Τετάρτη, 27 Αυγούστου, 2025
Τετάρτη, 27 Αυγούστου, 2025

Ιδιαίτερα χαμηλές παραμένουν οι τιμές για την σουλτανίνα

Ημέρα:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Παραμένουν οι ιδιαίτερα χαμηλές τιμές για την ποικιλία σταφυλιών σουλτανίνα, που καλλιεργείται στον δήμο Παγγαίου.

Παρά το γεγονός ότι έχουμε φτάσει στο τέλος Σεπτεμβρίου, οι τιμές για τις υπό κάλυψη σουλτανίνες διαμορφώνονται περίπου στα 70 λεπτά το κιλό, λίγο μόλις πάνω από το κόστος παραγωγής.

Στην σειρά τα σταφύλια της Καβάλας περιμένουν Κρήτη, Κόρινθο και διεθνείς αγορές για να πωληθούν

Για το θέμα δηλώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης έκανε την Πέμπτη (28/9) ο περιφερειακός σύμβουλος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εντεταλμένος για ζητήματα Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρης Παπαδόπουλος.

«Κυρίως στην ποικιλία σουλτανίνα, που είναι η περίοδος της συγκομιδής της, παρουσιάζονται προβλήματα, τα οποία δεν εστιάζονται στις καιρικές συνθήκες, όπως παλιότερα, αλλά στο ότι σε διεθνές επίπεδο υπάρχουν πολλά σταφύλια αδιάθετα, ενώ πολλά είναι και τα αδιάθετα στη χώρα μας. Δεν έχει τελειώσει ακόμη η Κρήτη, η οποία έπρεπε να έχει τελειώσει από αρχές Σεπτεμβρίου και φυσικά και η Κόρινθος», σημείωσε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος.

Από τις άλλες ποικιλίες αναμένεται να ισοσταθμίσουν κάπως οι παραγωγοί τις χαμηλές τιμές της σουλτανίνας…

«Όλος αυτός ο όγκος των αδιάθετων σταφυλιών δημιουργεί πιέσεις και συρρίκνωση των τιμών προς τα κάτω, με αποτέλεσμα να κυμαίνεται η τιμή τους περίπου στα 70 λεπτά κυρίως για τα υπό κάλυψη (σκεπαστά) μια τιμή που είναι πολύ χαμηλή και πλησιάζει την τιμή κόστους. Επομένως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Ελπίζουμε οι άλλες ποικιλίες να ισοσταθμίσουν λίγο το μειωμένο κέρδος ή το χάσιμο που έχουν οι παραγωγοί από τη σουλτανίνα. Είμαι αισιόδοξος ότι θα πάμε καλύτερα κι όσο κρατάει ακόμη ο καιρός να διαθέσουμε και τα υπόλοιπα σταφύλια», συμπλήρωσε σχετικά ο περιφερειακός σύμβουλος Α.Μ.Θ.

Τα επόμενα χρόνια νέες ποικιλίες θ’ αντικαταστήσουν σιγά – σιγά τη σουλτανίνα

Ερωτηθείς αναφορικά με το αν πλέον έχει έρθει η ώρα για αλλαγή ποικιλιών, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε: «Έχουν έρθει ήδη νέες ποικιλίες πειραματικά από το εξωτερικό και θα μπουν στην παραγωγή τα επόμενα χρόνια για να δούμε πόσο αντέχουν στις καιρικές συνθήκες στην περιοχή μας. Δεν χρειάζονται εφαρμογές ορμονών, δεν «στρεσάρουμε» πολύ τα συγκεκριμένα σταφύλια, τα οποία ανταποκρίνονται καλύτερα σε άσχημες καιρικές συνθήκες. Θα το αφήσουμε δυο με τρία χρόνια και σε βάθος χρόνου θα αλλάξουν οι παραγωγοί τη σουλτανίνα με άλλες ποικιλίες που είναι καλύτερα προσαρμοσμένες σε καιρικές συνθήκες, κυρίως στην υγρασία και στην βροχόπτωση, που δημιουργεί προβλήματα στη σουλτανίνα».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Δύσκολη υπόθεση η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου

Μαργαρίτης Μπαμπατζίκος: Δύο μήνες δεν μπορούν να κρατήσουν τις...

Μαθαίνουμε όλα τα ψέματα, όχι όμως τις αλήθειες

Γράφει ο Ανδρέας ΧριστόπουλοςΗ ανθρώπινη κοινωνία δεν μπορεί ούτε...

Με αποχή των δικηγόρων ξεκινά το νέο δικαστικό έτος

Γιώργος Γραμμένος: Ζητάμε να ικανοποιηθούν δύο πάγια αιτήματα του...

«Τονωτική ένεση» η πρόσληψη επικουρικού προσωπικού στο ΓΝΚ

Κατερίνα Πετράκη: Έγινε μεγάλος αγώνας  και τελικά τα καταφέραμε «Τονωτική...

Όλα είναι έτοιμα για το Summer Shopping Night

Κάλεσμα στους καβαλιώτες να στηρίξουν την εκδήλωση Πραγματοποιήθηκε το πρωί...

Η πολιτική δύο ταχυτήτων στις αποδοχές και οι συνέπειές της!

του Γιώργου Δημητρακάκη Η πολιτεία εξακολουθεί να ακολουθεί μια πολιτική...

Επίσκεψη κλιμακίου της ΝΔ στην Π.Ε. Καβάλας

Η Νέα Δημοκρατία, εν όψει της 89ης ΔΕΘ διοργανώνει...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Το Κέντρο Υγείας Χρυσούπολης αναβαθμίζεται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος – Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας...