Τον προβληματισμό του, σχετικά με τις προτεινόμενες διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα που παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, οι οποίες ήδη έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, εξέθεσε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας Γιώργος Γραμμένος.

Ειδικότερα, οι αντιδράσεις έχουν να κάνουν κυρίως με τις προτεινόμενες διατάξεις που αφορούν στην κατοχή εκρηκτικών, αλλά και στην ποινική μεταχείριση όσων βαρύνονται με το αδίκημα της συμμετοχής ή σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

 «Υπάρχουν όντως δυο τρία ζητήματα που μας έχουν δημιουργήσει έντονο προβληματισμό κι έχουν λάβει αντίστοιχα μεγάλη δημοσιότητα»

»Πράγματι, το σχέδιο του Ποινικού Κώδικα που σήμερα πήρα στα χέρια μου και θα το μελετήσω ενδελεχώς, έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Ήδη η συντονιστική επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, συνεδριάζει νομίζω την Πέμπτη (14/3), προκειμένου να καταθέσει τις παρατηρήσεις της πάνω στον νόμο. Υπάρχουν όντως δυο τρία ζητήματα που μας έχουν δημιουργήσει έντονο προβληματισμό κι έχουν λάβει αντίστοιχα μεγάλη δημοσιότητα», τόνισε αρχικά στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας.

 «Γενικότερα, αυτές οι αλλαγές είναι ένα ζήτημα που δεν έχουμε μελετήσει ακόμη και πρέπει να το δούμε…»

»Ένα από αυτά τα ζητήματα έχει να κάνει με την τροποποίηση του άρθρου 272 για την κατοχή, μεταφορά, κατασκευή και χρήση εκρηκτικών υλών, που από κακούργημα μετατρέπεται σε πλημμέλημα με ελάχιστη ποινή φυλάκισης. Είναι επίσης το θέμα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, η οποία από κακούργημα που προβλεπόταν φυλάκιση 10 – 20 χρόνια μειώνονται αισθητά οι ποινές και βέβαια είναι και το άρθρο για τον βιασμό, στο οποίο έχει προστεθεί μια νέα διάταξη για το πως ορίζεται η πράξη. Γενικότερα, αυτές οι αλλαγές είναι ένα ζήτημα που δεν έχουμε μελετήσει ακόμη και πρέπει να το δούμε», συμπλήρωσε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο Γιώργος Γραμμένος.

 «Αυτά τα δυο τρία ζητήματα που έχουν δημιουργήσει τις αντιδράσεις, τα οποία νομίζω ότι η ολομέλεια και η συντονιστική επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων θα τα θίξει και πιστεύω ότι τελικά θα τακτοποιηθούν»

»Για παράδειγμα πράξεις που έχουν τελεστεί το 2011 με τον παλιό νόμο, αν μετατραπούν σε πλημμέλημα το 2019 και δεν έχουν δικαστεί, πάνε για παραγραφή. Ασφαλώς υπάρχει και το ζήτημα με τη δίκη της Χρυσής Αυγής που είναι σε εκκρεμότητα. Υπάρχουν επίσης πολλά ζητήματα και μέσα στις φυλακές κι εκεί δημιουργείται ζήτημα με τη μεγάλη μείωση της ποινής που προβλέπεται. Αν αναγνωριστεί κι ένα ελαφρυντικό σε αυτές τις περιπτώσεις οι ποινές πέφτουν πολύ πιο χαμηλά. Είναι αυτά τα δυο τρία ζητήματα που έχουν δημιουργήσει τις αντιδράσεις, τα οποία νομίζω ότι η ολομέλεια και η συντονιστική επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων θα τα θίξει και πιστεύω ότι τελικά θα τακτοποιηθούν», υπογράμμισε καταληκτικά στις δηλώσεις του στον »Ε» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας.

 Οι αντιδράσεις της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και της Νεολαίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Γενικότερα πάντως ενδεικτικό των αντιδράσεων που υπήρξαν, ήταν πως ακόμη και η Νεολαία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. εκτόξευσε «πυρά» κατά του κ. Καλογήρου, καθώς κατηγορούν τον υπουργό ότι μειώνοντας τις ποινές για όσους κατηγορούνται για «διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης», ρίχνει στα «μαλακά» τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής. Έντονη ήταν η αντίδραση και της Νέας Δημοκρατίας, η οποία σημειώνει πως «το νομοσχέδιο που έδωσε για διαβούλευση το υπουργείο Δικαιοσύνης προβλέπει απαράδεκτες μειώσεις ποινών τόσο για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, όσο και για την κατασκευή και κατοχή μολότοφ. Οι σκανδαλώδεις αυτές διατάξεις, ευνοούν ευθέως τη Χρυσή Αυγή, αλλά και τους ταραξίες και τους κουκουλοφόρους που καταστρέφουν καθημερινά ανενόχλητοι δημόσια και ιδιωτική περιουσία, έχοντας μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε παρασκευαστήρια μολότοφ. Καλούμε την κυβέρνηση να ανακαλέσει αμέσως τις προτεινόμενες ρυθμίσεις και να μην τις καταθέσει καν στη Βουλή», τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 Αναδίπλωση από το υπουργείο Δικαιοσύνης

Μετά το σάλο που προκλήθηκε, το υπουργείο Δικαιοσύνης αναδιπλώνεται, επισημαίνοντας με νόημα ότι το σχέδιο βρίσκεται στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης. «Πηγές» από το υπουργείο Δικαιοσύνης επισημαίνουν ότι θα επανεξεταστεί ένα πλέγμα διατάξεων που αφορούν την ενίσχυση των αντιρατσιστικών προβλέψεων, τις προτεινόμενες διατάξεις για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης, τη μετατροπή ορισμένων αδικημάτων σε πλημμέλημα, όπως την κατοχή εκρηκτικών, αλλά και τη διάταξη για τον βιασμό.