Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Βοηθήστε τους αγρότες που πλήττονται διαρκώς

Ημέρα:

spot_img

Έκκληση στην πολιτεία να σκύψει πάνω από το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, οι οποίοι πλήττονται διαρκώς από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και δη από τις χαλαζοπτώσεις, απηύθυναν με δηλώσεις τους στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Ζαφείρης Μυστακίδης, αλλά και ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Κώστας Αντωνιάδης.

«Είναι γεγονός ότι ο φετινός Ιούνιος χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα άστατο καιρό και σε κάποιες περιοχές έχουμε εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα να σημειώνονται σημαντικές ζημιές σε πολλές καλλιέργειες. Τις τελευταίες δυο εβδομάδες ο καιρός θυμίζει περισσότερο φθινόπωρο προς χειμώνα, παρά καλοκαίρι», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο Ζαφείρης Μυστακίδης.

«Ήδη η κατάσταση είναι ιδιαίτερα βεβαρημένη για τους αγρότες της περιοχής μας και η πρόσφατη κακοκαιρία την κάνει ακόμη χειρότερη…»

«Μάλιστα στην πρόσφατη χαλαζόπτωση που έπληξε μεγάλο μέρος της Π.Ε. Καβάλας και ιδιαίτερα τον δήμο Παγγαίου, σημειώθηκε απότομη πτώση της θερμοκρασίας, άνω των 10 βαθμών Κελσίου το μεσημέρι! Οι ζημιές κατά τόπους ήταν σημαντικές και μάλιστα σε κάποια κτήματα η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική. Ο καιρός κυριολεκτικά δεν μας έχει αφήσει σε ησυχία. Ήδη η κατάσταση είναι ιδιαίτερα βεβαρημένη για τους αγρότες της περιοχής μας, καθώς τα τελευταία τρία χρόνια, πέρα από τις συνεχείς ζημιές από το χαλάζι, είχαμε χαμηλή ζήτηση και τιμές για τα προϊόντα λόγω COVID, άρα το πλήγμα για τους παραγωγούς είναι μεγάλο. Η πρόσφατη κακοκαιρία έρχεται να κάνει ακόμη χειρότερη μια άσχημη κατάσταση που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια», επισήμανε στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ.

«Το αίτημα που καταθέσαμε από τον Νοέμβριο του 2020 για να αποζημιωθούν οι παραγωγοί σταφυλιών και επιτραπέζιας ελιάς λόγω COVID, παραμένει δυστυχώς ακόμη αναπάντητο…»

«Η πολιτεία πρέπει να σκύψει στο πρόβλημα των αγροτών μας. Με πρόσφατο ΦΕΚ μάθαμε ότι αποζημιώνονται σταφύλια σε Πέλλα και Ημαθία με 270 ευρώ το στρέμμα και παραγωγοί του Ηρακλείου θα αποζημιωθούν για τη σταφίδα από 2.500 έως 20.000 ευρώ κατ’ αποκοπή! Το αίτημα που καταθέσαμε και το είχαμε ξεκινήσει εμείς από τον Νοέμβριο του 2020 για να αποζημιωθούν οι παραγωγοί σταφυλιών και επιτραπέζιας ελιάς λόγω COVID, όπως έγινε για τις προαναφερθείσες καλλιέργειες, αλλά και σε άλλες ήσσονος σημασίας, παραμένει δυστυχώς ακόμη αναπάντητο. Η καλλιεργητική περίοδος προχωρά, όπως και οι ανάγκες των αγροτών, αλλά τελικά φαίνεται ότι κάποιοι έχουν πιο δυνατή φωνή από εμάς», συμπλήρωσε ακόμη στα όσα  δήλωσε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ.

Κανένα νεότερο, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, σχετικά με την από αέρος κάλυψη από το χαλάζι της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας

Σε ερώτηση σχετικά με το αν «βλέπει» ότι υπάρχει πιθανότητα να προχωρήσει κάποια στιγμή και στην περιοχή μας, η από αέρος κάλυψη από το χαλάζι, ο Ζαφείρης Μυστακίδης απάντησε: «Οι τοπικοί φορείς το διεκδικούν, παλεύουν γι’ αυτό εδώ και χρόνια, αλλά δεν ξέρω αν και πότε θα γίνει εν τέλει πράξη. Δεν έχουμε κάτι χειροπιαστό όμως. Η πληροφόρησή μου είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι. Μακάρι να επιτευχθεί στο μέλλον, γιατί θα είναι ένα σημαντικό βοήθημα για τους παραγωγούς της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας».

Κώστας Αντωνιάδης: «Τα πράγματα για τους αγρότες μας είναι πολύ δύσκολα. Είναι κυριολεκτικά έρμαια των καιρικών συνθηκών κάθε χρόνο. Οι αγρότες μας αξίζουν την εύνοια της πολιτείας και τη συμπαράσταση της…»

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Κώστας Αντωνιάδης, δήλωσε στον «Ενήμερο» σχετικά με το θέμα: «Για ακόμη μια φορά δυστυχώς, η χαλαζόπτωση που σημειώθηκε πρόσφατα στην Π.Ε. Καβάλας, ήταν σφοδρή και προκάλεσε πολλές καταστροφές σε καλλιέργειες κυρίως στον δήμο Παγγαίου, ενώ πριν λίγες ημέρες είχαμε ζημιές στα ανατολικά της Π.Ε. Καβάλας, στον δήμο Νέστου. Τα πράγματα για τους αγρότες μας είναι πολύ δύσκολα. Είναι κυριολεκτικά έρμαια των καιρικών συνθηκών κάθε χρόνο. Οι αγρότες μας αξίζουν την εύνοια της πολιτείας και τη συμπαράσταση της. Έχω ήδη επικοινωνήσει με τον ΕΛΓΑ για να γίνουν οι πρώτοι επιτόπιοι έλεγχοι των γεωπόνων και να ακολουθήσει η εκτίμηση των ζημιών από το χαλάζι. Δεν πρέπει να χαθεί χρόνος και νομίζω ότι πρέπει κάποια στιγμή να δούμε από την αρχή όλα τα δεδομένα, καθώς ο πρωτογενής τομέας πλήττεται για πολλοστή φορά από τις καιρικές συνθήκες που χρόνο με τον χρόνο γίνονται όλο και πιο ακραίες».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τι ζήτησαν οι Επαγγελματίες της Περάμου από τον δήμαρχο Παγγαίου

Από το Διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου Επαγγελματιών Νέας Περάμου...

«Ρωμαίος και Αννέτα» στο «Μικρό» της Μονής Λαζαριστών, σε σκηνοθεσία Άννας Φόνσου

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ Το ρομαντικό δράμα «Ρωμαίος και...

Επισκέψιμο από τον Μάιο το Αρχαίο θέατρο της Θάσου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας ανακοινώνει ότι από 13/5/2024 το...

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία»

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ "Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη...

Για να μην ξεχνούν, για να θυμούνται…

του Κώστα Παπακοσμά Στην Βέροια στο “Βλαχογιάννειο” Μουσείο δημιούργησαν έναν...

Εμπορικός Σύλλογος: Δηλώστε τις εκδηλώσεις για την «Λευκή Νύχτα»

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο...

Αποδοτική η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις ΗΠΑ

«Η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις Η.Π.Α....