«Είμαστε στο στάδιο του συντονισμού, περιμένουμε τις ενέργειες που προτίθενται να κάνουν οι φορείς και ευελπιστούμε πως το επόμενο δεκαήμερο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και θα έχουμε προχωρήσει και στο κομμάτι της ενημέρωσης και της καταγραφής, αλλά και στο πιο δυσάρεστο μέρος που είναι η επιβολή κυρώσεων που είναι η απώλεια των κοινοτικών επιδοτήσεων», δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ. Ζαφείρης Μυστακίδης κάνοντας έναν απολογισμό μετά τη σύσκεψη για την καύση των καλαμιών που έγινε το προηγούμενο διάστημα.
«Έχουν γίνει κάποια βήματα και συσκέψεις με τους αρμόδιους φορείς, τους δήμους και τις περιφέρειες, προκειμένου να συντονιστούν οι ενέργειες και να ελαχιστοποιηθεί η παράνομη καύση των υπολειμμάτων των καλλιεργειών. Υπάρχουν μεμονωμένα περιστατικά, περισσότερα στον δήμο Νέστου, όπου τις τελευταίες ημέρες εν δυνάμει θα μπορούσαμε να έχουμε ακόμα πιο δυσάρεστα περιστατικά εξαιτίας των δυνατών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και ένα δυσάρεστο γεγονός που σημειώθηκε την Παρασκευή στις Σέρρες όπου στην προσπάθεια κατάσβεσης φωτιάς από παράνομη καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, έχασε την ζωή του ένας πυροσβέστης», τόνισε σχετικά ο κ. Μυστακίδης.
Τα φαινόμενα της καύσης υπολειμμάτων καλλιεργειών έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στα Τενάγη των Φιλίππων
«Υπάρχει άσκοπη μετακίνηση και κατανάλωση ανθρώπινων δυνάμεων, αλλά και καυσίμων, από φωτιές που ουσιαστικά χρειάζονται πυροσβέστες και να μην βρίσκονται σε διαθεσιμότητα γιατί την ίδια ώρα καίγεται μια άσκοπη περιοχή γιατί κάποιος ασυνείδητος έκαιγε τα χόρτα . Ελπίζουμε αυτό το γεγονός να είναι το τελευταίο κι έρχεται να επιβεβαιώσει πόσο άσκοπη είναι αυτή η σπατάλη ανθρώπινων δυνάμεων, την στιγμή μάλιστα που υπάρχει υποστελέχωση σε αυτές τις υπηρεσίες», συμπλήρωσε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ.
«Ο συναγερμός δεν σταματάει ποτέ για μας και ήδη υπάρχει διάταξη πυροσβεστική που προβλέπει πως με την άδεια των κατά τόπους Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής δεν δίνονται τέτοιες άδειες για καύσεις και είναι ρητή η δέσμευση σε Καβάλα, Δράμα και Σέρρες η μη μόνο σε ειδικές περιπτώσεις που αποδεικνύεται τεκμηριωμένα πως δεν υπάρχει άλλη λύση. Τα φαινόμενα της καύσης υπολειμμάτων καλλιεργειών έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στα Τενάγη των Φιλίππων. Στον Νέστο, χρονιά με χρονιά, είμαστε στα ίδια. Εκεί έχουμε ένα άλλο φαινόμενο, να καίγονται τα κανάλια, αφού εκεί οι αμετανόητοι παραγωγοί, ισχυρίζονται πως δεν μπορούν να καθαρίσουν με άλλο τρόπο τα κανάλια από τις βατσινιές για να υπάρχει ροή. Αυτό είναι μια κακή δικαιολογία που δεν μπορεί να νομιμοποιήσει οποιαδήποτε άλλη ενέργεια», ανέφερε καταληκτικά ο Ζαφείρης Μυστακίδης.