Μεγάλο κενό στο εισόδημα των σταφυλοπαραγωγών, αλλά και των επαγγελμάτων που συνδέονται με τον συγκεκριμένο κλάδο, άφησε η φετινή χρονιά, η οποία ήταν μια από τις χειρότερες των τελευταίων ετών, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις χάθηκε σχεδόν το 50% της παραγωγής!
«Αυτή η χρονιά αφήνει σε όλους μια πικρή γεύση και θα έλεγα παράλληλα ότι ήταν πολύ επώδυνη. Εμπορικά δεν ήταν καλή στην αρχή της, αλλά και μετά οι έντονες βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου είχαν σαν αποτέλεσμα να αποτελειώσουν το μισό και παραπάνω της παραγωγής που έμεινε αδιάθετο», τόνισε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» για το θέμα ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας, Ζαφείρης Μυστακίδης.
«Πολλοί επαγγελματίες, όπως και οι αγρότες είναι σε αδιέξοδο..»
«Δυστυχώς, αφήνει ένα μεγάλο κενό στο εισόδημα του αγροτικού κόσμου, αφήνει ένα κενό και μια μεγάλη τρύπα σε όλα τα επαγγέλματα που συνδέονται με τα σταφύλια κι ένα μεγάλο πρόβλημα για το πως θα καλλιεργήσουν οι άνθρωποι αυτοί για τη νέα χρονιά, οι εργασίες για την οποία θα αρχίσουν σε ένα δίμηνο. Φυσικά όλοι οι αγρότες που έχουν δανειστεί θα δυσκολευτούν να μαζέψουν τα χρήματα για να τα δώσουν σε όσους τους έκαναν πίστωση και θα αναγκαστούν μέσα σε δυο μήνες να ξεκινήσουν νέα έξοδα, που θα πρέπει να τους ξαναπιστώσουν. Πολλοί επαγγελματίες, όπως και οι αγρότες είναι σε αδιέξοδο», συμπλήρωσε σχετικά για το θέμα ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ ΑΜ.
Αποσπασματικές και τυχοδιωκτικές οι προσπάθειες για αναδιάρθρωση ποικιλιών σταφυλιών
Ο κ. Μυστακίδης ρωτήθηκε και για το αν είναι απαραίτητη η αναδιάρθρωση των ποικιλιών των σταφυλιών και απάντησε: «Είναι μια διαδικασία που πρέπει να είναι σε εξέλιξη συνεχώς, καθώς, δυστυχώς, γίνονται αποσπασματικές και τυχοδιωκτικές θα έλεγα προσπάθειες. Μακάρι να έχουν αίσιο τέλος οι νέες ποικιλίες. Είναι ένα ζήτημα που όλοι οι φορείς πρέπει να δουν με σοβαρότητα, κυρίως οι εξαγωγείς, οι οποίοι χωρίς να ξέρουν πολλά πράγματα, προτείνουν κάποιες ποικιλίες. Πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση ποικιλιών, αλλά σε σωστές βάσεις. Όχι με ένα βήμα εμπρός και δυο πίσω. Αυτό δεν είναι αναδιάρθρωση, αλλά ένα πισωγύρισμα που δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά το μεγαλώνει».
Καλή παραγωγή και εμπορική τιμή για την επιτραπέζια ελιά τύπου Χαλκιδικής στην Δ.Ε. Ορφανού του δήμου Παγγαίου
Στη διάρκεια των δηλώσεών του ο κ. Μυστακίδης ρωτήθηκε και για την πορεία της ελαιοπαραγωγής και απάντησε αρχικά: «Στην επιτραπέζια ελιά, τύπου Χαλκιδικής στην Δ.Ε. Ορφανού του Δήμου Παγγαίου, υπήρχε καλή παραγωγή και η εμπορική τιμή που πήραν οι παραγωγοί ήταν πολύ καλή. Δεν άφησαν βέβαια πολλές ελιές για λάδι, λόγω της πολύ καλής τιμής. Το παραγώμενο λάδι είναι εξαιρετικής ποιότητας, δεν είχαν κάποια προβλήματα από δακοπροσβολές ή οτιδήποτε άλλο που θα ανέβαζε την οξύτητα ενδεχομένως. Από εκεί και πέρα έχουμε περάσει στο φθινόπωρο, συνεχίζεται η συγκομιδή σε όσες ελιές που τις άφησε ο κόσμος για λάδι και η διαδικασία είναι προς τα τελειώματα. Όσον αφορά τα δέντρα γίνονται κάποιοι ψεκασμοί για την καταπολέμηση μιας σοβαρής ασθένειας της ελιάς του κυκλοκωνείου. Έχουμε είναι αλήθεια μια μεγαλύτερη πίεση με αυτή την ασθένεια φέτος γιατί οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, καθώς έχουμε υγρασία και πολλές βροχές, οπότε οι παραγωγοί μας προσπαθούν να έχουν καλυμμένα με φυτοπροστατευτικά προϊόντα τα δέντρα, προκειμένου να μην έχουν προβλήματα την άνοιξη, να μην πέφτουν τα φύλλα, καθώς η συγκεκριμένη ασθένεια προκαλεί φυλλόπτωση».
Δεν αναφέρθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα στη Θάσο
«Για τις άλλες ποικιλίες, εκτός του τύπου Χαλκιδικής, σε άλλες περιοχές εκτός της Δ.Ε. Ορφανού, δεν υπήρχε ικανοποιητική παραγωγή είναι αλήθεια. Άρα και η καλή εμπορική τιμή δεν μπόρεσε να αντισταθμίσει τις απώλειες του αγροτικού εισοδήματος, παρά το γεγονός ότι ήταν καλή η χρονιά. Δεν είναι υπερβολικές οι παραγώμενες ποσότητες εκεί. Όσον αφορά τη Θάσο, απ’ όσο γνωρίζω δεν είχαμε φέτος έντονα προβλήματα με δάκο, σε αντίθεση με πέρυσι που ήταν μια χρονιά έντονης δακοπροσβολής που σήμαινε ότι είχαμε έντονη καρπόπτωση και το παραγώμενο λάδι ήταν υψηλής οξύτητας, δηλαδή κακής ποιότητας. Φέτος δεν είχαμε κάποιες ενοχλήσεις από το νησί της Θάσου κι αυτό είναι καλό», συμπλήρωσε σχετικά ο κ. Μυστακίδης.
«Το νερό χρειάζεται σε κανονικές ποσότητες. Τις υπερβολικές ποσότητες δεν προλαβαίνει να τις απορροφήσει το έδαφος, με αποτέλεσμα να χάνεται…»
Τέλος, ερωτηθείς για το πόσο χρήσιμο είναι το νερό που πέφτει και θα πέσει τις επόμενες ημέρες στην Π.Ε. Καβάλας, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ ΑΜ, απάντησε: «Το νερό χρειάζεται σε κανονικές ποσότητες. Τις υπερβολικές ποσότητες δεν προλαβαίνει να τις απορροφήσει το έδαφος, με αποτέλεσμα να χάνεται στα ρέματα και να καταλήγει μετά στη θάλασσα, άρα δεν αξιοποιείται. Το θέμα είναι ότι πραγματικά τα τελευταία χρόνια έχουμε μεγάλες ποσότητες βροχής σε πολύ λίγη ώρα. Μέχρι τώρα έχει πέσει καλή ποσότητα νερού στον υδροφόρο ορίζοντα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουμε μια χρονιά χωρίς προβλήματα».