Σοβαρά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτροφικές μονάδες της περιφερειακής ενότητας Καβάλας, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που επικρατούν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην περιοχή μας, με κύριο χαρακτηριστικό τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Το πρωί της Παρασκευής (27/1) πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το θέμα υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Θόδωρου Μαρκόπουλου, στην οποία μετείχαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Δημήτρης Εμμανουηλίδης και Κώστας Μορφίδης, ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρης Παπαδόπουλος, ο αντιδήμαρχος Καβάλας, Ηλίας Καλανταρίδης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικού Τομέα Α.Μ.Θ., κ. Εφραιμίδης, ο αντιπρόεδρος, Κώστας Παπαμερής, ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων της Π.Ε. Καβάλας, Νίκος Δημόπουλος, αλλά και οι διευθύντριες των τοπικών υποκαταστημάτων του ΕΛ.Γ.Α. και του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Τα ζώα δεν κατεβάζουν γάλα λόγω της παγωνιάς – Μεγάλο το πρόβλημα με τις ζωοτροφές και το κόστος παραγωγής
«Με την παρατεταμένη παγωνιά από τις αρχές Δεκεμβρίου, αλλά και την πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή μας, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο ζωικό κεφάλαιο. Έχουμε πολλές ζημιές, όμως το θέμα είναι πως δεν έχει γίνει ιδιαίτερη καταγραφή, καθώς οι κτηνοτρόφοι τις περισσότερες φορές επειδή βλέπουν ότι δεν αποζημιώνονται εύκολα τα ζώα τους αποφάσισαν να τα πετάξουν. Είναι δύσκολο, έστω και το χειμώνα, να μπορείς να διατηρήσεις τα (νεκρά) ζώα, ενώ και ο ΕΛ.Γ.Α. έχει αδυναμία στο να μπορέσει να κάνει τις εκτιμήσεις. Ταυτόχρονα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις ζωοτροφές και με το κόστος παραγωγής, καθώς και με τη μείωση της. Με τις παγωνιές αυτές τα ζώα δεν έχουν γάλα. Άλλες περιόδους όταν γεννούσαν τα ζώα μπορούσε ο παραγωγός να πάρει λίγο γάλα και να έχει εισόδημα. Αυτή τη στιγμή το γάλα δεν φτάνει ούτε για τα μικρά ζώα κι αυτό σημαίνει ότι υπάρχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στην κτηνοτροφία, όχι μόνο στην περιοχή μας, αλλά και σε όλη την περιφέρεια κι όλη τη βόρεια Ελλάδα», επισήμανε στις δηλώσεις που έκανε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων της Π.Ε. Καβάλας, Νίκος Δημόπουλος.
Ο χειμώνας είναι ακόμη μπροστά – Οι κτηνοτρόφοι ζητούν άμεση ενίσχυση για τις ζωοτροφές
«Εμείς αυτό που ζητάμε είναι να υπάρξει άμεση ενίσχυση στις ζωοτροφές, διότι έχουν ανέβει κατά 50% οι ανάγκες των ζώων, λόγω των θερμοκρασιών, αλλά ταυτόχρονα και η τιμή τους στο εμπόριο έχει ανέβει πολύ, διότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Θα θέλαμε να υπάρχει μια πρόνοια και από την περιφέρεια, ώστε να υπάρξει μια διαδικασία για να μη μείνουν οι κτηνοτρόφοι στον αέρα και να μη διαιωνιστεί το πρόβλημα τις επόμενες χρονιές. Αν μείνει ο κτηνοτρόφος πίσω αυτή τη χρονιά, αυτό θα περάσει και στις επόμενες. Πιστεύω αν υπάρξει συνεννόηση με τους βουλευτές, με την περιφέρεια και τους δήμους, θα μπορέσουμε να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε τον κόσμο να επιβιώσει αυτή τη χρονιά. Έχουμε χειμώνα μπροστά μας ακόμη, δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει όλο αυτό, αλλά ακούμε ότι ο καιρός θα συνεχίσει να είναι σκληρός», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δημόπουλος.
Μικρότερης κλίμακας, αλλά υπαρκτά, τα προβλήματα στη φυτική παραγωγή
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικού Τομέα της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κώστας Παπαμερής, αναφέρθηκε περισσότερο στις ζημιές που δημιούργησε η κακοκαιρία στο φυτικό κεφάλαιο, λέγοντας: «Εμείς σαν Επιτροπή Αγροτικού Τομέα με τον νέο πρόεδρο τον κ. Εφραιμίδη, θέσαμε τα θέματα, όχι μόνο του ζωικού κεφαλαίου, αλλά και της φυτικής παραγωγής. Ο ολικός παγετός έχει ήδη δημιουργήσει προβλήματα στην Π.Ε. Καβάλας, στις ελιές και σε νέες φυτεύσεις, σε ακτινίδια, αμπέλια κι ότι ήταν σε μικρές φυτείες γενικότερα. Με τον ΕΛ.Γ.Α. υπάρχει ένα πρόβλημα, θα δούμε πως θα εκτιμηθεί από το υπουργείο, ώστε να μπούμε σε κάποιο πρόγραμμα, είτε από κρατική επιχορήγηση, για να αποζημιωθεί ο αγροτικός κόσμος και να αντικαταστήσουμε το φυτικό κεφάλαιο. Από την πρώτη στιγμή σαν Επιτροπή Αγροτικού Τομέα, σταθήκαμε δίπλα στους κτηνοτρόφους και στους αγρότες και προσπαθούμε να μεταφέρουμε τα προβλήματα στο κέντρο για να μπορέσουμε να βρούμε λύσεις».