Με τη φράση «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε», περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στον πρωτογενή τομέα, ο Κώστας Παπαμερής, επισημαίνοντας όταν αν άμεσα δεν αλλάξουν τα κακώς κείμενα που ταλανίζουν εδώ και χρόνια τον χώρο, τότε η κατάσταση μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη για τους αγρότες.
Με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο κ. Παπαμερής αναφέρθηκε αρχικά στη λειτουργία του ΕΛ.Γ.Α., στον οποίο, όπως παρατήρησε, πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές, ώστε να αποτελεί σύμμαχο του αγροτικού κόσμου κι όχι αντίπαλο, κάτι που κατά καιρούς συμβαίνει με εσφαλμένες εκτιμήσεις, αλλά και αποζημιώσεις που δεν ανταποκρίνονται στο ποσοστό των ζημιών.
Έλλειψη εμπιστοσύνης των αγροτών προς τον ΕΛ.Γ.Α.
Χαρακτηριστικά, ο Κώστας Παπαμερής αναφέρθηκε στην αδικία που υπέστησαν το 2018 οι αμπελοκαλλιεργητές του Παγγαίου, καθώς μετά τις άκαιρες βροχοπτώσεις του Ιουνίου του έτους εκείνου κι ενώ είχαν γίνει οι αναγγελίες από τον Δήμο Παγγαίου, δυστυχώς, ο ΕΛ.Γ.Α. δεν ανταποκρίθηκε, δεν έδωσε καμιά εξήγηση στους παραγωγούς για τη στάση του, κάτι που άλλαξε, ευτυχώς, το 2019, με τους αγρότες να αναμένουν με καθυστέρηση είναι αλήθεια την καταβολή των αποζημιώσεων.
Παράλληλα, ο κ. Παπαμερής υπογραμμίζει ότι ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί με τον ΕΛ.Γ.Α. είναι αυτό της ασφαλιστικής τους κάλυψης, οι καθυστερημένες εκτιμήσεις των ζημιών, αλλά και η έλλειψη εμπιστοσύνης πλέον των αγροτών προς τον Οργανισμό κι ενώ στο βάθος είναι πιο ορατή η πορεία προς την ιδιωτική ασφάλιση.
Διφορούμενες οι απόψεις για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική
Στο πλαίσιο των δηλώσεών του στον «Ενήμερο» ο κ. Παπαμερής αναφέρθηκε και στο ζήτημα της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, επισημαίνονται αρχικά ότι οι απόψεις γι’ αυτήν είναι διφορούμενες.
Τόνισε δε ότι ο αγροτικός κόσμος θα περίμενε από τους ιθύνοντες να παρουσιάσουν προτάσεις, ώστε και οι αγρότες να έχουν στη συνέχεια τη δυνατότητα να καταθέσουν τις δικές τους.
Επίσης, έκανε αναφορά στο θέμα του ότι τα σταφύλια της περιοχής μας είναι μονής χρήσης, κάτι που δεν ισχύει για τους Κορίνθιους και τους Κρητικούς, με αποτέλεσμα όταν καταγράφεται κακοκαιρία και καταστρέφεται μέρος της παραγωγής, να μην μπορούν οι παραγωγοί να οδηγήσουν τα σταφύλια τους, ούτε για οινοποίηση, αλλά ούτε για απόσταξη.
Αδύνατο να επιβιώσει ένας παραγωγός σουλτανίνας, όταν με το τεράστιο κοστολόγιο, έρχονται να προστεθούν δυο καταστροφικές χρονιές σε επίπεδο ζημιών από φυσικά φαινόμενα
Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι είναι σχεδόν αδύνατο να επιβιώσει ένας παραγωγός σουλτανίνας, όταν με το τεράστιο κοστολόγιο που έχει η συγκεκριμένη ποικιλία, έρχονται να προστεθούν δυο καταστροφικές χρονιές σε επίπεδο ζημιών από φυσικά φαινόμενα. Αυτό έχει ως επακόλουθο οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες να μην μπορούν να πληρώσουν τα πολλά χρέη τους, αλλά και να μην μπορούν να καλλιεργήσουν τις εκτάσεις τους.
Μάλιστα, ο κ. Παπαμερής με έμφαση σημείωσε ότι γενικότερα πρέπει να υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας και να ξεκαθαρίσει επιτέλους, το ποιος είναι πραγματικός αγρότης με άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος και παραγωγής αγροτικών προϊόντων.
Σε εκκρεμότητα η αντιχαλαζική προστασία, το θέμα των εργατών γης, τα σχέδια βελτίωσης
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ. Παπαμερής, ζήτησε επιτέλους να δοθούν φορολογικά κίνητρα με τη μορφή ομάδων παραγωγής με συντελεστή φορολόγησης 10%, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι θα πρέπει και οι παραγωγοί να συντονιστούν με τους εμπόρους και τα συσκευαστήρια, των οποίων η εικόνα πρέπει επιτέλους να αλλάξει, αφού τα περισσότερα είναι παλιάς εποχής και πρέπει να εκσυγχρονιστούν.
Ένα ακόμη θέμα που έθεσε αφορά τους εργάτες γης, για το οποίο, όπως τόνισε, πρέπει να βρεθεί λύση, ενώ συμπλήρωσε ότι θα πρέπει επιτέλους να προχωρήσει και το θέμα της αντιχαλαζικής προστασίας της Π.Ε. Καβάλας, όπως και να επισπευσθούν τα σχέδια βελτίωσης, για τα οποία υπήρξε καθυστέρηση τεσσάρων ετών κι όπως όλα δείχνουν θα χαθεί κι άλλος καιρός. Για τις νέες ποικιλίες τέλος, ανέφερε ότι μπορούν τα πανεπιστήμιά μας μετά από έρευνα να δημιουργήσουν ελληνικές ποικιλίες, ώστε να μην παίρνουμε δικαιώματα από άλλα κράτη.