Ζαφείρης Μυστακίδης: Βρισκόμαστε σε κρίσιμη περίοδο για τα φυτά και τους καρπούς των καλλιεργειών / Είναι μία από τις δυσκολότερες χρονιές αν δεν είναι η πιο δύσκολη, κάτι που το βιώνουν καθημερινά οι παραγωγοί μας
«Είναι γεγονός ότι η κατάσταση αναφορικά με το νερό της άρδευσης είναι προβληματική, είναι ελλειμματική φέτος. Οι ανάγκες σε νερό για τις καλλιέργειες ήταν μεγαλύτερες, με δεδομένη την παρατεταμένη ανομβρία και τις ελάχιστες βροχοπτώσεις του χειμώνα».
Τα παραπάνω τόνισε μιλώντας στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Ζαφείρης Μυστακίδης, αναφερόμενος στο μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης νερού για την άρδευση των καλλιεργειών το φετινό καλοκαίρι.
«Βρισκόμαστε σε κρίσιμη περίοδο για τα φυτά και τους καρπούς των καλλιεργειών και η έλλειψη νερού είναι κάτι που μας προβληματίζει έντονα…»
«Μη ξεχνάμε ότι έχουμε παρατεταμένα υψηλές θερμοκρασίες και αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι όλες οι καλλιέργειες είναι περίπου 15 με 20 μέρες πιο πρώιμες φέτος λόγω πάλι του ζεστού χειμώνα, όλα αυτά μαζί εντείνουν το πρόβλημα για τις καλλιέργειες, οι οποίες είναι στα όρια της αντοχής τους αναφορικά με τις ανάγκες τους σε νερό. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε κρίσιμη περίοδο για τα φυτά και τους καρπούς των καλλιεργειών και η έλλειψη νερού είναι κάτι που μας προβληματίζει έντονα. Προφανώς δεν μπορεί να λυθεί από τη μία μέρα στην άλλη. Κατά καιρούς έχουμε δηλώσει την ανησυχία μας και έχουμε προτείνει και κάποιες λύσεις ως ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ. και κάποιες από αυτές τις ανησυχίες μας η πολιτεία τις αφουγκράζεται και έχει δρομολογήσει κάποιες λύσεις, έστω και καθυστερημένα, έστω και με αργό βηματισμό», επισήμανε στη συνέχεια των όσων δήλωσε στον «Ε» ο κ. Μυστακίδης.
«Είναι μία από τις δυσκολότερες χρονιές αν δεν είναι η πιο δύσκολη, κάτι που το βιώνουν καθημερινά οι παραγωγοί μας…»
«Ένα παράδειγμα χαρακτηριστικό είναι το φράγμα του Μαρμαρά, το οποίο θα λύσει ένα μεγάλο τμήμα του προβλήματος στο δυτικό κομμάτι της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, αλλά από την άλλη πλευρά στο ανατολικό κομμάτι εκεί στον δήμο Νέστου, βλέπουμε ότι το νερό από το φράγμα του Νέστου που διοχετεύεται για τις ανάγκες των καλλιεργειών είναι λιγοστό. Ειδικά φέτος είναι προβληματική η κατάσταση με δεδομένα και τα προηγούμενα που προανάφερα. Προτεραιότητα στη χρήση νερού από τον νόμο έχει η Δ.Ε.Η. στο υδροηλεκτρικό φράγμα στον Νέστο, άρα λοιπόν είναι μία από τις δυσκολότερες χρονιές αν δεν είναι η πιο δύσκολη, κάτι που το βιώνουν καθημερινά οι παραγωγοί μας. Έχουν έξτρα από το αυξημένο κόστος παραγωγής και την έλλειψη εργατικών χεριών, να αντιμετωπίσουν κι αυτό το πρόβλημα με νερό λιγοστό που έχουν στη διάθεσή τους για να αρδεύσουν τις καλλιέργειές τους», ανέφερε ακόμη στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ.
«Φυσικά μας προβληματίζουν οι υψηλές θερμοκρασίες…»
Όσον αφορά τις υψηλές θερμοκρασίες που ήδη καταγράφηκαν από τον Ιούνιο και πόσο ανησυχητικές είναι αυτές για τις καλλιέργειες, αλλά και για την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων, ο κ. Μυστακίδης υπογράμμισε: «Φυσικά μας προβληματίζουν οι υψηλές θερμοκρασίες. Τα φυτά όσο περνάει ο καιρός ανάλογα με τη χρονική περίοδο βρίσκονται σε άλλο βλαστικό στάδιο, η ωρίμανση, η δημιουργία οφθαλμών για την επόμενη χρονιά, άρα σε κάθε στάδιο επηρεάζονται τα φυτά προφανώς. Σε πολλές περιπτώσεις βλέπουμε και πρωτόγνωρες αντιδράσεις των φυτών με δεδομένη την κλιματική αλλαγή που κάθε χρόνο δείχνει πιο έντονα τα αποτελέσματά της στις καλλιέργειες. Ακόμη και εμείς οι γεωπόνοι βλέπουμε ότι τα συμπτώματα της κλιματικής αλλαγής στη φυσιολογία των φυτών είναι λίγο και πιο προχωρημένα από αυτά που υπολογίζουμε κάθε φορά. Πάμε σε αχαρτογράφητα νερά για το πώς θα αντιδράσουν τα φυτά μας. Άρα μόνο καλό δεν έκαναν αυτές οι ζέστες του Ιουνίου. Όσον αφορά τα έντονα καιρικά φαινόμενα για την Παρασκευή (28/6) για παράδειγμα προβλέπονται βροχές για την περιοχή μας, οι οποίες ευελπιστούμε να είναι ήρεμες και χωρίς παρατράγουδα, να μη μας δημιουργήσουν προβλήματα με ανέμους και χαλαζοπτώσεις».