Δ.Σ.Κ., αναφέρθηκε στις εξελίξεις σε τοπικό επίπεδο, όσον αφορά τα Περιφερειακά Πρωτοδικεία Παγγαίου και Θάσου, αλλά και στην διαρκώς μειούμενη δικαστική ύλη και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι δικηγόροι.
Νομοσχέδια για την ενδοοικογενειακή βία, τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, τροποποίηση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας
«Η νέα χρονιά σηματοδοτεί, όπως και η προηγούμενη, πολλές εξελίξεις στον χώρο της ελληνικής Δικαιοσύνης. Είναι μια κομβική χρονιά το 2025. Έχουμε νομοσχέδια, τα οποία έρχονται σε συνέχεια τροποποιήσεων προηγούμενων. Τώρα έχουμε τα θέματα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, το νομοσχέδιο για την ενδοοικογενειακή βία με την αυστηροποίηση των ποινών, σε λίγο θα έχουμε την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, του Κώδικα Δικηγόρων. Θέματα που αφορούν τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, τον οργανισμό των δικαστηρίων, πολύ σημαντικό ζήτημα για τους δικηγόρους, καθώς πρόκειται για θέματα εσωτερικής φύσεως», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο Γιώργος Γραμμένος.
«Έχουν ξεκινήσει οι εργασίες στο Περιφερειακό Πρωτοδικείο Θάσου, ώστε με τη νέα δικαστική χρονιά να στεγαστούμε εκεί…»
«Είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο και προσαρμοζόμαστε σιγά – σιγά στις νέες συνθήκες με τα νέα Περιφερειακά Πρωτοδικεία που έχουμε στην Π.Ε. Καβάλας σε Παγγαίο και Θάσο. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τους δικαστές και τους δικαστικούς υπαλλήλους, προκειμένου τα όποια προβλήματα να τα αντιμετωπίζουμε έγκαιρα και στην πράξη. Αυτά κυρίως σχετίζονται με τη στελέχωση του Περιφερειακού Πρωτοδικείου Θάσου. Επίσης κάποια κτηριακά ζητήματα, όπως είναι η πρόσβαση των Α.Μ.Ε.Α. στα νέα Περιφερειακά Πρωτοδικεία, μας απασχολούν κι αυτά και είμαστε κοντά σε λύση. Έχουν ξεκινήσει οι εργασίες στο Περιφερειακό Πρωτοδικείο Θάσου, ώστε με τη νέα δικαστική χρονιά να στεγαστούμε εκεί και να ξεκινήσει η λειτουργία του υπό ομαλές συνθήκες», ανέφερε στη συνέχεια των όσων δήλωσε στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του Δ.Σ.Κ.
Πληροφορίες αναφέρουν αξιοποίηση των παλιών δικαστηρίων από την ΕΤ.Α.Δ. μέσα στο 2025
Αναφορικά με το κτήριο των παλιών δικαστηρίων της Καβάλας, ο Γιώργος Γραμμένος επισήμανε: «Έχουμε το παλιό Δικαστικό Μέγαρο όπου η ΕΤ.Α.Δ. τοποθέτησε πινακίδα, μετά από συνεχείς αναφορές και καταγγελίες για την επικινδυνότητα του κτηρίου. Το θέμα δεν είναι να μπαίνουν οι πινακίδες, αλλά να αξιοποιηθεί το κτήριο και οι πληροφορίες λένε ότι μέσα στο 2025 θα βγει σε δημοπρασία, αν είναι σωστά φυσικά όλα αυτά που έχουμε μάθει».
Προχωρούν οι εργασίες για την αντικατάσταση του συστήματος ψύξης – θέρμανσης του Δικαστικού Μεγάρου Καβάλας
Σε σχέση με το έργο που αφορά την ψύξη και τη θέρμανση στο Δικαστικό Μέγαρο, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας τόνισε: «Έχει εγκατασταθεί ο ανάδοχος για την αντικατάσταση του συστήματος ψύξης – θέρμανσης του Δικαστικού Μεγάρου Καβάλας. Με την θέρμανση δεν είχαμε θέμα, το καλοκαίρι είχαμε πρόβλημα με την ψύξη. Φέτος δεν θα το έχουμε, καθώς τακτοποιήθηκε το θέμα και προχωρούν όλες οι απαιτούμενες εργασίες».
«Η Δικαιοσύνη είναι «ακριβό σπορ». Τα έξοδα είναι πολλά. Οι υποθέσεις μειώνονται χρόνο με τον χρόνο…»
Τέλος, όσον αφορά τη δικαστική ύλη και αν οι πολίτες προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη, ο κ. Γραμμένος σημείωσε: «Η Δικαιοσύνη είναι «ακριβό σπορ». Τα έξοδα είναι πολλά. Οι υποθέσεις μειώνονται χρόνο με τον χρόνο, οι πολίτες διστάζουν να καταφύγουν πλέον στα δικαστήρια. Είμαστε αναγκασμένοι, σε μια εποχή που σε λίγο δεν θα πηγαίνουμε καν στα δικαστήρια και θα γίνονται όλα ηλεκτρονικά, να προσαρμοστούμε και να βοηθήσουμε τους συναδέλφους μας, ειδικά τα νέα παιδιά. Εμείς οι παλαιότεροι είμαστε στην τελική φάση της σταδιοδρομίας μας, αλλά οι νέοι συνάδελφοι έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές προκλήσεις, ένα δύσκολο περιβάλλον και πρέπει να τους συμπαρασταθούμε για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Κακά τα ψέματα τίθεται θέμα επιβίωσης, όσο κι αν αυτό μπορεί να ακούγεται περίεργο».