Τους τρόπους με τους οποίους θα αρχίσει με σταθερά βήματα η αντικατάσταση της ποικιλίας σουλτανίνας, με άλλες πιο αποδοτικές, αναζήτησαν οι τοπικοί εξαγωγείς και η Περιφέρεια Α.Μ.Θ., στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στην αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης».
Με δηλώσεις που έκανε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Σωτήρης Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στους παράγοντες που επηρεάζουν πλέον τη βιωσιμότητα της συγκεκριμένης ποικιλίας, οι οποίοι καθιστούν επιτακτική την αναζήτηση τρόπων μακροπρόθεσμης αντικατάστασής της.
Το κόστος, οι καιρικές συνθήκες και η διάθεση της «απειλούν» τη σουλτανίνα
«Έχουμε διαπιστώσει ότι τρεις είναι οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν πλέον την βιωσιμότητα και το μέλλον της ευρύτερης περιοχής που παράγει τη σουλτανίνα. Το πρώτο είναι το κόστος της καλλιέργειας, το οποίο μερικές χρονιές μπορεί να γίνει και δυσβάσταχτο, παρά την μείωση της χρήσης λιπασμάτων και φαρμάκων λόγω ποιότητας του προϊόντος και πιστοποίησης, ωστόσο έχουμε αύξηση του κόστους διότι αυξάνουν ραγδαία οι τιμές τόσο τα φάρμακα όσο και τα λιπάσματα που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί. Το δεύτερο είναι ότι οι καιρικές συνθήκες δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα τα τελευταία χρόνια, με τις βροχοπτώσεις και την υψηλή υγρασία να δημιουργούν διάφορες ασθένειες που προκύπτουν από αυτές, με αποτέλεσμα να προκύπτει ένα επιπλέον πρόβλημα και να αναγκαζόμαστε να ερχόμαστε σε αντιπαράθεση με τον ΕΛ.Γ.Α. ή με άλλους οργανισμούς για τις αποζημιώσεις κι αν τελικά θα μπορέσουν οι παραγωγοί από τη ζημιά να βγάλουν κέρδος, που βέβαια δεν γίνεται σε καμιά περίπτωση. Ένα τρίτο είναι το θέμα της διάθεσης της σουλτανίνας, καθώς σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές βλέπουμε ότι έχουν ξεφύγει από την αυτήν την ποικιλία και έχουν καταφύγει σε άλλες πιο αποδοτικές, λιγότερο απαιτητικές σε ορμόνες και φυτοφάρμακα και καλύτερα προσαρμοσμένες στις καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα να έχουν μειωμένο κόστος και αυξημένη διάθεση. Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να βρούμε σε συνεργασία με τους εξαγωγείς εκείνες τις ποικιλίες που μπορούν προσαρμοστούν στα δικά μας δεδομένα, γεωγραφικά και κλιματολογικά και να σιγά – σιγά να αρχίσουμε ένα είδος αντικατάστασης, να δούμε πως θα πάει και σε βάθος χρόνου να αντικαταστήσουμε ένα μέρος της παραγωγής», τόνισε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο Σωτήρης Παπαδόπουλος.
«Η σουλτανίνα εξακολουθεί και είναι ένα πολύ καλό προϊόν, αν όμως δεν υπάρχει ανάλογη ανταπόκριση κάποια στιγμή μοιραία θα βρεθούμε σε αδιέξοδο»
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Παγγαίου, Θόδωρος Γιαλίδης επισήμανε: «Το θέμα μας είναι τα προβλήματα που έχουν ενσκήψει με την ποικιλία σουλτανίνα, όσον αφορά τις εξαγωγές. Μια ποικιλία που συναντά πάρα πολλά προβλήματα σε σχέση με το κοστολόγιο που έχει και πολύ καλά κάνοντας ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας κάλεσε τους εξαγωγείς να συζητήσουμε για το θέμα, ψάχνοντας τρόπο, ώστε να περάσουμε σε άλλες ποικιλίες που θα έχουν ενδεχομένως καλύτερα αποτελέσματα και για την περιφερειακή μας ενότητα και για τους εξαγωγείς. Άλλη λύση δεν υπάρχει. Εδώ και χρόνια θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει αυτή η αναζήτηση από την επίσημη πολιτεία αλλά και από εμάς, με παρατηρητήριο ειδικά στις ανταγωνίστριες χώρες, όπως Ισπανία και Ιταλία, να ξέρουμε τι συμβαίνει, να ενημερώνονται όλοι όταν πρέπει κι όχι όταν καταστεί δυσάρεστη η κατάσταση να ψάχνουμε να βρούμε τρόπο να ξεφύγουμε. Οι νέες ποικιλίες που κατακλύζουν τις αγορές και το κοστολόγιο τους είναι μικρότερο, αφού της σουλτανίνας είναι τεράστιο σε σχέση με άλλες, όλα αυτά δημιουργούν ένα δυσάρεστο περιβάλλον προς όλους, παραγωγούς και εξαγωγείς. Η σουλτανίνα εξακολουθεί και είναι ένα πολύ καλό προϊόν, αν όμως δεν υπάρχει η ανάλογη ανταπόκριση κάποια στιγμή μοιραία θα βρεθούμε σε αδιέξοδο».