Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο δυναμικών αγροτικών κινητοποιήσεων μέσα στον Ιανουάριο, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικού Τομέα της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κώστας Παπαμερής.
Όπως τόνισε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» το αμέσως επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση, στην οποία θα μετέχουν οι Αγροτικοί και Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ώστε οργανωμένα να θέσουν για ακόμη μια φορά τα αιτήματά τους προς την κυβέρνηση.
Φορολογικό και ασφαλιστικό τα φλέγοντα ζητήματα για αγρότες και κτηνοτρόφους
«Τα αιτήματά μας δεν έχουν αλλάξει από πέρυσι. Είναι το φορολογικό και το ασφαλιστικό που είναι φλέγοντα για αγρότες και κτηνοτρόφους, οι οποίοι δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν επιχειρηματίες. Δεν αποκλείεται η απόφαση για κινητοποιήσεις μέσα στον Ιανουάριο», τόνισε σχετικά στις δηλώσεις του στον «Ενήμερο» ο Κώστας Παπαμερής.
Παράλληλα, σημείωσε ότι για τις προτάσεις και τα αιτήματά τους θα ενημερώσουν για ακόμη μια φορά τους τοπικούς βουλευτές, αλλά και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
«Οργανωμένα θα στείλουμε εγγράφως τις προτάσεις μας και πιστεύουμε να μας απαντήσουν. Βέβαια και πέρυσι τους είχαμε ενημερώσει κι είχαμε πει ότι δεν θα λύσουμε τα μπλόκα αν δεν πάρουν πίσω τα μέτρα. Δυστυχώς όμως τα μπλόκα λύθηκαν για άλλες πολιτικές, με τις οποίες δεν είμασταν σύμφωνοι», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικού Τομέα της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Τεράστιες και χωρίς αιτιολογία οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές
Αναφερόμενος τέλος στο ζήτημα των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών, ο κ. Παπαμερής υπογράμμισε: «Τώρα όλοι οι αγρότες είδαν την πρώτη δόση των ασφαλιστικών εισφορών για το 2016, που πραγματικά πλέον είναι φορολογική εισφορά. Οι αυξήσεις είναι τεράστιες και χωρίς αιτιολογία. Ό,τι θέλουν βάζουν και μάλιστα χωρίς να ρωτάνε κανέναν. Για παράδειγμα για έναν αγρότη με καθαρό εισόδημα 20.000 ευρώ και δουλεύοντας όλη η οικογένεια του, αν αφαιρέσουμε το 22% του φόρου, το 27,5% της ασφαλιστικής εισφοράς και την εισφορά αλληλεγγύης του μένουν 10.000 ευρώ. Αν το διαιρέσουμε δια του 12 είναι περίπου 850 ευρώ. Θα πρέπει η οικογένεια να ζήσει με αυτά και να ξεκινήσει την νέα καλλιεργητική περίοδο. Αν νομίζουν ότι μπορεί ένας αγρότης να επιβιώσει έτσι ας μας το πουν κι εμάς».