Σοβαρά προβλήματα και στον πρωτογενή τομέα δημιουργεί ήδη ο κορωνοϊός, ενώ δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις για το τι θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες.
Στον ”Ενήμερο” μίλησε για το θέμα ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Ζαφείρης Μυστακίδης, ο οποίος εξέφρασε τους έντονους προβληματισμούς του σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας σε όλους τους κλάδους του πρωτογενούς τομέα.
Αλλάζουν πολλά δεδομένα όσον αφορά τη ζήτηση των αγροτικών προϊόντων διεθνώς
”Πραγματικά είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, καθώς αλλάζει πολλά δεδομένα όσον αφορά τη ζήτηση των αγροτικών προϊόντων διεθνώς. Επίσης των εμπορευμάτων και των πρώτων υλών και φυσικά οτιδήποτε έχει να κάνει με την παραγωγική διαδικασία, όπως ενέργεια, φυτοφάρμακα, λιπάσματα που είναι εισαγόμενα και μεγάλο μέρος τους παράγεται στην Κίνα. Η αγορά λειτουργεί με διαφορά φάσης και παρόλο που συνέρχεται η Κίνα από την πανδημία, θα κληθούμε να διαχειριστούμε μια δύσκολη κατάσταση τις επόμενες εβδομάδες ή ακόμη και μήνες”, τόνισε αρχικά στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ.
”Οι προβλέψεις δεν μπορούν να είναι ασφαλείς, ούτε και η έκταση των προβλημάτων που θα προκύψουν στον πρωτογενή τομέα…”
”Το άλλο κομμάτι έχει να κάνει με τη ζήτηση των προϊόντων διατροφής, είτε αυτά είναι νωπά, είτε πρόκειται για μεταποιημένα. Πολλές κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες ήδη βρίσκονται σε δεινή θέση, καθώς μειώνεται η ζήτηση κι αυξάνεται το αίσθημα ανασφάλειας, τρόμου και φόβου κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες για όλη την ανθρωπότητα. Μπορεί να μη φαίνεται ακόμη σε πρώιμες καλλιέργειες, όπως το σπαράγγι που πάει καλά και μακάρι να συνεχίσει έτσι, ίσως όμως φανεί αργότερα. Βαδίζουμε κυριολεκτικά σε αχαρτογράφητα νερά. Οι προβλέψεις δεν μπορούν να είναι ασφαλείς, ούτε και η έκταση των προβλημάτων που θα προκύψουν στον πρωτογενή τομέα. Μακάρι να μην υπάρξει κανένα, όμως η λογική και η πραγματικότητα, δεν δείχνουν αυτό”, υπογράμμισε στη συνέχεια των όσων δήλωσε στον ”Ε” ο κ. Μυστακίδης.
”Πολλοί εργάτες γης που απασχολούνται στην περιοχή μας είναι αλλοδαποί. Οι χειρονακτικές εργασίες είναι μπροστά μας κι εκεί εκτιμώ ότι θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα”
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, αναφέρθηκε σε ένα ακόμη σημαντικό θέμα, το οποίο σχετίζεται με τα εργατικά χέρια.
”Πολλοί εργάτες γης που απασχολούνται στην περιοχή μας είναι αλλοδαποί. Όμως λόγω της πανδημίας κλείνουν σύνορα, υπάρχουν δυσκολίες στις μετακινήσεις, κάποιοι έχουν εγκλωβιστεί στις χώρες τους. Οι χειρονακτικές εργασίες είναι μπροστά μας κι εκεί εκτιμώ ότι θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα. Η γεωργία επίσης χρειάζεται μηχανήματα, τα οποία με τη σειρά τους ανταλλακτικά. Με το ότι υπάρχει πρόβλημα στην ομαλή ροή της αγοράς, θα έχουμε σίγουρα καθυστερήσεις. Όλα αυτά είναι μια αλυσίδα προβλημάτων που θα βρούμε μπροστά μας το επόμενο διάστημα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ.
”Οι παραγωγοί αγωνιούν!”
Ερωτηθείς αναφορικά με το σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι παραγωγοί με τις επαφές που έχει μαζί τους, ο Ζαφείρης Μυστακίδης απάντησε: ”Οι παραγωγοί αγωνιούν! Βλέπουμε ότι ήδη ζητούν από την Ιταλία και τα προϊόντα της χώρας, έξτρα διασφαλίσεις και πιστοποιήσεις για θέματα ασφάλειας. Αυτό, προσωρινά τονίζω, μπορεί να μας ωφελήσει γιατί η χώρα μας έδειξε αντανακλαστικά και μεγαλύτερη σοβαρότητα κι οφείλουμε να το καταγράψουμε αυτό, κάτι που δεν έδειξε η γειτονική χώρα. Η χώρα μας όμως δεν είναι αυτάρκης σε κάποια αγροτικά προϊόντα κι αυτό πρέπει να το δούμε”.
”Θα πρέπει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να διεκδικήσει τα μέγιστα όσον αφορά τους κλάδους που πλήττονται ήδη και θα πληγούν το επόμενο διάστημα”
”Πολύ σωστά ο κ. Βορίδης έκανε αναφορά στα καταστήματα γεωργικών εφοδίων τονίζοντας ότι πρέπει να παραμείνουν ανοικτά, προκειμένου να συνεχίσουν οι καλλιεργητικές φροντίδες, για να μπορέσει να διασφαλιστεί όσο μπορεί περισσότερο η διατροφική επάρκεια της χώρας, κάτι πολύ σημαντικό μετά την υγεία. Παράλληλα, θα πρέπει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να διεκδικήσει τα μέγιστα όσον αφορά τους κλάδους που πλήττονται ήδη και θα πληγούν το επόμενο διάστημα. Θα πρέπει να γίνει μια σωστή προεργασία. Κάποιες ομάδες επαγγελματικές ίσως φαίνεται αυτή τη στιγμή να μην τους ακουμπά, αλλά πρέπει να γίνουν σωστές προβλέψεις ότι θα προκύψουν προβλήματα και να στηριχθούν οι ομάδες αυτές. Είναι θέμα πολιτείας πλέον το πως θα στηριχθούν”, σημείωσε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ.