Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img

Ζαφείρης Μυστακίδης: Αποζημίωση μόνο στο 20% των αμπελοκαλλιεργητών

Ημέρα:

Την ευχή να πρόκειται για λάθος, το οποίο το αμέσως επόμενο διάστημα θα διορθωθεί από την ελληνική πολιτεία, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ., Ζαφείρης Μυστακίδης, σχετικά με την ανακοίνωση καταβολής αποζημιώσεων με σκοπό την άμεση οικονομική στήριξη του κλάδου των αμπελοκαλλιεργητών της Π.Ε. Καβάλας, που εξαιτίας της παρατεταμένης υγειονομικής κρίσης, έχουν υποστεί πολύ σοβαρό οικονομικό πλήγμα.

Όπως υπογράμμισε με δήλωση που έκανε στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ., με την απόφαση αυτή, επί της ουσίας δίνονται αποζημιώσεις μόλις για το 20% των ποικιλιών σταφυλιού της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, αφήνοντας εκτός το συντριπτικό ποσοστό του 80% των υπολοίπων ποικιλιών, οι οποίες είναι σαν να μην επλήγησαν ποτέ από την πανδημική κρίση!

Τι προβλέπει η απόφαση για την αποζημίωση μόνο των ποικιλιών Victoria και Grimson

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Πέμπτη (28/1) ανακοινώθηκε ότι προγραμματίζεται η καταβολή αποζημίωσης συνολικού ύψους 468.747 ευρώ για το 2020, με σκοπό την άμεση οικονομική στήριξη του κλάδου των αμπελοκαλλιεργητών της Π.Ε. Καβάλας, οι οποίοι έχουν υποστεί πολύ σοβαρό οικονομικό πλήγμα, εξαιτίας της παρατεταμένης υγειονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα.

Ειδικότερα, προβλέπεται αποζημίωση 322.866 ευρώ (60 ευρώ / στρέμμα) για την ποικιλία Victoria (αφορά το 18% των συνολικά καλλιεργούμενων εκτάσεων αμπελιού της Π.Ε. Καβάλας) και 145.881 ευρώ (270 ευρώ / στρέμμα) για την ποικιλία Grimson (αφορά το 2% των συνολικά καλλιεργούμενων εκτάσεων αμπελιού του Π.Ε. Καβάλας) σε καλλιεργητές της Π.Ε. Καβάλας.

«Με την απόφαση αυτή είναι σαν να λέμε ότι το 80% των αμπελοκαλλιεργειών δεν έχει υποστεί ζημιά, εκτός, κρατώ μια επιφύλαξη και ελπίζω, τις επόμενες ημέρες να ακούσουμε και για τις υπόλοιπες ποικιλίες και να αλλάξει αυτή η απόφαση…»

«Με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΟΣΔΕ για το 2020, προβλέπεται αποζημίωση μόλις για το 20% των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Το παράδοξο είναι ότι το 18% που αφορά την ποικιλία Victoria θα αποζημιωθεί με μόλις 60 ευρώ το στρέμμα και το 2% που αφορά την καλλιέργεια Grimson θα αποζημιωθεί με 270 ευρώ το στρέμμα! Με την απόφαση αυτή είναι σαν να λέμε ότι το 80% των αμπελοκαλλιεργειών δεν έχει υποστεί ζημιά λόγω της πανδημικής κρίσης, εκτός, κρατώ μια επιφύλαξη και ελπίζω, τις επόμενες ημέρες να ακούσουμε και για τις υπόλοιπες ποικιλίες και να αλλάξει αυτή η απόφαση», τόνισε χαρακτηριστικά στη δήλωση που έκανε στον «Ενήμερο» για το θέμα ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ.

«Δεν ξέρω με ποιο σκεπτικό έγινε κι ούτε θα μπω στη λογική της κριτικής. Το θέμα είναι να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα…»

«Υπάρχει σαφώς μια κατάφωρη αδικία. Δεν ξέρω με ποιο σκεπτικό έγινε κι ούτε θα μπω στη λογική της κριτικής. Το θέμα είναι να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα. Το υπόλοιπο 80% των ποικιλιών της Π.Ε. Καβάλας θα πρέπει για λόγους δικαιοσύνης να ικανοποιηθεί. Προφανώς έχουν πληγεί από την πανδημική κρίση όλες οι ποικιλίες και μη ξεχνάμε ότι εκτός από το 2020 που αφορά αυτή η απόφαση, παρόμοια κατάσταση επικράτησε και το 2021. Είναι παράδοξη η «γενναιοδωρία» στα Grimson που δεν είναι μεγάλη έκταση στρεμμάτων. Αυτό είναι τραγικό. Η πολιτεία πρέπει, νομίζω θα το κάνει, να το διορθώσει. Εύχομαι να ήταν κάποιο λάθος που χρήζει διόρθωσης», συμπλήρωσε στη συνέχεια ο Ζαφείρης Μυστακίδης.

«Μιλάμε με αριθμούς κι ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του. Ελπίζω ότι έγινε εκ παραδρομής…»

Τέλος, σε ερώτηση για το αν υπάρχει περίπτωση επίσημης αντίδρασης εκ μέρους του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ., ο κ. Μυστακίδης απάντησε: «Ως φορέας αναδείξαμε το πρόβλημα από τον Νοέμβριο του 2020, τόσο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσο και στους τοπικούς βουλευτές. Από εκεί και πέρα δεν είναι δουλειά μας να κάνουμε μια στείρα κριτική. Απλά μιλάμε με αριθμούς κι ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του. Ελπίζω ότι έγινε εκ παραδρομής. Δεν θέλω να πιστεύω ότι έγινε για κάποιο άλλο λόγο και περιμένω να διορθωθεί τις επόμενες ημέρες».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Απαγόρευση θαλασσίων δραστηριοτήτων στη Νέα Ηρακλείτσα

Με απόφαση του Λιμενάρχη Καβάλας απαγορεύεται η κυκλοφορία πλοίων,...

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την ποιότητα του νερού στη Θάσο

Κώστας Μανίτσας: «Ο κ. Παπαδόπουλος δεν μας έδωσε στοιχεία...

Οργή των ιδιοκτητών ταξί με τους πειραματισμούς του δημάρχου

Χρήστος Ιωαννίδης: Ο άνθρωπος καταστρέφει την πόλη, δεν το...

Αρκεί η διαφωνία των γονέων για να αποφασίσει το δικαστήριο αποκλειστική επιμέλεια;

Σε περίπτωση που η από κοινού άσκηση της γονικής...

Πεσμένη η καταναλωτική κίνηση στην αγορά της Ελευθερούπολης

Παναγιώτης Παπαευαγγέλου: Δεν υπήρξε η κίνηση που είχαμε άλλες...

Τελειωμό δεν έχουν τα πειράματα στην Πλατεία Καπνεργάτη!!!

Η νέα πρόταση για τη θέση της πιάτσας ταξί...

Ο Ιατρικός κόσμος κρατάει μικρό καλάθι

Ξενοφών Κροκίδης: Δεν περιμένουμε κάτι σημαντικό για την υγεία...

Καβάλα: Βιντεοσκοπούσε ζευγάρι σε κατάστημα

Συνελήφθη την 5-9-2024 το μεσημέρι στην Καβάλα, από αστυνομικούς...