spot_img
ΑρχικήΕιδήσειςΑγροτικάFIGARO: Άρδευση στις καλλιέργειες με ακρίβεια και οικονομία

FIGARO: Άρδευση στις καλλιέργειες με ακρίβεια και οικονομία

Συνέντευξη Τύπου για το έργο FIGARO, το οποίο παρουσιάζει το Σύστημα Προηγμένης Ακριβείας Άρδευσης, κάνοντας την θεωρία εφαρμόσιμη για τους καλλιεργητές στην καθημερινή πρακτική, παραχωρήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η ανάπτυξη του νέου Συστήματος Υποστήριξης Αποφάσεων στον τομέα της Γεωργίας Ακριβείας του FIGARO, ολοκληρώθηκε, επιτρέποντας στους καλλιεργητές, να επωφεληθούν από τις εξελίξεις αιχμής στον τομέα της άρδευσης, να βελτιστοποιήσουν την χρήση του αρδευτικού νερού και την κατανάλωση ενέργειας και να αυξήσουν την παραγωγικότητα του νερού.

Τι ακριβώς είναι το έργο FIGARO

Το FIGARO, ένα διεθνές έργο, χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε., το οποίο επικεντρώνει στην ανάπτυξη ενός νέου Συστήματος Υποστήριξης Αποφάσεων Γεωργίας Ακριβείας, με σκοπό την βελτίωση της αρδευτικής διαχείρισης για την αύξηση της παραγωγικότητας του νερού, θα αποκαλύψει το πιο προηγμένο αρδευτικό σύστημα σε διεθνές επίπεδο, στο πλαίσιο της συνάντησης εταίρων που θα λάβει μέρος στις 1-2 Ιουνίου, στην Καβάλα.

H πλατφόρμα FIGARO συλλέγει δεδομένα σχετικά με το κλίμα, το έδαφος και τις καλλιέργειες από αισθητήρες υγρασίας εδάφους και μετεωρολογικούς σταθμούς. Στη συνέχεια, η επεξεργασία των δεδομένων αυτών γίνεται με τη χρήση υπολογιστικών εργαλείων πρόβλεψης καιρού, ισοζυγίου νερού και μοντέλων ανάπτυξης νερού σε πραγματικό χρόνο. Η πλατφόρμα παρέχει ακριβείς συστάσεις σχετικά με το πόσο και πότε οι αγρότες θα πρέπει να αρδεύσουν. Το σύστημα είναι ευέλικτο και δομημένο, έτσι ώστε οι νέες τεχνολογίες και τα αγρονομικά μοντέλα να μπορούν να ενσωματωθούν εύκολα στην πλατφόρμα FIGARO, και οι καλλιεργητές να μπορούν να προσαρμόσουν το σύστημα για να ανταποκρίνεται στις ατομικές τους ανάγκες.

Τα όσα ειπώθηκαν στην συνέντευξη Τύπου

Στις δηλώσεις της η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, τόνισε ότι στόχος του εν λόγω έργου είναι η μείωση του κόστους παραγωγής και η παράλληλη αύξηση της ίδιας της αγροτικής παραγωγής, καθώς επίσης και η μείωση των βλαβών στο περιβάλλον.

Από την πλευρά του ο επιστημονικός συντονιστής του FIGARO, αν. καθηγητής του Δ.Π.Θ., Γιώργος Συλαίος, τόνισε ότι μέσα από την πλατφόρμα ο αγρότης θα μπορεί να γνωρίζει πότε και πόσο θα πρέπει να αρδεύει για την βελτίωση της παραγωγής και της καλλιέργειάς του. Κάτι τέτοιο, όπως επισήμανε θα έχει αύξηση του κέρδους, αλλά και μείωση της χρήσης του νερού ανά χωράφι. Για παράδειγμα θα εξοικονομούνται 30 ευρώ ανά στρέμμα με τη χρήση της πλατφόρμας, όταν με τη στάγδην άρδευση εξοικονομούνται μόλις 5 ευρώ.

«Μετά από περισσότερα από τρία χρόνια σκληρής δουλειάς, η πλατφόρμα FIGARO είναι τελικά εφαρμόσιμη για τους καλλιεργητές στην καθημερινή πρακτική», δήλωσε ο συντονιστής του έργου Lior Doron, διευθυντής της Ανάπτυξης Νέων Προϊόντων της Netafim Ltd., η οποία είναι παγκόσμιος ηγέτης στην στάγδην και μικροάρδευση. «Με τη χρήση της πλατφόρμας FIGARO, οι αγρότες και η ευρύτερη κοινότητα μπορούν τώρα να επωφεληθούν από τις εξελίξεις αιχμής στην τεχνολογία άρδευσης, να βελτιστοποιήσουν την χρήση του αρδευτικού νερού και της κατανάλωσης ενέργειας και την αύξηση της παραγωγικότητας του νερού», ανέφερε.

Ανοιχτές εκδηλώσεις στα καλλιεργούμενα χωράφια – Στην Ξάνθη το κτήμα που αφορά την Ελλάδα

Μετά την εισαγωγή της νέας πλατφόρμας, το FIGARO προτίθεται να ξεκινήσει μια σειρά από ζωντανές επιδείξεις των ωφελειών και των δυνατοτήτων του Συστήματος FIGARO, διοργανώνοντας ανοιχτές εκδηλώσεις (open days) σε έξι καλλιεργούμενα χωράφια στο πλαίσιο του FIGARO, στη Δανία, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Οι επιδείξεις του FIGARO και οι ανοιχτές εκδηλώσεις στα καλλιεργούμενα χωράφια θα εμφανίζουν τόσο στους μικρούς αγρότες όσο και στους μεγάλους αγροτικούς φορείς τα οφέλη από τη χρήση των εξατομικευμένων συστάσεων άρδευσης οι οποίες είναι πιο αποτελεσματικές και σύμφωνες με τις υδατικές ρυθμίσεις, ενώ παράγουν αυξημένη απόδοση.

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

- Advertisement -

spot_img