Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024

Από τις πλημμύρες στην ανομβρία και την πρώιμη άνοιξη

Ημέρα:

spot_img
spot_img

Προβλήματα στη νέα καλλιεργητική περίοδο στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, αναμένεται να δημιουργήσει η παρατεταμένη ανομβρία, αλλά και η έλλειψη χιονοπτώσεων που καταγράφεται στη φετινή χειμερινή περίοδο.

Τα παραπάνω επισήμανε με δηλώσεις που έκανε στον ”Ενήμερο”, ο πρόεδρος του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Ζαφείρης Μυστακίδης.

Μετά τις καταστροφικές βροχές του φθινοπώρου, δεν έπεσε σχεδόν σταγόνα στην περιοχή μας

”Είναι γεγονός ότι μετά από μία παρατεταμένη περίοδο ακραίων καιρικών φαινομένων που σημειώθηκαν το φθινόπωρο, έχουμε μία παρατεταμένη ανομβρία, καθώς και ελάχιστες χιονοπτώσεις στην επικράτεια και στην περιοχή μας, ενώ και οι θερμοκρασίες οι οποίες είναι σχεδόν ανοιξιάτικες στη μεγαλύτερη διάρκεια του χειμώνα, όλα αυτά μαζί επηρεάζουν τόσο τις καλλιέργειες όσο και το περιβάλλον”, ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Μυστακίδης.

Το χιόνι είναι αυτό που αυξάνει τις αποθήκες νερού

”Επειδή έχουμε έναν ζεστό χειμώνα τα φυτά μας, τα δέντρα, δεν μπορούν να μπουν σε ένα χειμερινό λήθαργο όπως έχει προβλεφθεί από τη φύση, προκειμένου οι οφθαλμοί να είναι έτοιμοι για την άνοιξη και όσον αφορά το χιόνι πραγματικά είναι αυτό που αυξάνει τις αποθήκες νερού στον εδαφικό ορίζοντα. Αυτό το πετυχαίνει γιατί λιώνει σιγά-σιγά και δεν προλαβαίνει να φύγει στα ρυάκια, στα ποτάμια και τελικά στη θάλασσα, αλλά απορροφάται σιγά-σιγά από τη γη με έναν ρυθμό πολύ αργό”, σημείωσε στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ ΑΜ.

Πιο ωφέλιμη μια χιονόπτωση απ’ ό,τι μια ραγδαία βροχή

Παράλληλα, ο κ. Μυστακίδης είπε ότι είναι πιο ωφέλιμες οι χιονοπτώσεις απ’ ό,τι μία ραγδαία βροχή. ”Βλέπουμε πολλά χιλιοστά βροχής κάποιες φορές και λέμε ότι θα είναι καλό για το περιβάλλον και για τον υδροφόρο ορίζοντα και τις καλλιέργειες. Ένα μικρό μέρος από αυτό όμως μπορεί να συγκρατηθεί από τη γη. Υπάρχει μία δυναμικότητα το υπόλοιπο όμως χάνεται μέσω των καναλιών, των ρεμάτων και των ποταμών. Άρα λοιπόν στην περίπτωση του χιονιού έχουμε ένα πιο αργό λιώσιμο του χιονιού και γεμίζουν καλύτερα οι αποθήκες του νερού”, δήλωσε ακόμη ο κ. Μυστακίδης.

”Προφανώς η κλιματική αλλαγή τα επόμενα χρόνια είναι κάτι που θα μας απασχολήσει, όχι μόνο στη Γεωργία αλλά και σε όλη την ανθρώπινη δραστηριότητα…”

”Τα τελευταία χρόνια τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής ολοένα και περισσότερο γίνονται πιο έντονα, πιο ακραία, πιο απρόβλεπτα. Το βλέπουμε σε όλη την υφήλιο, όχι μόνο στην Ελλάδα, όχι μόνο στην περιοχή μας και προφανώς τα επόμενα χρόνια είναι κάτι που θα μας απασχολήσει, όχι μόνο στη Γεωργία αλλά και σε όλη την ανθρώπινη δραστηριότητα, είτε είναι η καθημερινότητα, είτε είναι τα έργα που γίνονται ή θα γίνουν ακόμη και την εμπορική δραστηριότητα, θα έλεγα τις μεταφορές προσώπων και εμπορευμάτων. Αυτό είναι ένα θέμα και μία πρόκληση και για τώρα αλλά και για το μέλλον”, ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ ΑΜ.

”Οι καλλιέργειες χρειάζονται το χειμερινό ψύχος, το οποίο αυτή τη στιγμή μας λείπει και φυσικά οι βροχοπτώσεις δεν είναι καθόλου ικανοποιητικές. Είναι κάτι που θα το βρούμε μπροστά μας στη διάρκεια της φετινής χρονιάς”

Ερωτηθείς για το κατά πόσο θα επηρεαστεί η φετινή καλλιεργητική περίοδος στην περιοχή μας, ο Ζαφείρης Μυστακίδης απάντησε: ”Σίγουρα θα έχουμε ζητήματα την φετινή χρονιά, ξεκάθαρα. Οι καλλιέργειες χρειάζονται το χειμερινό ψύχος, το οποίο αυτή τη στιγμή μας λείπει και φυσικά οι βροχοπτώσεις δεν είναι καθόλου ικανοποιητικές. Είναι κάτι που θα το βρούμε μπροστά μας στη διάρκεια της φετινής χρονιάς. Το ζητούμενο είναι ούτε άμεσα δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Όλες οι ενέργειες του ανθρώπου αποσκοπούν σε μία πιο μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των φαινομένων. Κάποια πράγματα θα έχουν έπρεπε να έχουν γίνει από χθες από προχθές θα το έλεγα. Κάλλιο αργά παρά ποτέ βέβαια. Θα πρέπει να ενεργοποιηθούμε και φυσικά η πολιτεία να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τέτοια φαινόμενα γιατί είναι θέματα που θα υπάρξουν σε κάποιες περιοχές τα επόμενα χρόνια με τη μεταφορά πόσιμου νερού, αλλά και νερού για άρδευση. Τα ακραία φαινόμενα πρέπει να μειωθούν, για να μειωθεί αντίστοιχα η ένταση των φαινομένων των υπερβολικών βροχοπτώσεων, πλημμυρών, καταστροφών κτλ”.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Γιάννης Παναγιωτίδης: Έτοιμοι να κάνουμε πράξη το «Επιμελητήριο για Όλους»

«Οι συνάδελφοι με την ψήφο τους θα δείξουν την...

Δεν έχουμε τελειώσει ακόμη με την ευλογιά των αιγοπροβάτων

«Δεν έχουμε τελειώσει ακόμη με την ευλογιά των αιγοπροβάτων....

Με SMS ή email θα υπενθυμίζεται στους κατόχους πυροβόλων όπλων να ανανεώσουν την άδειά τους

Με σκοπό τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών της Ελληνικής...

Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο διοικητικό συμβούλιο του Επιμελητηρίου

Μάρκος Δέμπας: Θα είμαι δίπλα στη νέα διοίκηση που...

Καβάλα: Διέρρηξε αυτοκίνητα και έκλεψε χρήματα και κάρτες

Συνελήφθη την 21-11-2024 το πρωί στην Καβάλα, από αστυνομικούς...

Αλέξανδρος Ιωσηφίδης: Πρώτο καθήκον μιας κοινωνίας είναι η Δικαιοσύνη

Τις εργασίες του συνεδρίου των τριών Νομικών σχολών της...

Επετειακή εκδήλωση για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων

Μία πολύ όμορφη μουσική εκδήλωση, με αφορμή την Ημέρα...

Τιμήθηκε η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων στην Καβάλα

Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο...