Ξεπέρασε το ένα ευρώ το κιλό, το τελευταίο εικοσαήμερο, η τιμή της σουλτανίνας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Αγροτικού Τομέα της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κώστας Παπαμερής.
Αναφορικά με το μέσο όρο των τιμών στις κύριες ποικιλίες, σουλτανίνα και ιτάλια, αυτές διαμορφώθηκαν ως εξής: Από 55 μέχρι 65 λεπτά το κιλό οι χωρίς κάλυψη σουλτανίνες και από 75 μέχρι 85 λεπτά το κιλό οι υπό κάλυψη. Όσον αφορά την ποικιλία ιτάλια οι χωρίς κάλυψη τιμές κυμάνθηκαν από 45 μέχρι 50 λεπτά και στα υπό κάλυψη από 70 μέχρι 75 λεπτά το κιλό.
Σπάνιο να βρεθεί κτήμα που δεν έχει πωληθεί σε εξαγωγέα
«Θα έχουμε ένα καλό τέλος, όπως όλα δείχνουν, με τα σταφύλια. Η ποικιλία βικτόρια ξεκίνησε καλά, είχε ένα μικρό κάθισμα, αλλά μετά πήρε το δρόμο της. Η «ναυαρχίδα» των σταφυλιών του Παγγαίου, που είναι η σουλτανίνα, ξεκίνησε ήπια, αλλά λόγω των προβλημάτων που υπήρξαν από τις καιρικές συνθήκες στην Κόρινθο ανέβηκαν εξαγωγείς από τη νότια Ελλάδα και πήρε τα πάνω της. Οι καιρικές συνθήκες βοήθησαν, χωρίς να έχουμε για την ώρα προβλήματα, με αποτέλεσμα η τιμή να έχει φτάσει σε ικανοποιητικά επίπεδα παραγωγού, με αποτέλεσμα το τελευταίο 20ημερο να ξεπερνά ακόμη και το ένα ευρώ! Είναι σπάνιο πια να βρεις κτήμα που δεν έχει πουληθεί σε εξαγωγέα», δήλωσε σχετικά ο Κώστας Παπαμερής.
Στα πάνω της τα τελευταία τρία χρόνια η ποικιλία ιτάλια
«Η ποικιλία ιτάλια, που είναι δεύτερη σε όγκο μετά τη σουλτανίνα, κι αυτή πάει καλά και ικανοποιητικά. Τα ιτάλια μπήκαν ξανά στα σούπερ μάρκετ της Ευρώπης, είναι ποιοτικά και καλά σταφύλια και για τρίτη συνεχόμενη χρονιά έχουν εδραιωθεί. Στόχος όλων μας πρέπει να είναι να τελειώνουμε τον Νοέμβριο τα σταφύλια. Θα πρέπει από την άλλη και οι εξαγωγείς να εκσυγχρονίσουν τα συσκευαστήρια τους με περισσότερους ψυκτικούς θαλάμους. Μπορώ να πω πάντως ότι φέτος μας ευνόησαν οι κλιματολογικές συνθήκες, καθώς ήταν οι καλύτερες των τελευταίων 15 ετών», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαμερής.
Σε αντίθεση με τα σταφύλια, χαμηλές οι τιμές για την ελιά
Διαφορετικά από τα σταφύλια είναι τα πράγματα για τους ελαιοπαραγωγούς. «Υπάρχει ένα κατεστημένο εις βάρος του παραγωγού, που είναι η ανοιχτή τιμή της ελιάς. Γίνεται δηλαδή συγκομιδή, χωρίς να υπάρχει τιμή. Ο παραγωγός δεν μπορεί να καθαρίσει ούτε 50 λεπτά, όταν σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια οι τιμές κυμαίνονταν από 1 ευρώ μέχρι 1,20 το κιλό. Το χειρότερο είναι ότι με την ελιά δεν πληρώνεσαι άμεσα, όπως στα σταφύλια. Θα φτάσουμε τέλος της επόμενης συγκομιδής για εξόφληση κι αν», επισήμανε σχετικά ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Αγροτικού Τομέα Α.Μ.Θ.