spot_img

ΓΕΩΤΕΕ -ΑΜ: Προτάσεις για την άρση των αδικιών στο πρόγραμμα βιολογικής Κτηνοτροφίας

Ημέρα:

Την άρση των αδικιών σε βάρος των κτηνοτρόφων των Περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας όσον αφορά το πρόγραμμα βιολογικής Κτηνοτροφίας, ζητά με επιστολή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς το ΓΕΩΤΕΕ -ΑΜ.

Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,
Πληροφορηθήκαμε από μέλη του παραρτήματος μας ότι με την κατάταξης μοριοδότησης για την ένταξη στο πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας που ανακοινώθηκε πρόσφατα, παρά πολλοί κτηνοτρόφοι των Περιφερειών Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας, που αιτήθηκαν την ένταξη τους στο πρόγραμμα διατήρησης, βρίσκονται κάτω από το όριο ένταξης, λόγω χαμηλής μοριοδότησης. Παράλληλα κι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των κτηνοτρόφων που αιτήθηκαν για πρώτη φορά την ένταξη τους στο πρόγραμμα, τελικά μένουν εκτός για τους ίδιους λόγους.

Οι λόγοι που συνέβη αυτό είναι κυρίως οι παρακάτω:

Η κατάταξη μοριοδότησης, όπως και η κατανομή των κονδυλίων έγινε σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ κατά την προηγούμενη πρόσκληση, έγινε κατά περιφέρεια. Με τη μοριοδότηση και κατανομή των κονδυλίων σε ολόκληρη τη χώρα, πολλοί κτηνοτρόφοι της περιφέρειας Α.Μ.Θ. και Κ.Μ., έμειναν εκτός κι όσοι εντάχθηκαν, τα ποσά που τους αντιστοιχούν είναι το ίδιο χαμηλά με πριν, σε σχέση με κτηνοτρόφους άλλων περιφερειών.
Οι κτηνοτρόφοι των περιφερειών της Α.Μ.Θ. αλλά και της Κ.Μ., λόγω της υψηλής πυκνότητας βόσκησης που έχει οριστεί από το 2015, έχουν τη μικρότερη κατανομή στρεμμάτων ανά Ζωική Μονάδα, 3.25 και 4.13 ΖΜ/Ha αντίστοιχα. Συνεπώς ο υπολογισμός της πυκνότητας βόσκησης γίνεται με μια απλή διαίρεση, των επιλέξιμων κατά τον ΟΠΕΚΕΠΕ εκτάσεων βοσκοτόπων, με το ζωικό κεφάλαιο (Ζωικές Μονάδες) που έχει η κάθε περιφέρεια (Χωρική Ενότητα). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια μεγάλου μέρους των άμεσων ενισχύσεων των κτηνοτρόφων μας προς τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας, αφού αυτές συνδέονται με τις εκτάσεις των βοσκοτόπων. Έτσι ενισχύσεις όπως, η Βασική, το Πρασίνισμα, η Εξισωτική, το εθνικό απόθεμα Νέων Κτηνοτρόφων και η ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ, είναι υποπολλαπλάσιες στους κτηνοτρόφους των περιφερειών μας, σε σχέση με κτηνοτρόφους άλλων περιφερειών με το ίδιο ζωικό κεφάλαιο.
Για αυτούς τους λόγους και προκειμένου να εξομαλυνθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι υπάρχουσες αδικίες που τελευταία με την πρόσφατη προκήρυξη της βιολογικής έχουν αμβλυνθεί ακόμα περισσότερο, πιστεύουμε ότι θα πρέπει:

Η κατανομή των κονδυλίων στο πρόγραμμα Βιολογικής Κτηνοτροφίας να γίνεται κατά περιφέρεια όπως στην προηγούμενη πρόσκληση. Αυτή η κατανομή αν και έδωσε τη δυνατότητα σε πολλούς κτηνοτρόφους των περιφερειών μας, να ενταχθούν στα βιολογικά με χαμηλή μοριοδότηση, τους επιδότησε όμως με πολύ μικρότερα ποσά, σε σχέση με κτηνοτρόφους άλλων περιφερειών με το ίδιο ζωικό κεφάλαιο, για τους λόγους που εξηγήσαμε παραπάνω.

Ακόμα ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας, ώστε να επανενταχθούν όλοι οι κτηνοτρόφοι που αιτήθηκαν τη διατήρηση των εκτροφών τους στα βιολογικά, με αύξηση του κονδυλίου για το παραπάνω πρόγραμμα, έτσι ώστε να παραμείνουν στο πρόγραμμα.

Ζητάμε επίσης την αύξηση του κονδυλίου για τους νεοεισερχόμενους κτηνοτρόφους στο μέτρο, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν, όσο το δυνατόν περισσότεροι, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει ενδιαφέρον.

Ακόμα σας επισημαίνουμε, την ανάγκη άρσης της αδικίας που υφίστανται οι κτηνοτρόφοι στις περιφέρειες της Α.Μ.Θ. και της Κ.Μ. και κάποιων νησιών όπως η Θάσος, με τα χαμηλά ποσά ένταξης στο πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας. Η παραπάνω αδικία που υφίσταται από το 2015, δημιουργεί στρέβλωση του ανταγωνισμού και οικονομική ανισότητα μεταξύ των κτηνοτρόφων των διαφόρων περιφερειών.

Τέλος θέλουμε να σας επισημάνουμε την λογική ανάγκη που θα πρέπει να γίνει κανόνας, σε περιπτώσεις όπου όταν εντάσσεται ο κτηνοτρόφος στη βιολογική κτηνοτροφία και ταυτόχρονα έχει αιτηθεί την ένταξη εκτάσεων στη βιολογική γεωργία για παραγωγή ζωοτροφών, αυτή του η αίτηση να γίνεται αυτοδίκαια δεκτή. Ιδίως μάλιστα στην παρούσα οικονομική συγκυρία όπου το κόστος των ζωοτροφών εκτινάχθηκε και η ιδιοπαραγωγή ζωοτροφών και ιδιαιτέρως των βιολογικών ζωοτροφών είναι μονόδρομος για την επιβίωση της βιολογικής κτηνοτροφίας.

Κ. Υπουργοί,

Οι Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας είναι δύο παραμεθόριες περιφέρειες που συνορεύουν με χώρες που έχουν πολύ χαμηλότερο κόστος παραγωγής στην κτηνοτροφία τους, ενώ παράλληλα οι κτηνοτρόφοι μας πλήττονται και από άλλα δεινά, όπως οι παράνομες ελληνοποιήσεις, οι αθρόες εισαγωγές κ.λ.π.. Για να μπορέσουν λοιπόν ορισμένοι από τους κτηνοτρόφους μας να είναι ανταγωνιστικοί, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον που ζουν και τον καταναλωτή, επέλεξαν τη βιολογική κτηνοτροφία που για πολλούς από αυτούς είναι και στάση ζωής. Σε αυτούς τους ανθρώπους θα πρέπει να τους δοθεί μια ευκαιρία εντάσσοντας ή κρατώντας τους στη βιολογική κτηνοτροφία και δίνοντας τους την ενίσχυση που τους αρμόζει για αυτό το σκοπό, στο ίδιο ύψος και με τους ίδιους όρους και κριτήρια που τη λαμβάνουν οι συνάδελφοι τους στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας.

Για τη Διοικούσα Επιτροπή του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Αν. Μακεδονίας
Ο Πρόεδρος
Ζαφείρης Μυστακίδης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Συναντήσεις της Αναστασίας Ιωσηφίδου με κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς

Με διαδοχικές επαφές συνεχίσθηκε η προεκλογική δραστηριότητα της υποψήφιας...

Άννα Καραγκιοζίδου: Θέλω να παλέψω για το τώρα και το αύριο των παιδιών μας

«Ζητώ την εμπιστοσύνη των συνανθρώπων μου, η οποία είναι...

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 1ου συνεδρίου «Θρησκευτικές Περιηγήσεις»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 1ου συνεδρίου «Θρησκευτικές...

Κώστας Μορφίδης: Ελπίζουμε σε νέα περίοδο από εδώ και πέρα

«Έτσι κι αλλιώς είναι μια νέα σελίδα η εκλογή...

Τροχαίο ατύχημα στο Παληό

Δύο οχήματα συγκρούστηκαν το απόγευμα της Τρίτης στον δρόμο...

Περιοδεία του Σάββα Μιχαηλίδη στην αγορά της Χρυσούπολης

Το πρωί της Τρίτης 26 Σεπτεμβρίου 2023 βόλτα στην...

Με το κλιμάκιο της ΝΔ στους δήμους Παγγαίου και Νέστου ο Ζησίμου

Την περιφερειακή ενότητα Καβάλας επισκέφτηκε κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας,...

Έργα για την αξιοποίηση του δεξιού αναχώματος του Νέστου

Ξεκίνησε ο καθαρισμός της βλάστησης του δεξιού αναχώματος στον...