Έντονο προβληματισμό προκαλεί στους αμπελοκαλλιεργητές του Δήμου Παγγαίου, η σημαντική έλλειψη εργατών γης, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να είναι αβέβαιη τόσο η ποσότητα, όσο και η ποιότητα των σταφυλιών, τα οποία σχεδόν στο σύνολό τους εξάγονται σε χώρες της βόρειας και ανατολικής Ευρώπης.
«Οι καλλιεργητικές φροντίδες είναι αυτήν την περίοδο στο αποκορύφωμα τους, τόσο στα επιτραπέζια, όσο και οινοποιήσιμα σταφύλια. Έχουμε όμως ένα σοβαρό θέμα να αντιμετωπίσουμε, το οποίο σχετίζεται με την έλλειψη εργατών γης. Είναι έντονο πρόβλημα κι όσο προχωρά ο καιρός θα μεγαλώνει όλο και περισσότερο», επισημαίνει ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Ζαφείρης Μυστακίδης.
«Δεν αποκλείεται ακόμη να έχουμε και έξαρση κάποιων φυτικών ασθενειών αν δεν μπορέσουν να ξεφυλλιστούν στα αμπέλια για να είναι καθαρά και να μπορούν να ψεκάζονται σωστά…»
«Ίσως το επόμενο διάστημα να γίνει μη διαχειρίσιμο το πρόβλημα! Αυτό σημαίνει ότι δεν θα γίνουν κάποιες καλλιεργητικές φροντίδες, με αποτέλεσμα και στην ποιότητα, αλλά και στην προσδοκόμενη ποσότητα παραγωγής. Δεν αποκλείεται ακόμη να έχουμε και έξαρση κάποιων φυτικών ασθενειών αν δεν μπορέσουν να ξεφυλλιστούν στα αμπέλια για να είναι καθαρά και να μπορούν να ψεκάζονται σωστά. Θα έχουμε πολλά ζητήματα, είναι κάτι που μας προβληματίζει έντονα», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Μυστακίδης.
«Δεν ξέρουμε αν και σε ποιο βαθμό θα καλυφθεί το πρόβλημα. Έχουμε ανησυχία πέρα από τα σταφύλια, ακόμη και για τις ελιές που είναι ακλάδευτες! Οι εργάτες γης είναι αλλοδαποί σχεδόν στο σύνολό τους και είναι εγκλωβισμένοι στις χώρες τους…»
«Κάπου δεν θα γίνουν σωστά οι καλλιεργητικές φροντίδες ή δεν θα γίνουν καθόλου αν δεν έρθουν εργάτες. Δεν ξέρουμε αν και σε ποιο βαθμό θα καλυφθεί το πρόβλημα. Έχουμε ανησυχία πέρα από τα σταφύλια, ακόμη και για τις ελιές που είναι ακλάδευτες! Οι εργάτες γης είναι αλλοδαποί σχεδόν στο σύνολό τους και είναι εγκλωβισμένοι στις χώρες τους. Ίσως αυτό το μέτρο που ακούσαμε ότι αυτοί που παίρνουν ταμείο ανεργίας θα τους «κοπεί» αν δεν θέλουν να εργαστούν στα κτήματα να είναι μια κάποια λύση στο πρόβλημα. Θεωρώ ότι είναι σωστό, διότι επιδοτείται η εργασία κι όχι η ανεργία. Τα επιδόματα δεν είναι λύση είναι αντιαναπτυξιακά μέτρα. Αν περίσσευαν τα εργατικά χέρια γιατί όχι, αλλά εδώ στη χώρα μας έχουμε πολλές ανάγκες», συμπληρώνει ακόμη ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ.
«Δεν ξέρουμε σε τι βαθμό θα επανέλθει η αγορά μετά την πανδημία. Βαδίζουμε στα τυφλά!»
Σχετικά με το αν μπορούν να γίνουν προβλέψεις για την φετινή εξαγωγική περίοδο, ο κ. Μυστακίδης δηλώνει ιδιαίτερα επιφυλακτικός, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Για τα σταφύλια που είναι πιο πρώιμα, η εξαγωγική διαδικασία αρχίζει μέσα με τέλη Ιουλίου. Ευελπιστούμε τότε να αλλάξει το κλίμα διεθνώς, οπότε να μπορέσουν να εξαχθούν. Μας ενδιαφέρει πολύ έντονα το τι γίνεται στις άλλες χώρες. Θέλουμε οι καταναλωτές εκεί να έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν για να αγοράσουν φρούτα, όμως είναι κάτι που μας προβληματίζει. Δεν ξέρουμε σε τι βαθμό θα επανέλθει η αγορά μετά την πανδημία. Βαδίζουμε στα τυφλά! Εδώ ο αγροτικός κόσμος της περιοχής μας κάνει έναν μεγάλο αγώνα! Αυτό πρέπει να το πούμε, είναι προς τιμήν τους, χρεώνονται οι άνθρωποι, κάνουν κόπο και πρέπει να ανταμειφθούν. Αυτό όμως είναι θέμα πολιτικό, μόνο έτσι θα λυθεί».