Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Ενωμένοι διεκδικούν δίκαιες αποζημιώσεις για τους αγρότες

Ημέρα:

spot_img

Ευρεία σύσκεψη φορέων παρουσία πολλών αγροτών του δήμου Παγγαίου, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας (27/6) στο Αμφιθέατρο «Φρίξος Παπαχρηστίδης» στην Ελευθερούπολη, με πρωτοβουλία του δημάρχου Παγγαίου, Φίλιππου Αναστασιάδη, μετά και την πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε τις καλλιέργειες στις περιοχές των Δημοτικών Ενοτήτων Ορφανού και Πιερέων.

«Οι επαναλαμβανόμενες καταστροφές του πρωτογενούς τομέα έχουν δημιουργήσει ένα πλαίσιο, στο οποίο κυριαρχεί η απογοήτευση των αγροτών και λίγο πριν οδηγηθούν στην εγκατάλειψη της γης, με τα προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί να είναι πολλά και την κατάσταση να είναι οριακή, θα αποφασισθούν οι δράσεις που θα αναληφθούν, οι οποίες θα πρέπει να είναι συντονισμένες και όχι μεμονωμένες και αποσπασματικές», ανέφερε στο κάλεσμα του για τη σύσκεψη ο δήμαρχος Παγγαίου.

Φ. Αναστασιάδης: «Αυτό που θα «απαιτήσουμε» στο πλαίσιο της νομιμότητας, είναι να παραμείνει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος μας, αλλά και να γίνει από τον ΕΛΓΑ μια καθολική και οριζόντια εκτίμηση της ζημιάς…»

 Στην αίθουσα «Φρίξος Παπαχρηστίδης», η οποία ήταν ασφυκτικά γεμάτη, ο κ. Αναστασιάδης πρότεινε η περιοχή να παραμείνει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά και οι αποζημιώσεις των πληγέντων αγροτών να είναι καθολικές.

«Έχουμε όλοι τις ενστάσεις μας για τις εκτιμήσεις που γίνονται ανά άτομο, με μια διαφορετική προσέγγιση είτε από τους παραγωγούς, είτε από τον ΕΛΓΑ και για αυτόν τον λόγο οι περισσότεροι δηλώνουν δυσαρεστημένοι. Η μεν υπηρεσία λέει ότι εφαρμόζει τον κανονισμό που είναι αναχρονιστικός και από την άλλη οι αγρότες δεν είναι ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα των εκτιμήσεων. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή στη φάση που είμαστε με τις εκτεταμένες και καθολικές ζημιές που έχουμε. Δεν πρέπει να πάμε με τον ίδιο προσανατολισμό, αλλά να ζητήσουμε κάτι διαφορετικό. Αυτό που θα «απαιτήσουμε» στο πλαίσιο της νομιμότητας, είναι να παραμείνει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος μας, αλλά και να γίνει από τον ΕΛΓΑ μια καθολική και οριζόντια εκτίμηση της ζημιάς», υπογράμμισε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Παγγαίου.

Α. Πολίτης: «Να ασκήσουμε πίεση, αν γίνεται και θεσμικά επιτρέπεται, και στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, ο οποίος μου είπε ότι μέχρι την Παρασκευή θα βρεθεί στην Καβάλα» / Χ. Γάκης: «Αυτό που προέχει σήμερα να δούμε είναι το πως θα γίνει η αποζημίωση των αγροτών και ποια είναι η διαδικασία που οι ίδιοι οι παραγωγοί επιθυμούν…»

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Αλέξης Πολίτης στην τοποθέτησή του σημείωσε: «Στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Π.Ε. Καβάλας, ο κ. Στύλιος είχε αφήσει μια τεράστια αχτίδα ελπίδας ότι θα ενταχθούμε κι εμείς στα αντιχαλαζικά προγράμματα με τα περίφημα γαλλικά μπαλόνια, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε. Δεν ξέρω αν πρέπει να πιέσουμε κι άλλο. Όσον αφορά τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ τον κ. Λυκουρέντζο, ο οποίος και σε εμένα είπε ότι θα έρθει μέχρι την Παρασκευή στην Καβάλα, πρέπει να τον πιέσουμε, αν γίνεται κι αν θεσμικά επιτρέπεται».

Ο αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Χρήστος Γάκης, επισήμανε σχετικά: «Αυτό που προέχει σήμερα να δούμε είναι το πως θα γίνει η αποζημίωση των αγροτών και ποια είναι η διαδικασία που οι ίδιοι οι παραγωγοί επιθυμούν. Νομίζω ότι η καθολική αποζημίωση που δίνει δυνατότητα πιο γρήγορης καταβολής είναι και αυτό που οι περισσότεροι επιθυμούν. Από εκεί και πέρα σε δεύτερο χρόνο θα πρέπει να δούμε πως θα προλάβουμε τέτοιες καταστροφές, μέσα από προγράμματα αντιχαλαζικής προστασίας, είτε με εναέρια μέσα, είτε με το πιλοτικό πρόγραμμα με τα μπαλόνια».

Προϊσταμένη ΕΛΓΑ Π.Ε. Καβάλας: «Δώστε μας ένα δεκαήμερο να μπορέσουμε να δούμε πόσο πιο σύντομα, αποτελεσματικά και δίκαια θα μπορέσουμε να βρούμε κάποιο τρόπο να κάνουμε κι εμείς τις εκτιμήσεις» / Ζ. Μυστακίδης: «Πρόταση να βοηθήσει στις εκτιμήσεις το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ. με γεωπόνους»

 Από την πλευρά της η προϊσταμένη του ΕΛΓΑ στην Π.Ε. Καβάλας, Ρ. Κατσικέρη στην τοποθέτησή της ανέφερε: «Έχουμε 15 μέρες μέχρι να γίνουν οι δηλώσεις. Θα σας παρακαλούσα να μας δώσετε ένα δεκαήμερο, να μπορέσουμε να δούμε πόσο πιο σύντομα, αποτελεσματικά και δίκαια θα μπορέσουμε να βρούμε κάποιο τρόπο να κάνουμε κι εμείς τις εκτιμήσεις. Είδα και ζημιές καθολικές σε όσα μπόρεσα να δω μέσα σε τρεις ώρες από τις 7 το πρωί μέχρι τη σύσκεψη. Χάσατε τις περιουσίες σας, είμαστε δίπλα σας».

Τέλος, ο πρόεδρος του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., Ζαφείρης Μυστακίδης, τόνισε ότι λόγω της υποστελέχωσης του τοπικού ΕΛΓΑ, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ., είναι διατεθειμένο να προσφέρει έμπειρους τοπικούς γεωπόνους, για να βοηθήσουν στις εκτιμήσεις των ζημιών, ώστε ο ΕΛΓΑ κατόπιν να δουλέψει πάνω στην προεργασία που θα έχει γίνει μαζί με τον δήμο Παγγαίου.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Χωρίς φιλάθλους ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας

Χωρίς την παρουσία φιλάθλων θα διεξαχθεί ο τελικός του...

Αυγενάκης: Οι αγρότες ψηφίζοντας τη ΝΔ προστατεύουν τα συμφέροντά τους στην ΕΕ

Να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους ενισχύοντας την παρουσία της...

Ο Στέφανος Κασσελάκης στην Καβάλα

Ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Π.Σ., Στέφανος Κασσελάκης, θα επισκεφθεί...

Αναπτυξιακή Καβάλας: Σεμινάριο Ερμηνείας Πόρων και Δημιουργικού Τουρισμού

Η Αναπτυξιακή Καβάλας ολοκλήρωσε επιτυχώς το Σεμινάριο Ερμηνείας Πόρων...

«Grease»: Παράσταση – Musical από τη Θεατρική Ομάδα Εφήβων “ΠΑΡΕ(ν)ΘΕΣΗ” του Π. Σ. Ελευθερούπολης

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ Εγώ βλέπω έναν ευγενή σκοπό...

Η επιχείρηση Prosperity Guardian

Γράφει ο Χρήστος Ευαγγέλου Οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και...

«Χοροδράσεις» σε διάφορα σημεία της Καβάλας

Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν οι "Χοροδράσεις" που διοργάνωσε το Σάββατο...