Η καθιερωμένη ετήσια σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων, σχετικά με την παράνομη καύση των υπολειμμάτων στην καλαμποκαλλιέργεια, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (15/9) στα γραφεία του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Ανατολικής Μακεδονίας.
Στη σύσκεψη, μεταξύ άλλων, παρέστησαν οι τρεις βουλευτές Καβάλας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Κώστας Μορφίδης και Γιώργος Παπαφιλίππου, καθώς και ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας, Σταύρος Κιβράκης.
Ζ. Μυστακίδης: «Πιστεύω ότι με έναν καλύτερο συντονισμό οι λίγοι αμετανόητοι παραγωγοί θα εξαλειφθούν»
«Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ., προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς από τις περιφερειακές ενότητες Καβάλας, Δράμας και Σερρών, σχετικά με το θέμα της παράνομης καύσης των υπολειμμάτων της καλαμποκαλλιέργειας. Είναι μια πρακτική που έχει ξεκινήσει από το παράρτημά μας και συνεχίζεται και σήμερα. Έχει μειωθεί κατά πολύ το φαινόμενο της παράνομης καύσης τα τελευταία χρόνια, με συνέπεια να μην επιβαρύνεται η δημόσια υγεία, να διασφαλίζεται η γονιμότητα των εδαφών και ουσιαστικά να έχουν συμμορφωθεί οι περισσότεροι παραγωγοί. Πέρυσι βέβαια υπήρχαν κάποιοι αμετανόητοι που συνέχιζαν να καίνε παράνομα τα υπολείμματα. Πιστεύω ότι με έναν καλύτερο συντονισμό αυτοί οι λίγοι θα εξαλειφθούν», τόνισε σχετικά μιλώντας στον «Ενήμερο» και το Kavala Web News, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ., Ζαφείρης Μυστακίδης.
Λανθασμένη η φημολογία ότι η καταπολέμηση του εντόμου diabrotica γίνεται με την καύση
«Έχουμε ζητήσει και από τους τοπικούς βουλευτές και από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, παράταση της αντιπυρικής περιόδου, που σημαίνει ότι από το τέλος Οκτωβρίου αυτή να φτάσει μέχρι το τέλος του έτους. Επίσης ζητάμε αυστηροποίηση των ποινών, μέσω ενός νομοθετικού πλαισίου. Φέτος έχουμε ένα νέο στοιχείο, το έντομο diabrotica, το οποίο έχει κάνει έντονη την παρουσία του στο καλαμπόκι. Υπάρχει μεταξύ των παραγωγών μια φημολογία που λανθασμένα λέει ότι η καταπολέμηση του συγκεκριμένου εντόμου γίνεται με την καύση. Φυσικά και δεν ισχύει αυτό. Εμείς ως επιστήμονες ενημερώσαμε τους βουλευτές ότι αναμένουμε μεγαλύτερη πίεση από την πλευρά τους, ώστε να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες. Νομίζω πάντως ότι θα πάμε καλά», υπογράμμισε συμπληρωματικά στις δηλώσεις του ο κ. Μυστακίδης.
Επιπτώσεις στην υγεία και στο περιβάλλον – Προτεινόμενες λύσεις
Τα προϊόντα της καύσης προκαλούν ρύπανση και φωτοχημικό νέφος, τα οποία ευθύνονται για την επιδείνωση των καρδιολογικών και αναπνευστικών παθήσεων αλλά ακόμη και για καρκίνο. Ιδιαίτερα πλήττονται ευπαθείς ομάδες, όπως είναι τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι καπνιστές και οι χρόνια πάσχοντες. Μέχρι οι βροχές να σβήσουν τη φωτιά, η οποία σιγοκαίει την οργανική ουσία, ο κάμπος των Φιλίππων γίνεται μια βιομηχανική ζώνη.
Τα υπολείμματα των καλλιεργειών με τη σωστή διαχείριση μπορούν να προσφέρουν προστασία στο χωράφι από τη διάβρωση και ανακύκλωση λιπασμάτων. Σύμφωνα με τη νομοθεσία πρέπει να ακολουθηθούν οι εξής πρακτικές: α) Άμεση ενσωμάτωση των υπολειμμάτων των καλαμιών στο έδαφος μετά τη συγκομιδή και β) βόσκηση της καλαμιάς και ενσωμάτωση στο έδαφος των υπολειμμάτων μετά τη βόσκηση.