Σύσκεψη υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Θόδωρου Μαρκόπουλου, με θέμα την πορεία παραγωγής και εξαγωγής των σταφυλιών της τρέχουσας χρονιάς, με τη συμμετοχή των παραγωγικών φορέων, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης (9/11), στην αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης».
Στην εισήγηση του ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας τόνισε ότι η φετινή εξαγωγική περίοδος, η οποία ολοκληρώνεται σύντομα, κινήθηκε σε ένα πλαίσιο ικανοποιητικό, ενώ συνεχάρη όλους όσοι μετείχαν σε αυτήν την διαδικασία, δηλαδή παραγωγούς, εξαγωγείς και γεωπόνους.
Η πιο εντατική καλλιέργεια της Καβάλας και της περιφέρειας Α.Μ.Θ. το επιτραπέζιο σταφύλι
«Το επιτραπέζιο σταφύλι είναι η πιο εντατική καλλιέργεια της περιοχής μας και όλης της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Επενδύονται πολλά χρήματα για την εγκατάσταση και την καλλιέργεια και ταυτόχρονα επιτυγχάνονται τιμές που πολλές φορές μας κάνουν υπερήφανους, άλλες όμως φορές μας φέρνουν σε δύσκολη θέση. Παραγωγοί, εξαγωγείς και γεωπόνοι, έκαναν σημαντικά βήματα από τότε που είμασταν ο «κακός μαθητής», τώρα είμαστε πρωτοπόροι και σε πιστοποιήσεις. Είμαστε ικανοποιημένοι για την συνδρομή των σταφυλιών σε τοπική, περιφερειακή και εθνική οικονομία. Απαιτείται συνεργασία όλων των φορέων. Η περιφέρεια έχει δρομολογήσει μια μελέτη, όπως κάνουν άλλες χώρες, για ένα σχέδιο διαχείρισης των «αναχωμάτων», δηλαδή των εμποδίων που έχουμε στην εμπορία των προϊόντων. Θα χρηματοδοτήσουμε μια τέτοια προσπάθεια, προκειμένου να δούμε ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που λειτουργούν ανασχετικά στις ποσότητες και τις τιμές των προϊόντων της Π.Ε. Καβάλας με έμφαση στο σταφύλι, ώστε να δούμε πως θα αρθούν αυτά τα αναχώματα», επισήμανε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο Θόδωρος Μαρκόπουλος.
Κοντά στον αγρότη ο δήμος Παγγαίου
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης υπογράμμισε:
«Η διάθεση των προϊόντων μας είναι το πιο δύσκολο κομμάτι. Προσπαθούμε ως δήμος να ενισχύσουμε τους παραγωγούς μας. Συνδράμουμε με παρεμβάσεις στον τομέα της άρδευσης και με νέες μελέτες, αλλά και στην αγροτική οδοποιία. Είμαστε κοντά στον αγρότη όσο μπορούμε περισσότερο. Στόχος είναι να τους βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Ως δήμος οι πόρτες μας είναι ανοιχτές. Όμως δεν φτάνει η παραγωγή από μόνη της, γι’ αυτό λέω ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα βήματα στη διάθεση των προϊόντων αυτών».
Πυλώνας της τοπικής κι όχι μόνο οικονομίας η παραγωγή σταφυλιών
Ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Α.Μ.Θ. Χρήστος Γάκης, ανέφερε στην εισήγηση του ότι η παραγωγή σταφυλιών αποτελεί πυλώνα της τοπικής κι όχι μόνο οικονομίας, ενώ χαρακτήρισε τα σταφύλια ένα από τα κύρια εξαγώγιμα προϊόντα της Α.Μ.Θ. Παράλληλα, ανέφερε ότι πρέπει στηριχθούν όλες αυτές οι ποικιλίες και οι εξαγωγείς για να διατηρηθούμε στο υψηλό επίπεδο που είμαστε σήμερα.
«Τα σταφύλια πήγαν καλά γενικά και γι’ αυτό είναι υποχρέωση μας η στήριξη παραγωγών και εξαγωγέων», σημείωσε σχετικά ο Χρήστος Γάκης.
Περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων τους απαιτείται για το 60% των σταφυλοπαραγωγών
Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικού Τομέα της Π.Α.Μ.Θ., Κώστας Παπαμερής, έκανε λόγο από την πλευρά του για άριστα αγροτικά προϊόντα, αλλά και για μια καλή παραγωγική χρονιά, επισημαίνοντας ωστόσο ότι πρέπει να προσεχθεί το θέμα που έχει ανακύψει με τα έρριζα, τα οποία είτε δεν υπάρχουν, είτε διατίθενται σε πολύ υψηλές τιμές για τους παραγωγούς.
Τέλος, εκ μέρους των εξαγωγέων, ο Γιάννης Μίτζηλης ανέφερε ότι «είμαστε προνομιούχοι λόγω της περιοχής που βρισκόμαστε. Ωστόσο πρέπει να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η ποιότητα μας, καθώς το 40% παραγωγών είναι αυτό που προσπαθούν περισσότερο, ενώ το 60% χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση λόγω και ανταγωνισμού που υπάρχει, ο οποίος θα αυξάνει στο μέλλον».