Γιώργος Γραμμένος: «Προσωπικά εκφράζω την αντίθεσή μου σ’ αυτήν την αποχή»
Σε διήμερη καθολική αποχή από τα καθήκοντά τους κατέρχονται στις 23 και 24 Ιανουαρίου οι δικηγόροι της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή από το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Στην αποχή θα μετέχουν και τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας. Την αντίθεσή του για την αποχή αυτή εξέφρασε ο πρόεδρος του Δ.Σ.Κ., Γιώργος Γραμμένος, ο οποίος μίλησε για το θέμα στην ΕΡΑ Καβάλας.
«Κατά πλειοψηφία πήραμε απόφαση να συμμετέχουμε στην αποχή…»
«Στις 16 Ιανουαρίου η συντονιστική επιτροπή της ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας πήρε μία απόφαση, προτείνοντας στους Δικηγορικούς Συλλόγους διήμερη καθολική αποχή την Πέμπτη 23 και την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου, ως διαμαρτυρία για το νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση και αφορά τροποποίηση διατάξεων για την ενδοοικογενειακή βία, την προστασία ανηλίκων και άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον οργανισμό δικαστηρίων και την εξέλιξη των δικαστών. Τη Δευτέρα (20/1) συνεδριάσαμε ως διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας και κατά πλειοψηφία πήραμε απόφαση να συμμετέχουμε στην αποχή», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Γραμμένος.
«Προσωπικά εκφράζω την αντίθεσή μου σ’ αυτήν την αποχή. Θεωρώ ότι δεν έχει κανένα νόημα…»
«Είναι παράδοση ότι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι ακολουθούν πάντοτε τις αποφάσεις της συντονιστικής επιτροπής, παρόλο που εδώ υπήρχαν ισχυρές αντιρρήσεις για αυτή την αποχή, στην οποία συμμετέχει και ο Δικηγορικός Κύλλογος Καβάλας. Προσωπικά εκφράζω την αντίθεσή μου σ’ αυτήν την αποχή, το ξεκαθάρισα και στο διοικητικό συμβούλιο που κάναμε. Θεωρώ ότι δεν έχει κανένα νόημα αυτή η αποχή. Οι λόγοι που προβάλλονται δεν είναι σωστοί κατά την άποψή μου. Έρχεται ένα νομοσχέδιο το οποίο κάνει τολμηρά βήματα μπροστά», συμπλήρωσε σχετικά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας.
«Οι προτάσεις που κατέθεσε η ολομέλειά μας στο υπουργείο Δικαιοσύνης έγιναν σε τέτοιο βαθμό αποδεκτές που δεν μπορούμε να έχουμε κάποιο παράπονο…»
«Υπήρχε αρκετό χρονικό διάστημα για τη διαβούλευση και οι προτάσεις που κατέθεσε η ολομέλειά μας στο υπουργείο Δικαιοσύνης, έγιναν σε τέτοιο βαθμό αποδεκτές που δεν νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε κάποιο συγκεκριμένο παράπονο. Τώρα αν φιλολογικά και ιδεολογικά λέμε διάφορα πράγματα σχετικά με αυτό το νομοσχέδιο, δεν συμφωνώ σ’ αυτό, δεν συμφωνώ με την αντίληψη αυτή, αλλά το διοικητικό μας συμβούλιο, κυρίως λόγω του ότι ακολουθούμε όπως προείπα τις αποφάσεις της συντονιστικής επιτροπής, προχώρησε σε αυτήν την διήμερη αποχή. Το νομοσχέδιο συζητιέται στη Βουλή και αναμένεται η ψήφισή του. Υπάρχουν πολλές τολμηρές και πρωτοπόρες διατάξεις σ’ αυτό», πρόσθεσε ακόμη ο πρόεδρος του Δ.Σ.Κ.
Φαρμακοποιοί και φυσικοθεραπευτές, χωρίς καμιά συνέπεια, θα μπορούν να καταγγέλλουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που υποπίπτουν στην αντίληψή τους
«Ένα σοβαρό θέμα που έρχεται με το νέο νομοσχέδιο που έχει να κάνει με την ενδοοικογενειακή βία και την προστασία των γυναικών, είναι ότι εκτός από τους γιατρούς των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας που μπορούν να καταγγέλλουν χωρίς συνέπειες περιστατικά που περιέρχονται σε γνώση τους, αυτό το δικαίωμα επεκτείνεται και στους φαρμακοποιούς και στους φυσικοθεραπευτές, οι οποίοι χωρίς καμιά συνέπεια σε βάρος τους μπορούν πλέον να καταγγέλλουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία διαπιστώνουν οι ίδιοι από άτομα που προσέρχονται στους χώρους τους», ανέφερε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο κ. Γραμμένος.