Παρασκευή, 5 Ιουλίου, 2024
Παρασκευή, 5 Ιουλίου, 2024
spot_img

Θετικά τα μηνύματα φέτος για τους σταφυλοπαραγωγούς

Ημέρα:

Ζαφείρης Μυστακίδης: Μάλλον θα συνεχίσει αυτή η καλή εμπορικά χρονιά / Δεν θα μείνουν πολλά χρήματα στην τσέπη των παραγωγών, λόγω του αυξημένου κοστολογίου παραγωγής / Οι γεωπόνοι είμαστε δίπλα στους αγρότες

Μετά από πέντε σχεδόν κακιές χρονιές, η φετινή φαίνεται ότι θα είναι μια καλή εμπορικά χρονιά για τους σταφυλοπαραγωγούς του Δήμου Παγγαίου, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Ζαφείρης Μυστακίδης.

«Τόσο όσον αφορά τη ζήτηση, όσο και σε σχέση με τις τιμές που απολαμβάνουν οι παραγωγοί, τα μηνύματα είναι καλά φέτος, από τις πρώιμες κιόλας ποικιλίες, όπως είναι τα Victoria, ενώ συνεχίζουμε και στις όψιμες ποικιλίες, όπου υπάρχει ένα μεγάλο ενδιαφέρον που μεταφράζεται σε αυξημένη ζήτηση και ικανοποιητικές προς καλές τιμές, τις οποίες είχαμε να τις δούμε τουλάχιστον τα τελευταία πέντε χρόνια», επισήμανε αρχικά ο κ. Μυστακίδης. 

«Μάλλον θα συνεχίσει αυτή η καλή εμπορικά χρονιά και τους επόμενους μήνες»

«Αυτό φαίνεται μέχρι στιγμής ότι είναι αποτέλεσμα του προβλήματος που υπάρχει σε άλλες αμπελουργικές περιοχές καταρχήν στην Ελλάδα και κατά δεύτερον στο εξωτερικό. Είναι η Κορινθία και η Κρήτη που είναι τα δύο μεγάλα αμπελουργικά κέντρα. Η Κρήτη είχε ένα μεγάλο πρόβλημα καταστροφής μεγάλων ποσοτήτων σταφυλιών από τον περονόσπορο που προκλήθηκε από τις υπερβολικές βροχοπτώσεις την περίοδο Μαΐου – Ιουνίου και στην Κορινθία είχαμε το αντίστροφο φαινόμενο, με την έντονη ξηρασία και τον λεγόμενο λίβα που αφυδάτωσε ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής, με αποτέλεσμα σημαντικές ποσότητες να είναι μη εμπορεύσιμες. Από την άλλη οι ανταγωνιστές μας οι Ιταλοί και οι Ισπανοί έχουν τα δικά τους προβλήματα. Η Ισπανία επλήγη από μία παρατεταμένη περίοδο ανομβρίας και καύσωνα και στην Ιταλία έχουμε μειωμένες ποσότητες σταφυλιών. Οι τιμές και εκεί εξελίσσονται ικανοποιητικά, δεν έχουν την υπερπαραγωγή που είχαν πέρυσι, άρα λοιπόν όλα τα μηνύματα είναι θετικά και τείνουν στο να μας βοηθούν να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι μάλλον θα συνεχίσει αυτή η καλή εμπορικά χρονιά και τους επόμενους μήνες», τόνισε στη συνέχεια των όσων δήλωσε στον «Ε» ο κ. Μυστακίδης. 

«Από αυτές τις αυξημένες τιμές της παραγωγής δεν θα μείνουν πολλά χρήματα στην τσέπη των παραγωγών, λόγω του αυξημένου κοστολογίου παραγωγής – Συνεχίζουν να βάζουν πλάτη στην προσπάθεια των αγροτών οι γεωπόνοι της Π.Ε. Καβάλας»

Ωστόσο, παρά την καλή παραγωγή τελικά δεν θα μείνουν πολλά χρήματα στους παραγωγούς, λόγω του αυξημένου κοστολογίου παραγωγής, ενέργειας, πετρελαίων, φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και εργατικών χεριών, όταν αυτά βρίσκονται. 

«Από αυτές τις αυξημένες τιμές της παραγωγής δεν θα μείνουν πολλά χρήματα στην τσέπη των παραγωγών. Θα είναι όμως μία καλύτερη χρονιά, αυτό είναι γεγονός. Από την πλευρά τους οι γεωπόνοι της Π.Ε. Καβάλας, για ακόμη μία φορά στηρίζουμε τους αγρότες. Πραγματικά οι γεωπόνοι έχουμε βάλει πλάτη όλα αυτά τα χρόνια σε αυτή την προσπάθεια, όχι μόνο την ετήσια προσπάθεια, αλλά και διαχρονικά. Για δυο και τρεις και τέσσερις χρονιές οι αγρότες μας έχουν πάθει ζημιές και έχουν μείνει «ανοιχτοί» στις υποχρεώσεις προς τρίτους και φυσικά στα καταστήματα γεωργικών εφοδίων. Άρα γίνεται ένας φοβερός αγώνας για τους γεωπόνους εδώ της Π.Ε. Καβάλας να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια. Και οι παραγωγοί κάνουν ηρωικά έναν αγώνα για να επικρατήσουν μετά από πέντε χρόνια κακών εμπορικών χρονιών, αλλά και οι συνάδελφοί μου γεωπόνοι, να μην το ξεχνάμε, έχουν βάλει πλάτη σε αυτή την προσπάθεια», σημείωσε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο κ. Μυστακίδης.

Είμαστε ΧΟΡΗΓΟΙ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ικανοποιητικές, αλλά όχι αρκετές οι βροχές της Πέμπτης

Σταύρος Κιβράκης: Ο υπόγειος υδροφορέας είναι σε πολύ χαμηλά...

Ο δρόμος Περάμου – κόμβου Ελαιοχωρίου χρειάζεται επειγόντως επαναδιαγράμμιση

Χωρίς επαναδιαγράμμιση, παρά το ότι βρισκόμαστε στην καρδιά της...

Δεν υπάρχει κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου στην Περιφέρεια ΑΜΘ

Από το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας ΑΜΘ εκδόθηκε το...

Μια… ξαπλωμένη πινακίδα σε ένα επικίνδυνο σημείο

Στην κατάσταση που βλέπετε στην φωτογραφία που σας παραθέτουμε...

Ζητούν μείωση του τέλους κοινοχρήστων χώρων για τα καταστήματα στον Αγ. Νικόλαο

Το σωματείο Καφεζυθοπωλών Ν. Καβάλας με επιστολή του προς...

Σύσκεψη στον Δήμο Θάσου με τις Εθελοντικές Ομάδες Πυρασφάλειας

Σήμερα, 5 Ιουλίου 2024, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Θάσου...

Παρουσία του Τζιόβανι το 10o Footvolley στο “Πεπόνι” – Ξεκίνησαν οι εγγραφές

Πιστό στο ραντεβού του, το 10o Footvolley το οποίο...

H Energean Χορηγός στο 67ο Φεστιβάλ Φιλίππων στην Καβάλα

Για μία ακόμη χρονιά η Energean βρίσκεται στο πλευρό...