Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img

Ενθαρρυντικά τα μηνύματα για τις εξαγωγές σταφυλιών

Ημέρα:

Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα μηνύματα σχετικά με τη φετινή εξαγωγική περίοδο για τα σταφύλια της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Ανατολικής Μακεδονίας, Ζαφείρης Μυστακίδης.

«Φαίνεται ότι υπάρχει ένα μεγαλύτερο εμπορικό ενδιαφέρον και ζήτηση για τα σταφύλια σε σχέση με πέρυσι», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μυστακίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι η φετινή παραγωγή σταφυλιών είναι ποιοτικότερη από αυτήν του 2020, σαφώς όμως μικρότερη σε ποσότητα.

«Μέχρι στιγμής κυλά των σταφυλιών. Μπορούμε να πούμε λοιπόν ότι ξεκινήσαμε καλά σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές κι αυτό είναι ενθαρρυντικό. Ελπίζουμε να συνεχίσουμε έτσι…»

«Η ζήτηση που υπάρχει είναι εμφανής στις πρώιμες ποικιλίες, όπως αυτή της Victoria, για την οποία βρισκόμαστε στο τελείωμα της συγκομιδής της. Οι εμπορικές τιμές ήταν ικανοποιητικές και κυμάνθηκαν περίπου στα 40 με 50 λεπτά ανά κιλό και μάλιστα υπήρχε ένα ζωηρό ενδιαφέρον παρά το ότι είμαστε 7 με 10 ημέρες πιο όψιμοι στην ωρίμανση. Μέχρι και τώρα οι τιμές παραμένουν καλές και δεν έπεσαν όπως τις προηγούμενες χρονιές που κυριολεκτικά κατρακυλούσαν παρά το αρχικό καλό ξεκίνημα. Απορροφούνται ικανοποιητικά λοιπόν οι ποσότητες και σε σχετικά καλές τιμές. Ωστόσο πρέπει να τονίσουμε ότι η ζημιά από τις καιρικές συνθήκες ποτέ δεν αναπληρώνεται, είναι πάντα ζημιά, όμως παρ’ όλα αυτά μέχρι στιγμής κυλά ομαλά η συγκομιδή των σταφυλιών. Μπορούμε να πούμε λοιπόν ότι ξεκινήσαμε καλά σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές κι αυτό είναι ενθαρρυντικό. Ελπίζουμε να συνεχίσουμε έτσι και το επόμενο διάστημα», επισήμανε σχετικά για το θέμα ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ.

«Φαίνεται να υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον και για την Σουλτανίνα, η οποία θα αρχίσει να κινείται εμπορικά από τις αρχές Σεπτεμβρίου»

 «Μετά την ποικιλία Victoria, ακολουθούν η Σουλτανίνα και η Italia, καθώς και άλλες νέες ποικιλίες. Είμαστε σε όλες τις ποικιλίες πιο πρώιμοι σε σχέση με πέρυσι περίπου κατά μια εβδομάδα. Φαίνεται να υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον και για την Σουλτανίνα, η οποία θα αρχίσει να κινείται εμπορικά από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Οι πληροφορίες μας από την Κρήτη και την Κορινθία, που είναι δυο ανταγωνιστικές περιοχές, μας λένε ότι λόγω κλιματολογικών συνθηκών και του παρατεταμένου καύσωνα έχουν μεγάλη ποιοτική υποβάθμιση και ποσοτική μείωση της παραγωγής. Αυτό γενικότερα θα επιφέρει έλλειψη σταφυλιών στην αγορά κι άρα θα είναι μεγαλύτερο το ενδιαφέρον για τα δικά μας σταφύλια, ωστόσο δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμη για τιμές, παρά να φιλτράρουμε τα μηνύματα που λαμβάνουμε από την Επικράτεια και να πούμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον», συμπλήρωσε ακόμη στα όσα δήλωσε στον «Ε» ο Ζαφείρης Μυστακίδης.

«Αν η καλύτερη τιμή θα αντισταθμίσει την αρχική μείωση της παραγωγής δεν το ξέρουμε, θα το δούμε στο μέλλον…»

Ερωτηθείς για την ποιότητα και την ποσότητα των σταφυλιών που κατά κόρον καλλιεργούνται στον δήμο Παγγαίου, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ. απάντησε: «Νομίζω ότι έχουμε μια πολύ καλή ποιότητα. Οι ποσότητες όμως είναι μικρές, όσον αφορά ειδικά τις Σουλτανίνες κι αυτό οφείλεται σε έναν ζεστό χειμώνα, καθώς τα φυτά δεν μπόρεσαν να μπουν σε λήθαργο για να φτιάξουν τσαμπιά αντί για βλαστούς. Αν η καλύτερη τιμή θα αντισταθμίσει την αρχική μείωση της παραγωγής δεν το ξέρουμε, θα το δούμε στο μέλλον. Ποιοτικά όμως είμαστε στα ίδια και καλύτερα από πέρυσι».

«Δεν επηρεαστήκαμε ιδιαίτερα από τον καύσωνα σε σχέση με άλλες περιοχές, όμως είχαμε ζημιές από το χαλάζι. Είναι ο μόνιμος βραχνάς μας στην Π.Ε. Καβάλας…»

 Αναφορικά με τις ζημιές που υφίστανται γενικότερα οι παραγωγοί της Π.Ε. Καβάλας και δη όσοι καλλιεργούν σταφύλια, ο κ. Μυστακίδης υπογράμμισε: «Δεν επηρεαστήκαμε ιδιαίτερα από τον καύσωνα σε σχέση με άλλες περιοχές, όμως είχαμε ζημιές από το χαλάζι. Είναι ο μόνιμος βραχνάς μας στην Π.Ε. Καβάλας. Μάλλον είμαστε παιδιά ενός κατώτερου Θεού! Τι να κάνουμε; Δυστυχώς το φωνάζουμε, το λέμε, δεν υπάρχει τίποτα. Δεν πήραμε ενίσχυση για την πανδημία, παρά το ότι το ζητήσαμε από τον περασμένο Νοέμβριο κι ενώ άλλες περιοχές έχουν λάβει ή θα πάρουν το επόμενο διάστημα. Για ακόμη μια φορά μένουμε εκτός κι ενώ τα προβλήματα διογκώνονται. Δεν το ξεχνά ο κόσμος. Κάποιοι νομίζουν ότι δεν θυμόμαστε, αλλά ευτυχώς δεν είμαστε λωτοφάγοι».

«Η κλιματική αλλαγή σίγουρα μας έχει δείξει τα δόντια της. Είναι απρόβλεπτες πλέον οι εξελίξεις όσον αφορά τον καιρό…»

Τέλος, ερωτηθείς αναφορικά με την κλιματική αλλαγή, αλλά και το αν οι καιρικές συνθήκες του επόμενου χρονικού διαστήματος θα επηρεάσουν την εξαγωγική διαδικασία για τα σταφύλια της Π.Ε. Καβάλας, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ. απάντησε: «Η κλιματική αλλαγή σίγουρα μας έχει δείξει τα δόντια της! Είναι απρόβλεπτες πλέον οι εξελίξεις όσον αφορά τον καιρό. Μπορούμε να μιλάμε μόνο βραχυπρόθεσμα και φαίνεται ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε έναν άστατο καιρό, όχι με μεγάλες ποσότητες βροχής, αλλά με νέφη που πολλές φορές εξελίσσονται εντελώς απρόβλεπτα. Για το αν θα έχουμε αργότερα τις λεγόμενες άκαιρες βροχοπτώσεις αυτό δεν το ξέρουμε, καθώς είναι πιο επισφαλείς αυτές οι προβλέψεις και καλύτερα να μην μπούμε σε αυτήν την κουβέντα. Ο καιρός πάντως αυτή τη στιγμή είναι ιδανικός, αυτές είναι οι συνθήκες που θέλουμε για τα σταφύλια».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι τουρίστες αυξάνονται, αλλά τα έσοδα μειώνονται

Μάρκος Δέμπας: Τα μέχρι σήμερα στοιχεία αποτελούν ένα μήνυμα...

Συζήτηση για το κλείσιμο του Κ.Ε.Π. στο Διοικητήριο

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας που πραγματοποιήθηκε την...

Περί υδατοδεξαμενών και αξιοποίησης τους…

Στη σημαντικότητα ύπαρξης ακόμη περισσότερων υδατοδεξαμενών, οι οποίες πέρα...

Επίδειξη λειτουργίας των απορριμματοφόρων περισυλλογής οργανικών αποβλήτων

Στην επίδειξη του τρόπου περισυλλογής οργανικών αποβλήτων και του...

Ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Παρατείνεται έως τις 2 Αυγούστου η προθεσμία για την...

Μεγάλη πίεση δέχεται το Νοσοκομείο Καβάλας

Γιώργος Τεπελόπουλος: Όσο αυξάνει ο αριθμός των ξένων επισκεπτών...

Αποζημίωση για τις διακοπές ρεύματος θα ζητήσει ο δήμος Παγγαίου

Φίλιππος Αναστασιάδης: Τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο...